Εκτύπωση

ΒΕΒHΛΩΣΑΝ ΕΒΡΑΪΚO ΜΝΗΜΕIΟ ΛIΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΗΜEΡΑ ΜΝHΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ ΕΒΡΑIΩΝ

 ΛίγεΜικρά παιδιά εναποθέτουν λουλούδια στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος την Κυριακή, Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων. ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣς ώρες πριν την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος άγνωστοι βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο που βρίσκεται εντός του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η βεβήλωση ενός χώρου που είναι αφιερωμένος και στις δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων Εβραίων που μεταφέρθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα, προκάλεσε αγανάκτηση σε κόμματα και φορείς. Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πρότεινε να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη.
Η πρότασή του ανακοινώθηκε κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε την Κυριακή, στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, η καταστροφή του μνημείου βρέθηκε στο επίκεντρο των ομιλιών κατά την εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την Κυριακή.

Στο μεταξύ, τον αποτροπιασμό της για τη βεβήλωση του μνημείου του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, «της μεγαλύτερης εβραϊκής νεκρόπολης της Ευρώπης με πάνω από 300.000 τάφους, που έστεκε εκεί για αιώνες και ισοπεδώθηκε το 1942», εκφράζει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας το γεγονός και τονίζοντας ότι είναι χρέος της κοινωνίας και των Αρχών ο εντοπισμός, η κατάδειξη και η περιθωριοποίηση των δραστών και των ομοϊδεατών τους.

 

Από τη ΝΔ, ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «73 χρόνια μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο αντισημιτισμός αντί να έχει εξαλειφθεί βρίσκει, δυστυχώς, νέους θιασώτες. Κάποιοι εξ αυτών βεβήλωσαν πριν λίγες μέρες το μνημείο για το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης στο Α.Π.Θ. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα διστάσει να συγκρουστεί μετωπικά με οποιονδήποτε επιχειρεί να αναβιώσει τις ιδέες του ολοκληρωτισμού στη χώρα μας. Και θα υπερασπιστεί τη φιλελεύθερη και δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας, καθώς και τους θεσμούς που τη θωρακίζουν από τις δυνάμεις που την απειλούν».

Παράλληλα, η ΝΔ τίμησε τη χθεσινή ημέρα ενσωματώνοντας στο λογότυπό της την κάτοψη του μνημείου του Ολοκαυτώματος του Βερολίνου και τα διακριτικά σήματα και χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να ταυτοποιούν τους κρατούμενους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση που τονίζει ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε τη φρίκη του ναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού, ιδιαίτερα σήμερα, που σε πολλές χώρες της ηπείρου μας αυξάνεται η εκλογική επιρροή πολιτικών μορφωμάτων με ακραίες εθνικιστικές, ρατσιστικές και νεοναζιστικές θέσεις, στα οποία συγκαταλέγεται και η εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Ανάλογες καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι.

Η πρέσβης του Ισραήλ

«Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να πω ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την είδηση της καταστροφής του μνημείου στο Πανεπιστήμιο, που πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κοινότητες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας», είπε η πρέσβης του Ισραήλ Ιριτ Μπεν Αμπα, στην εκδήλωση της Κυριακής.

 

«Το Αουσβιτς έγινε το σύμβολο του Ολοκαυτώματος, το σύμβολο του κακού, της απόλυτης βαρβαρότητας, του κατώτατου σημείου στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας», είπε η Μπεν Αμπα, μιλώντας για τα θύματα που «για τους ναζί ήταν ένας αριθμός τίποτε άλλο».

Για τους Ελληνες Εβραίους, θύματα του Ολοκαυτώματος, η κ. Μπεν Αμπα είπε πως ήταν πολίτες που συμμετείχαν στους πολέμους της Ελλάδας για την απελευθέρωσή της, ήταν πολίτες που συνεισέφεραν δημιουργικά στον πολιτισμό και την πρόοδο της χώρας.

Είπε ακόμη ότι «οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς, ο αντισημιτισμός αυξάνεται πάλι στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το κόμμα στη AfD στη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, αντανακλούν την πολύ πρόσφατη ιστορία», είπε η κ. Μπεν Αμπα και επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση του «CNN» σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου μόνον ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι γνωρίζουν «πολλά» για το Ολοκαύτωμα, στη Γαλλία, ένας στους πέντε μεταξύ 18 και 34 ετών δήλωσε ότι δεν το είχε ακούσει ποτέ, ενώ στην Αυστρία, τη χώρα όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ, το 12% των νέων δήλωσε ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. «Για να προλάβουμε το να μην ξαναγίνει το κακό, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε τι έγινε, η ευθύνη μας είναι να θυμόμαστε και να καταλάβουμε πώς έγινε το χειρότερο έγκλημα στην Ιστορία», επισήμανε η πρέσβης του Ισραήλ.

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2