Εκτύπωση

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΝΕΙ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ:ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΝΑ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΕΛΕΓΕΙ ΑΝΤΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Την πεποίθηση ότι στο Μάτι εξελίχθηκε η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, εξέφρασε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας πως είναι πολύ δύσκολο να αναλάβει πρωτοβουλίες υπό το βάρος που κουβαλάει η σημερινή τραγωδία.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να νομοθετήσει άμεσα μέτρα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μη ξαναζήσει η χώρα μας παρόμοιες στιγμές αλλά και για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση», είπε την Τετάρτη 1 Αυγούστου, ο κ. Σταθάκης στη κοινή συνέντευξη τύπου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο

 

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του υπουργείου, ανέφερε «Η τροπολογία δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης κτισμάτων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία , την οποία και ενεργοποιούμε. Ρυθμίζουμε μια συνοπτική διαδικασία στην οποία ο έλεγχος θα γίνεται από επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε 15 μέρες, όχι όμως και δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων».

 

Δεν είναι νόμιμα κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων

Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης   σημείωσε πως σήμερα εννέα στους δέκα όσων χτίζουν στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες , λέγοντας ότι «στο Μάτι κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων δεν είναι νόμιμα». Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα εξήγησε πως θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, «ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπου πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα.

Λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν, λέγοντας «Για τις κατεδαφίσεις έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του πράσινου ταμείου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος» χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πότε θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες.

Αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Σκουρλέτης, ανέφερε ότι με την τροπολογία απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, λέγοντας πως θα δίδεται αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία, ενώ η έως τώρα νομοθεσία αποζημίωνε μόνο την κύρια κατοικία. Ο ίδιος ,σημείωσε ότι «Η δεύτερη διάταξη αφορά το ποσοστό αποζημίωσης που προβλεπόταν για εκείνες τις περιπτώσεις των κτηρίων για αποζημίωση σε σχέση με την οικοσκευή, την αποζημίωση που προβλεπόταν για όσα κτήρια χαρακτηρίζονταν κόκκινα ή κίτρινα. Επειδή όμως μιλάμε στη συγκεκριμένη περίπτωση για πυρκαγιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχουμε εξομοιώσει τον συντελεστή αποζημίωσης που προβλέπεται και τις περιπτώσεις των κτηρίων που χαρακτηρίζονται κίτρινα, με αυτά που χαρακτηρίζονται ως κόκκινα, τα οποία δηλαδή είναι ολικά κατεστραμμένα.

Η βεβαίωση της Πυροσβεστικής για τα κτήρια

Επίσης για να αποφεύγουμε έναν μεγάλο αριθμό εγγράφων ζητείται είτε η βεβαίωση της Πυροσβεστικής για την περίπτωση των κτηρίων, είτε η βεβαίωση των συνεργείων που έχουν κάνει την καταγραφή. Όχι και τα δύο. Θα μου πείτε είναι τόσο σημαντικό; Ναι, είναι τόσο σημαντικό όταν μιλάμε για ανθρώπους που σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν κατακαεί τα πάντα και η ανεύρεση έστω και της ταυτότητας ή κάποιων στοιχείων, είναι μια δύσκολη υπόθεση»

Θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός

Καταλήγοντας ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε πως «Ακόμη θεσμοθετείται ο μη συμψηφισμός των όποιων προβλεπόμενων επιδομάτων και αποζημιώσεων με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων, προς την Εφορία. Νομίζω ότι είναι σαφές ό,τι προβλέπεται είτε αφορά τις αποζημιώσεις των πέντε των οκτώ χιλιάδων, των 5.086 αναφέρω μια σειρά από περιπτώσεις όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί, δεν θα συμψηφίζονται με άλλου είδους υποχρεώσεις των πληγέντων προς την Εφορία.»

Να κάνουμε έργα και όχι λόγια

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος , υπογράμμισε   «Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να κάνουμε έργα και όχι λόγια και γι’ αυτό ήρθαμε σήμερα εδώ με συγκεκριμένες πράξεις. Όσον αφορά τα ζητήματα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα προλάβουν τέτοια φαινόμενα και τέτοια προβλήματα στην χώρα μας, αναφέρθηκαν ήδη οι Δασικοί Χάρτες το μεγάλο εργαλείο του πολεοδομικού σχεδιασμού και το Παρατηρητήριο που αφορά και στις αυθαίρετες κατασκευές και εγώ θα ήθελα να προσθέσω και οι ήδη δημοσιευμένοι χάρτες και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που η χώρα μας δεν είχε και εμείς επιταχύναμε, γιατί είχαν μείνει σε συρτάρια, έγιναν και είναι πλέον θεσμικά. Και θα συνεχίσουμε, γιατί έχουμε και τις μεταρρυθμίσεις στον αιγιαλό και στις οικιστικές πυκνώσεις που τις έχουμε εξαγγείλει».

Πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά  τις οικιστικές πυκνώσεις

Κατόπιν , ο αν. υπουργός σημείωσε «Αναρτήθηκαν οι Χάρτες μόνο σε Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μαραθώνα, Φυλή, Κηφισιά και Δροσιά με εκείνη τη διοικητική διαίρεση και αυτό γιατί μόνο αυτοί οι Δήμοι ενέταξαν τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες. Οι υπόλοιποι Δήμοι δεν είχαν βάλει τα οικιστικά όρια στους Δασικούς Χάρτες, τότε που υπήρχε πρόβλεψη αλλά δεν υπήρχε κυβερνητική επιλογή να συνεχιστεί εκείνο το έργο, Από τα συμπεράσματα που έχουμε μέχρι στιγμής πολλοί Δήμοι δεν έχουν υποβάλλει σωστά τις οικιστικές πυκνώσεις, διότι ήδη υπάρχουν στατιστικά στοιχεία του Κτηματολογίου ότι 20% των πυκνώσεων είναι εκτός νομοθετικής πρόβλεψης.

Οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία

Πρέπει να σας πω ότι η πρόθεσή μας είναι στο νόμο των οικιστικών πυκνώσεων εκ των προτέρων να απορρίπτονται τις πρόβλεψης του νόμου, όσοι δεν είναι νόμιμες οικιστικές πυκνώσεις.» Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τα κτίσματα, ο αν. υπουργός υποστήριξε πως «Αν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα σε μια περιοχή που έχει καεί και εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών στη θάλασσα, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία», αποκαλύπτοντας ότι για το οικόπεδο στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

add1

ad2