Εκτύπωση

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΔΕ: « ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ. ΈΩΣ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Αναφορά- Καταγγελία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη ενώπιον κάθε Αρμόδιας Αρχής για τη συσσώρευση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής

Καλούμε την Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ενεργήσουν άμεσα για να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής

Σε αναφορά-καταγγελία ενώπιον κάθε Αρμόδιας Αρχής με την οποία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου στον νομό Αττικής και Περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου να προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.

Στην αναφορά ο κ. Πατούλης εκφράζει την αγωνία και την αγανάκτηση του, όπως και όλων των πολιτών, για τη συνεχιζόμενη για δεύτερη εβδομάδα απαράδεκτη εικόνα του Λεκανοπεδίου εξαιτίας των τόνων απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία «υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα»

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ καλεί τόσο την κα Δούρου όσο και κάθε αρμόδιο να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

 κλικ για περισσότερα

 α) Γιατί δεν δόθηκε άλλο μέτωπο εργασίας για απόθεση των απορριμμάτων;

 

β)Η Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτού γιατί δεν έχει προβεί στην σύνταξη και σχεδιασμό διαχείρισης για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης όπως δηλώνεται ότι ήταν η επαπειλούμενη κατάρρευση ενός πρανούς του ΧΥΤΑ;

 

γ)Να ερευνηθεί αν, όπως φημολογείται, ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έφτασε στα όρια του κορεσμού του και αν μπορεί ή όχι να υπάρξει άλλο εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης.

 

Επιπρόσθετα ζητά να ερευνηθούν επίσης πράξεις ή παραλείψεις που συνδέονται με:

 

α) την ύπαρξη ή μη Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)

β) Αν έχουν προχωρήσει οι σχετικές χωροθετήσεις και αν όχι για ποιο λόγο;

γ) Αν έχει μελετηθεί κάποια υποδομή ώστε στην περίπτωση αδυναμίας του ΧΥΤΑ να δεχθεί απορρίμματα να υπάρξει άμεσα αποκλειστική λύση ώστε να μην μετατραπεί το Λεκανοπέδιο Αττικής σε σκουπιδότοπο.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών των Δήμων της Αττικής αλλά και το περιβάλλον που υποβαθμίζεται ουσιαστικά και ζητά να ερευνηθούν άμεσα όλες οι διαστάσεις και οι αιτίες του προβλήματος, που έχει μετατρέψει την Αττική σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Σε δηλώσεις του επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Η ταλαιπωρία των πολιτών έχει ονοματεπώνυμο, αυτό της σημερινής Περιφερειάρχου Αττικής κας Ρένας Δούρου. Την καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και δώσει άμεσα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έως εδώ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να παίζει και να πειραματίζεται με την υγεία των πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να έχουν καθαρές πόλεις και όχι εστίες μόλυνσης οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών μας ».

 

Γεωργίου Πατούλη, Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε και Προέδρου του Ομίλου «ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΘΗΝΑ, ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΞΑΝΑ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

Εκφράζουμε δημόσια την αγωνία και την αγανάκτηση μας, αλλά με βεβαιότητα και την αγανάκτηση όλων των πολιτών των Δήμων Αττικής, και ιδιαίτερα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας του οποίου οι κάτοικοι αυτή την κρίσιμη περίοδο επιβαρύνονται δραματικά από την συσσώρευση χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στα πεζοδρόμια και στις πλατείες.

Καλούμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που είναι αρμόδιοι τόσο στο διαχειριστικό επίπεδο όσο και σε ελεγκτικό ρόλο, να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ιδιαίτερα, καλούμε την νόμιμη εκπρόσωπο του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου στον νομό Αττικής και Πρόεδρο αυτού, Περιφερειάρχη Αττικής, να προβεί άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε άμεσα μέσω αυτής της αναφοράς μας προς κάθε αρμόδιο να απαντήσει στα παρακάτω:

Kαθόσον αφορά την νόμιμη εκπρόσωπο του Συνδέσμου, Περιφερειάρχη Αττικής, που έχει την ευθύνη των χώρων του ΧΥΤΑ:

α) Γιατί δεν δόθηκε άλλο μέτωπο εργασίας για απόθεση των απορριμμάτων;

β) Η Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ ως νόμιμος εκπρόσωπος αυτού γιατί δεν έχει προβεί στην σύνταξη και σχεδιασμό διαχείρισης για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης όπως δηλώνεται ότι ήταν η επαπειλούμενη κατάρρευση ενός πρανούς του ΧΥΤΑ;

γ) Να ερευνηθεί αν ως φημολογείται ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ έφτασε στα όρια του κορεσμού του και αν μπορεί ή όχι να υπάρξει άλλο εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης.

Να ερευνηθούν επίσης πράξεις ή παραλείψεις που συνδέονται με:

α) την ύπαρξη ή μη Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ)

β) Αν έχουν προχωρήσει οι σχετικές χωροθετήσεις και αν όχι για ποιο λόγο;

γ) Αν έχει μελετηθεί κάποια υποδομή ώστε στην περίπτωση αδυναμίας του ΧΥΤΑ να δεχθεί απορρίμματα να υπάρξει άμεσα αποκλειστική λύση ώστε να μην μετατραπεί το Λεκανοπέδιο Αττικής σε σκουπιδότοπο.

Η έρευνά σας πρέπει να γίνει τώρα καθώς η υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα, σημάδι της οποίας είναι η αδυναμία του ΧΥΤΑ να δεχθεί τα απορρίμματα, οδηγεί σε κίνδυνο μονιμοποίησης με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών των Δήμων μας και την άμεσα επαπειλούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Αθήνα, ………

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

  1. 1.Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 27
  2. 2.Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ηλίας Ζαγοραίος ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Ευελπίδων 16
  3. 3.Πρόεδρος και Νόμιμος εκπρόσωπος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ν. Αττικής(Ε.Δ.Σ.Ν.Α.)-Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένα Δούρου η οποία κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Μιχάλη Μωραίτη
  4. 4.Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, Κατεχάκη 56
  5. 5.Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.) ,το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, Λ. Συγγρού 60
  6. 6.Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η οποία εδρεύει στην Αθήνα, Μεσογείων 119.

add1

ad2