Εκτύπωση

‘ΤΙΣ ΠΤΑΊΕΙ’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΊΑ ΤΟΥ ΝΈΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ;

Πολλά έχουν γραφεί, έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο και επαναλαμβάνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά ας μην επαναλάβουμε και εμείς  τις  διάφορες συνωμοσιολογικές  θεωρίες, γοητευτικές  επειδή είναι εύπεπτες και, προ πάντων, δεν απαιτούν από μας κάποια ενέργεια, ούτε μας αποδίδουν ευθύνες, αφού άλλοι ευθύνονται..

Ας δούμε καλύτερα, τι μας λένε κάποιοι επιστήμονες της πρώτης γραμμής. Και ας  συλλογιστούμε μόνοι μας, όσο μπορούμε, τι θέλουν ακριβώς να μας πουν…

Ο καθηγητής της Ιστορίας και της Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του  Yale Frank Snowden, είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό New Yorker:

‘Οι ασθένειες δεν πλήττουν τις κοινωνίες με τυχαίους και χαοτικούς τρόπους. Είναι γεγονότα που προκαλούνται από μας, επειδή τα μικρόβια εξαπλώνονται επιλεκτικά και διαχέονται για να διερευνήσουν οικολογικές γωνιές  που οι ίδιοι δημιουργήσαμε και οι οποίες  δείχνουν πολύ ποιοι είμαστε..

Οι επιδημίες είναι μια κατηγορία ασθενειών που φαίνεται να κρατούν ψηλά τον καθρέφτη, δείχνοντας στους ανθρώπους το ποιοι πραγματικά είμαστε …. έχουν να κάνουν με όλα, την σχέση μας με τον θάνατο, τη ζωή μας, με την θνησιμότητα… αντανακλούν τις σχέσεις μας με το περιβάλλον - το δομημένο περιβάλλον που εμείς  δημιουργούμε και το φυσικό περιβάλλον που απαντά.. δείχνουν τις ηθικές σχέσεις που έχουμε μεταξύ μας ως άνθρωποι…

‘Οι επιδημίες… έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Έχουν καθορίσει τα αποτελέσματα πολέμων, και μερικές φορές ίσως  να είναι μια από τις αιτίες έναρξης των πολέμων… μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ένας σημαντικός τομέας ανθρώπινης ζωής που οι επιδημικές ασθένειες δεν έχουν αγγίξει βαθιά…’

(πηγή: https://www.newyorker.com/news/q-and-a/how-pandemics-change-history)

Ο Bruce Aylward, ο οποίος ηγήθηκε αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα, όταν επέστρεψε στη Γενεύη είπε σε συνέντευξή του:  το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να συμβεί, αν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι τώρα και στο μέλλον, είναι ότι πρέπει να υπάρξει μια απολύτως θεμελιώδης αλλαγή στην νοοτροπία μας…. να σκεφτούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε ως ανθρώπινο είδος, να οργανωθούμε, για να φροντίσουμε ο ένας τον άλλον, να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία των πιο ευάλωτων ανθρώπων  είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία όλων μας… εάν δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό,  δεν θα είμαστε ποτέ προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστροφικές προκλήσεις στην ανθρωπότητά μας.

(πηγή: https://www.theglobeandmail.com/world/article-covid-19-not-beyond-control-canadian-who-expert-bruce-aylward-says)

Συλλογιζόμενοι τα παραπάνω, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τα περί κλιματικής αλλαγής που δεν επηρεάζει μόνο τα καιρικά φαινόμενα αλλά και όλες τις μορφές της ζωής στον πλανήτη μας.

Όλα τα έμβια όντα αλλάζουν με βάση τις αλλαγές του  περιβάλλοντος στο οποίο υπάρχουν, με μοναδικό σκοπό την επιβίωσή τους… οι κατώτερες μορφές ζωής, όπως  οι ιοί, τα μικρόβια και άλλες, έχουν εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής και πολύ γρήγορα εμφανίζουν αλλαγές και νέες μορφές, ικανές να τα διατηρήσουν στην ζωή.

Οι σύγχρονες συνθήκες παραγωγής, με την δημιουργία τεράστιων βιομηχανικών περιοχών πνιγμένων στο διοξείδιο του άνθρακα και σε διάφορες τοξικές  χημικές ουσίες, η συγκέντρωση του πληθυσμού σε μητροπόλεις εκατομμυρίων ανθρώπων, η αύξηση της θερμοκρασίας …Ο απίστευτος αριθμός μετακινήσεων σε όλο τον πλανήτη ανθρώπων και προϊόντων, η δική μας απαίτηση για ολοένα νέα προϊόντα..

Όλα αυτά, μαζί και άλλα, αλλάζουν το περιβάλλον, δημιουργούν νέες συνθήκες  στις οποίες, οι κατώτερες μορφές ζωής  προσαρμόζονται ταχύτατα, εξαπλώνονται και συχνά μας απειλούν, όπως τώρα ο νέος κορωνοϊός…

Και εμείς, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πέρα από το να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών; Μπορούμε πραγματικά πολλά, ο καθένας μόνος του αλλά και πολλοί μαζί, αρκεί να το αποφασίσουμε..

Μπορούμε τώρα, που έχουμε απαλλαγεί από τον καθημερινό μαραθώνιο του να τα προλάβουμε όλα, να σκεφτούμε πώς θα πρέπει να προσαρμόσουμε την συμπεριφορά μας έτσι, ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον..

Μπορούμε να είμαστε λιγότερο απαιτητικοί ως προς την απόκτηση των τελευταίων μοντέλων κινητών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών  συσκευών, αυτοκινήτων και πολλών άλλων προϊόντων

Μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα τρόφιμα

Μπορούμε πολλά…

Εκτύπωση

ΕΊΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΉ ΑΝΆΓΚΗ ΝΑ ΤΗΡΗΘΕΊ ΤΟ ΔΙΕΘΝΈΣ ΔΊΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, Η ΑΡΧΉ ΤΩΝ ΣΧΈΣΕΩΝ ΚΑΛΉΣ ΓΕΙΤΟΝΊΑΣ, ΚΑΘΏΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΆ ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΏΝ ΣΤΙΣ ΘΑΛΆΣΣΙΕΣ ΖΏΝΕΣ ΤΟΥΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΈΝΩΝ ΑΥΤΏΝ ΠΟΥ ΓΕΝΝΏΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΝΗΣΙΆ

fotomk 3Απαντήσεις του Γιοσέπ Μπορέλ σε ερωτήσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη:

“Διπλή καταδίκη της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης”.

“Τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης”.

Εκτύπωση

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΌΓΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΘΗΚΕ Η ANTETOKOUNBROS ACADEMY

Antetokounmpos familyΗ ελάχιστα προβληθείσα παρά την συμβολική αλλά και ωφέλιμη για τους νέους και τη χώρα Ακαδημία των αδερφών Αντεντοκούμπο έχει κινήσει το ενδιαφέρον Ομογενειακών Φορέων καθώς και εντός κι εκτός οικογενειών που επισημαίνουν πως ο νέος Οργανισμός, αποτελεί μια Γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και άλλων χωρών όπου θα ωριμάσει η ιδέα να έρχονται παιδιά και νέοι Ομογενείς από το εξωτερικό προκειμένου να αξιοποιούν όσα προσφέροινται από τους διάσημους και αυτοδημιούργητους αστέρες που δοξάζουν την Ελλάδα.

Εκτύπωση

ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΠΡΟΕΒΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου/Φωτογραφία EurokinissiΗ Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία έχει βρεθεί η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης, αποφάσισε για τους επόμενους δύο μήνες να καταθέσει το ήμισυ του μισθού της στον σχετικό ειδικό λογαριασμό.

Εκτύπωση

K. ΜΙΧΑΛΟΣ: ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ – ΝΑ ΤΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κάθε επέκταση των μέτρων σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων, χωρίς καμία αμφιβολία, αποτελεί μία θετική ενέργεια, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφερόμενος στη νέα δέσμη μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκε χθες. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι τράπεζες, από τους αρμόδιους φορείς, κατά πόσον πραγματικά διευκολύνουν την πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και, πέραν των γενικών μέτρων, η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα και στις αναγκαίες εξειδικεύσεις που αφορούν κλάδους ζωτικής σημασίας.