Εκτύπωση

ENA ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΔΕΥΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ EΕ

Συνέντευξη έδωσαν οι: ΥΠ.ΕΣ Πάνος Σκουρλέτης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας. Συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Δήμαρχος Ρεθύμου Γιώργης Μαρινάκης: Τονίστηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρώσει η χώρα αφενός τα έργα διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας (με πληθυσμό πάνω από 2.000), για τα οποία η Κυβέρνηση εξασφάλισε πόρους ύψους 916 εκατ. ευρώ. Αφετέρου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.

Ο Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

και ο Γιώργης Μαρινάκης πρόεδρος

ΕΔΕΥΑ συμμετέχουν & επαυξάνουν

Σε αυτή την κατεύθυνση κρίθηκε σκόπιμο να συγκροτηθεί και να εφαρμοστεί ένα «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων», που θα αφορά στους εν λόγω οικισμούς. Υπήρξε η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών να συμβάλουν εντός τους φάσματος των αρμοδιοτήτων τους για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της σύμβασης.

read more

 

Σε ερώτηση του Κώστα Ρουβινέτη για την ετοιμότητα εφαρμογής αυτού του σχεδίου που χαρακτηρίστικε ως "άλμα στο μέλλον":

Κ. ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ («ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»): Θα ήθελα να επισημάνω δυο πράγματα που ειπώθηκαν εδώ και νομίζω ότι θέλουν άμεση απάντηση. Το ένα είναι ο σκύλος που κυνηγάει την ουρά του και το άλλο είναι τα κάρα που σέρνουν τα άλογα. Υπάρχει καταγραφή των προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα ώστε να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση;

Και δεύτερον, που θα βρεθεί ο κόσμος που θα κάνει τις μελέτες για να τις παραδίδει στους αρμόδιους ώστε να υπάρξει σύντομη αντιμετώπιση των προβλημάτων; Ευχαριστώ πολύ

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ακριβώς επειδή έχουν καταγραφεί τα προβλήματα αποφασίσαμε να συνυπογράψου με την προγραμματική σύμβαση διότι τα περισσότερα προβλήματα είχαν να κάνουν είτε με την ωρίμανση των έργων και την ελλιπή στελέχωση και την ελλιπή ικανότητα πολλών φορέων της Αυτοδιοίκησης και τα αποκεντρωμένα περιφερειακά χαρακτηριστικά τους.

Εμείς εδώ ενοποιούμε δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης και έχουμε εξασφαλίσει με τις τεχνικές προγραμματικές συμβάσεις να παρέχεται η δυνατότητα άσκησης υπηρεσιών διευθύνουσας υπηρεσίας από άλλες ΔΕΥΑ ή από άλλους Δήμους ή από φορείς κατασκευής έργων του Δημοσίου λύνοντας το βασικό θέμα που ήταν η ταχύτητα και η γνώση των φορέων της Αυτοδιοίκησης να υλοποιήσουν τα έργα.

Αυτό ουσιαστικά αντιμετωπίζουμε και βέβαια συμπληρωματικά η διευκρίνιση που δίνουμε για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί αν οι Δήμοι μπορούσαν να ωριμάσουν και να ετοιμάσουν μελέτες δεν είχαν που να τις εντάξουν. Τώρα και η προετοιμασία των Δήμων, αλλά και το χρηματοδοτικό εργαλείο λύνονται σε αυτό το πανελ σε αυτό το επίπεδο.

Εμείς θα λειτουργούμε συνέχεια, θα έχουμε πολύ τακτικές συνεδριάσεις εδώ στο Υπουργείο. Ήδη σήμερα θα συνεδριάσουμε και θα εγκρίνουμε Κανονισμό λειτουργίας και προγραμματισμό του εθνικού σχεδίου, θα έχουμε πολύ γρήγορες διαδικασίες, θα μας παρακολουθεί και η D.G. Regio και το ΕΣΠΑ και θα είναι δημόσιες όλες αυτές οι διαδικασίες, όπως και ο κατάλογος των έργων όπως εξελίσσονται.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή μας επιτυχία, ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους Υπουργούς και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης που ήταν μαζί μας.

 

add1

ad2