Εκτύπωση

ΕΠΙΤΆΧΥΝΣΗ ΕΚΚΑΘΆΡΙΣΗΣ ΠΑΛΑΙΏΝ ΥΠΟΘΈΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΌΜΟΥ ΚΑΤΣΈΛΗ

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το πόσοι μεταπήδησαν στο πλαίσιο προστασίας με επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο αλλά και πόσοι προτίμησαν μια διμερή συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες.

Να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους θα κληθούν χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στην προστασία του νόμου Κατσέλη και αναμένουν την εκδίκαση της αίτησής τους εδώ και πολλά χρόνια.

Στην πραγματικότητα θα τους ζητηθεί να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα τις έχει καταθέσει πριν από πολλά χρόνια και αρκετά μπορεί να έχουν αλλάξει σε σχέση και με την οικονομική τους κατάσταση. Η τελευταία φορά που είχε γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων ήταν κάπου στα τέλη του 2015.

Η διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του σχεδίου για επιτάχυνση της εκκαθάρισης των παλιών «κόκκινων» δανείων, βάσει της δέσμευσης που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά απέναντι στους θεσμούς.

Το προ κορονοϊού χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος του 2021, ωστόσο με δεδομένο ότι στο «στοκ» των υποθέσεων που περιμένουν να εκδικαστούν προστέθηκαν και άλλες λόγω του κλεισίματος των δικαστηρίων, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Εκτός αν η νέα επικαιροποίηση των στοιχείων καταστήσει μεγάλο αριθμό αιτούντων μη επιλέξιμους. Αυτή τη στιγμή πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πόσες είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για το πόσοι αποφάσισαν να μεταπηδήσουν στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που δίνει επιδότηση της δόσης από το Δημόσιο, αλλά και πόσοι είναι αυτοί που προτίμησαν να προχωρήσουν σε διμερή συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπέβαλε νομοθετική πρόταση και δέσμη μέτρων και μεταξύ άλλων προβλέπεται η άμεση δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα αντικαθιστά τις ημερομηνίες ακρόασης που έχουν καθοριστεί σε μεγάλη χρονική απόσταση με ημερομηνίες πιο κοντά στο σήμερα. Στην ίδια πλατφόρμα θα γίνει και η επικαιροποίηση των στοιχείων των αιτούντων.

Το σχέδιο δράσης εκκαθάρισης των παλιών υποθέσεων προβλέπει:

■ Τον υποχρεωτικό ανασχεδιασμό των ημερομηνιών που αφορούν πολύ μεταγενέστερες δικάσιμους -μετά την 1η Ιανουαρίου 2021-, ώστε αυτές να έρθουν νωρίτερα.

■ Στην περίπτωση που ο αιτών δεν ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της ημερομηνίας εκδίκασης εντός των πλαισίων που θα θέτει ο νόμος, τότε θα θεωρείται ότι το αίτημα αποσύρεται. Στόχος είναι να μπει οριστικό τέλος στις... τακτικές καθυστερήσεων που υιοθετούν στρατηγικοί κακοπληρωτές.

■ Τη δημιουργία ηλεκτρονικής υπηρεσίας εγγράφων στους θεσμικούς πιστωτές, το κράτος και τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

■ Την αντικατάσταση των ζωντανών ακροάσεων με διαδικασία κατάθεσης εγγράφων.

■ Αν οι πιστωτές σε ποσοστό υψηλότερο του 50% συμφωνήσουν σε πλάνο αναδιάρθρωσης, τότε ο δικαστής θα έχει τη δυνατότητα να επικυρώνει τη συμφωνία αντί να εκδίδει απόφαση.

■ Οι δικαστές θα μπορούν να δημοσιεύουν το επιχειρησιακό μέρος της κρίσης τους πριν από την ολοκληρωμένη απόφαση, ώστε να διευκολυνθούν οι πιστωτές στην επεξεργασία του σχεδίου των δόσεων.

■ Τη χρήση της διαμεσολάβησης ως εργαλείου για την επίλυση υποθέσεων.

■ Την ανάπτυξη μίας e-πλατφόρμας για τον επαναπροσδιορισμό των ακροάσεων εξ αποστάσεως.