Εκτύπωση

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ "ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ" ΤΟΝ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ κ. ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ

Ο   Καβάφης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Εκατόν πενήντα χρόνια από τη γέννησή του ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης «ταξιδεύει» στις Βρυξέλλες.

 

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2013 από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ως έτος Καβάφη, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ρόδη Κράτσα διοργανώνει μία ξεχωριστή παρουσίαση - έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 19 Μαρτίου με θέμα «Ο Καβάφης πέρα από τα σύνορα και την εποχή του. Το οικουμενικό πνεύμα του μεγάλου Έλληνα ποιητή μέσα από τα ποιήματά του «Ιθάκη» και «Πόλις». 

 

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα πλούσιο εικονογραφημένο υλικό από τη ζωή του Καβάφη, το έργο, την διεθνή του απήχηση, τις εκδόσεις των ποιημάτων του, τις επιδράσεις λογοτεχνών και εικαστικών από το έργο του αλλά και μεταφρασμένα τα ποιήματα Ιθάκη και Πόλις σε 18 γλώσσες. «Ανακαλύψτε τον Καβάφη στη γλώσσα σας» είναι το μότο που συνοδεύει την πρόσκληση. Έτσι, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ευρωβουλευτές από διάφορες χώρες θα απαγγείλουν ποιήματα Καβάφη στη γλώσσα τους.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν βίντεο με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του, θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματά του και ο Έλληνας πρέσβης στις Βρυξέλλες Πλάτων Χατζημιχάλης θα αναφερθεί στις πτυχές της προσωπικότητας του Καβάφη και το έργο του. 

«Η ποιητική του ευφυΐα αλλά και η διεθνής απήχησή του σχετίζεται και με τον τρόπο που επιλέγει και χρησιμοποιεί τα σύμβολα. Η Ιθάκη είναι το σύμβολο των στόχων που θέτουμε, η Πόλις είναι το αδιέξοδο του ανθρώπου που εγκλωβίζεται στις επιλογές του. Συμβολισμοί διαχρονικοί και παγκόσμιοι Με την εκδήλωση φιλοδοξούμε να προσφέρουμε ένα «ταξίδι» στην ποίηση του Καβάφη και στο ελληνικό οικουμενικό πνεύμα» επισημαίνει η Ρόδη Κράτσα. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, του Ε.Ο.Τ. και τη συνεργασία της ΕΡΤ.

 

add1

ad2