Εκτύπωση

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:«ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΓΩΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας συμμετείχε σήμερα ως ομιλητής στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών σε συνεργασία με τα Εθνικά Κοινοβούλια των υπό ένταξη χωρών.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης με θέμα «Πολιτικές της Ευρωπαικής Ένωσης για το μεταναστευτικό και το άσυλο» ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

Η Ευρώπη 70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπη με τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές και ιδίως στη δοκιμαζόμενη Συρία έχουν οδηγήσει εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και να ψάχνουν οδό διαφυγής για την πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

 

Η Ευρωπαική Ένωση πιάστηκε απροετοίμαστη. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία δύσκολη και εν πολλοίς ασαφής συμφωνία. Αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καθόλου συμφωνία.

Οι χώρες της Ευρώπης, όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης και οι υπό ένταξη χώρες πρέπει μακριά από εθνικούς εγωισμούς να ακολουθήσουν κοινή πολιτική. Κοινή πορεία. Κοινό πλαίσιο παροχής ασύλου.

Χώρες φτωχές και μικρές, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία φιλοξενούν σήμερα κοντά στα 6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι απαράδεκτο η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην  Ελλάδα και την Ιταλία τιε κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης των μεταναστών και των προσφύγων. Που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα μεταναστών. Η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις δύο αυτές χώρες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προχωράει με πολύ αργά βήματα.

Και η Τουρκία η κύρια χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως το διαπραγματευτικό της χαρτί για την είσοδό της στην Ευρωπαική Ένωση και για περεταίρω χρηματοδότηση από αυτήν. Θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία του Μαρτίου. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα πρωτόκολλα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έχει συμφωνήσει.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος ή της Ιταλίας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Η επίλυσή του είναι χρέος τιμής για την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Με κοινές πολιτικές και δράσεις. Μακριά από εθνικές μικροπολιτικές. Που δεν ταιριάζουν στις Αρχές και στις Αξίες της Ευρώπης».