Εκτύπωση

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ *ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ *«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ» ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ *ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΚΔΙΩΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ TONY ABBOTT ΑΠΌ ΤΗΝ ΈΔΡΑ ΤΟΥ

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison δεν πιστεύει ότι η μαζική αποχώρηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του θα βλάψει τις πιθανότητες του Συνασπισμού στις επόμενες εκλογές που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διεξαχθούν τον Μάιο.
Μετά την Kelly O’ Dwyer, υπουργό Εργασιακών Σχέσεων της παρούσας κυβέρνησης – που ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος της παρούσας θητείας δεν θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της χώρας – μέσα σε ένα 24ωρο η κυβέρνηση Morrison έχασε δύο ακόμα υπουργούς.

Την Παρασκευή το βράδυ ο υπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών Michael Keenan, που εκλέγεται στην έδρα Stirling της Δ. Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι λόγω «οικογενειακών λόγων» αναχωρεί από την πολιτική.
Την επομένη, και εννοούμε το Σάββατο, ήταν η σειρά του υπουργού αρμόδιου για Θέματα Ιθαγενών, Nigel Scullion, να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή της χώρας. Αυτός δεν ακολούθησε το παράδειγμα της kelly O’ Dwyer και του Keenan όσον αφορά τους λόγους της εξόδου από τον πολιτικό στίβο αλλά παράθεσε ως λόγο την αλλαγή φρουράς στο κόμμα λέγοντας ότι «θέλει να δώσει τόπο στα νιάτα».
Βέβαια έστω και αν τα τρία υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Scott Morrison ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται για προσωπικούς λόγους, δεν είναι δυνατό να μην γίνουν καιοι ανάλογοι συσχετισμοί με το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα περνά βαθιά κρίση γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την αποχώρηση των στελεχών.

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Bill Shorten, που σίγουρα το Σάββατο το βράδυ έτριβε τα χέρια του, μετά την ανακοίνωση του Scullion ότι αφήνει την πολιτική, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα μοιάζει με πλοίο που βουλιάζει και οι ναύτες του αρχίζουν να το παρατάνε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται ακόμα και να ολοκληρώσει τη θητεία της.
Η άποψη Shorten απορρίφθηκε άμεσα από τον πρωθυπουργό ο οποίος σε σχετικές του δηλώσεις ανέφερε ότι η αποχώρηση των τριών υπουργών του αποτελεί ευκαιρία ανανέωσης για το κόμμα και δεν βλάπτει τις προοπτικές της κυβέρνησης να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις επόμενες εκλογές.

Την αισιοδοξία του πρωθυπουργού όσον αφορά το πώς η μαζική έξοδος στελεχών της κυβέρνησης θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο αποχωρών Nigel Scullion, που εκλεγόταν στην Γερουσία από την Βόρεια Περιοχή, ο οποίος δεν εμφανίστηκε εξίσου σίγουρος με τον πρωθυπουργό όταν του απευθύνθηκε το σχετικό ερώτημα.¨
«Δεν γνωρίζω τις συνέπειες αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Συνασπισμός θα καταφέρει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές» είπε ο Scullion.

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ABBOTT

Και ενώ τα παραπάνω στελέχη του κόμματος αποχωρούν οικειοθελώς από τις έδρες τους και την πολιτική σκηνή της χώρας, ένα άλλο στέλεχός του, ο πρώην πρωθυπουργός Tony Abbott απειλείται με έξωση από την έδρα του από την πρώην Ολυμπιονίκη και ποινικολόγο Zali Steggall, που ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει ως ανεξάρτητη υποψήφια για την έδρα με αποκλειστικό στόχο να στείλει τον Abbott σπίτι του.
«Θέλω να βάλω τέλος στη διχαστική και καταστροφική για την πολιτική ζωή της χώρας καριέρα του Abbott», δήλωσε η Stegall, προσθέτοντας αποφασιστικά ότι κατεβαίνει ως υποψήφια «για να κερδίσει την έδρα».
«Θέλω να νικήσω τον Tony Abbott, ο οποίος ευθύνεται για το χειρόφρενο που έχει μπει στην πρόοδο της Αυστραλίας σε πολλά μέτωπα, αλλά ιδιαίτερα στο θέμα της αποτελεσματικής δράσης για την κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Manly, η Steggall κέρδισε χάλκινο slalom στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Nagano το 1998 και ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 1999. Μέλος του Αυστραλιανού Οργανισμού για την καταπολέμηση της ντόπινγκ (ASADA), η 45χρονη εργάζεται τώρα ως δικηγόρος, υπηρετεί ως μέλος του Δ. Συμβουλίου στο αποκλειστικό σχολείο Queenwood στο Mosman και μεγαλώνει την οικογένειά της στην περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι η Steggall κατεβαίνει ως ανεξάρτητη, χαίρει της οικονομικής στήριξης της δωρητών του Φιλελεύθερου κόμματος αλλά και εσωκομματικών του αντιπάλων που θέλουν να εκδιώξουν τον Abbott από το κόμμα, μιας και ανησυχούν ότι αν το Morrison χάσει τις επόμενες εκλογές ο Abbott θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του.
Στην ουσία, η Steggall είναι μια εξωκομματική υποψήφια του Φιλελεύθερου κόμματος, η οποία ουδέποτε ψήφισε το Εργατικό κόμμα όπως είπε, ενώ περιγράφει τον εαυτό της ως συντηρητική όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας της χώρας.

O Tony Abbot κατάφερε να επανεκλεγεί το 2016 με απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το ποσοστό που είχε εξασφαλίσει στις εκλογές του 2013. Προκειμένου η Steggall να καταφέρει να κερδίσει την έδρα, θα πρέπει να καταφέρει να μειώσει τις ψήφους πρώτης προτίμησης στο πρόσωπό του από το 51,65% στο 45% περίπου, ποσοστό λίγο μικρότερο από το μισό από αυτό που κατάφερε να επιτύχει η βουλευτής Kerryn Phelps, που μερικούς μήνες πριν εκθρόνισε το Φιλελεύθερο κόμμα από την έδρα Wentworth, την ασφαλέστερη έδρα του κυβερνώντος κόμματος στη χώρα.
Η Phelps ανέφερε ότι βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με την Steggal και θα τη βοηθήσει στην καμπάνια της.

πηγή:neoskosmos.com

add1

ad2