Εκτύπωση

Τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Θα ήθελα να πω ότι, ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος ήταν ένας εκλεκτός Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος παραιτήθηκε για επαγγελματικούς λόγους. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία το προηγούμενο διάστημα. Πιστεύω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά και υπήρχε καλή συνεργασία με τον ΟΑΣΑ. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά από δράσεις.

Επί της ουσίας, η ΟΣΥ άλλαξε τη λειτουργία των λεωφορείων άλλαξε σε αυτό το διάστημα, των δύο χρόνων. Δεν παρατηρούμε τις παλιές εικόνες που ο κόσμος έτρεχε και περίμενε στις στάσεις με τις ώρες, γιατί λειτούργησε το ηλεκτρονικό σύστημα – η πλατφόρμα αυτή, επειδή είμαστε αντίθετοι στις πλατφόρμες- που ενημερώνει τον κόσμο πότε ακριβώς έρχεται το λεωφορείο. Έγινε όλη η απαραίτητη υποδομή για να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και προχωράμε στον ανασχεδιασμό, τόσο των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, που έχουν αλλάξει πάρα πολλά και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα, όσο και το να γίνει μια πραγματική μελέτη για το τι λεωφορεία χρειαζόμαστε στο μέλλον. Διότι αυτό έχει να γίνει πάνω από 20 χρόνια.

Οι επεκτάσεις του Μετρό είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν, πλέον, να χρησιμοποιούμε μικρότερα λεωφορεία από τις γειτονιές της Αθήνας μέχρι τους σταθμούς του Μετρό και αυτός είναι ο στόχος, όπως και να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να ανανεώσουμε το στόλο και να εκσυγχρονίσουμε τη λειτουργία της ΟΣΥ.

Θα ήθελα να απαντήσω σε μία-μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, γιατί αρκετές από αυτές ή πολλές από αυτές είναι και θέματα της επικαιρότητας. Έχουμε μείωση εσόδων αναντίστοιχη, έχουμε 9% μείωση εσόδων στην Ο.Σ.Υ., αλλά έχουμε 3% μείωση από τη χρησιμοποίηση των λεωφορείων από τους πολίτες.

Επαναλαμβάνω ότι έχουμε 3% μείωση του αριθμού των πολιτών που χρησιμοποιούν λεωφορεία και περίπου 9% μείωση εσόδων για το 2016. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν, - αν θέλετε, κύριε Πρόεδρε, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, ότι υπάρχουν - δύο παράγοντες. Ο ένας παράγοντας είναι, να υπάρχει πραγματικά αναντιστοιχία στα έσοδα. Δηλαδή, να έχουμε ένα 6% εισιτήριο-διαφυγή, ή ένα ποσοστό από αυτά να είναι εισιτήριο-διαφυγή. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη εκδοχή και η άλλη εκδοχή είναι ότι δεν αντικατοπτρίζονται τα σωστά στοιχεία λόγω των πλαστών πιθανά εισιτηρίων και των πλαστών καρτών.

Αυτό είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τον πολιτικό κόσμο και τις Διοικήσεις και το Υπουργείο και τη δημοσιότητα και τις Εισαγγελικές Αρχές, με δύο υποθέσεις τουλάχιστον. Η μία υπόθεση, έχει να κάνει με πλαστά εισιτήρια που διακινούνταν μέσα στην ΣΤΑ.ΣΥ. Αυτό, σημαίνει, ότι μπορεί να διακινούνται και τέτοια εισιτήρια και στην Ο.ΣΥ., για να μην πω, ότι είναι βέβαιο, γιατί οι ελεγκτές έχουν πιάσει και στα λεωφορεία πλαστά εισιτήρια. Το δεύτερο, είναι, η εξάρθρωση ενός κυκλώματος, ενός εργοστασίου που τύπωνε εισιτήρια, κανονικά εισιτήρια, που ήταν πλαστά όμως και φαντάζομαι ότι οι Δικαστικές Αρχές κάποια στιγμή και οι Ανακριτικές Αρχές, θα συσχετίσουν αυτές τις δύο υποθέσεις.

Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος το να πολεμήσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, αλλά δε θέλω να κρύβω τα λόγια μου κάτω από το τραπέζι ή κάτω από το χαλί τα προβλήματα.

Υπάρχουν αντιστάσεις στο να καταπολεμήσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Θα τα πω όλα τώρα, θα έχουμε άλλωστε όλο το χρόνο μπροστά μας για να ενημερώσουμε στο άμεσο μέλλον και τους πολίτες και το Κοινοβούλιο, για το τι γίνεται. Π.χ. δεν είναι δυνατόν όλα αυτά τα χρόνια, να μην έχει θεσπιστεί και να μη λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο;

Εμείς βρήκαμε έναν κολλημένο διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε προχωρήσει, και με πάρα πολλά κενά στην εφαρμογή του, που τα διορθώσουμε στο διάστημα που προηγήθηκε. Πάρα πολλά κενά στην εφαρμογή του, όπως από το σχεδιασμό και από τον εξοπλισμό στα λεωφορεία.

Θυμάστε τα δημοσιεύματα του τύπου που κατηγορούσαν τη διοίκηση της Ο.ΣΥ. ότι, σε χαλασμένα λεωφορεία μπαίνει ο εξοπλισμός του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και ο εξοπλισμός της τηλεδιαχείρισης. Αυτά υπήρχαν στο διαγωνισμό που βρήκαμε σε εξέλιξη, όπως βρήκαμε, να μην έχουν προβλεφθεί αποθήκες spare των τμημάτων των ηλεκτρονικών συστημάτων σε περίπτωση που χαλάσει κάτι, κάποιο εξάρτημα κ.λπ..

Αυτά πιστεύω ότι έχουν βελτιωθεί και μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σύστημα. Παρακαλώ να μην υπάρχει τόσο αυστηρή κριτική για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, έχει λειτουργήσει δύο ημέρες - εάν θέλετε πάμε μαζί εδώ στο Σύνταγμα ή στην Ομόνοια- είναι προφανές, ότι όταν λειτουργεί μια τόσο μεγάλη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τόσες εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και για τόσα εκατομμύρια εισιτηρίων, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν στα τόσα πολλά κέντρα έκδοσης καρτών, προβλήματα. Υπήρχε πρόβλημα σε ένα μηχάνημα στην Ομόνοια. Σιγά τα λάχανα. Σιγά τα λάχανα. Εάν πάμε σε μια τράπεζα και δούμε πόσο χρόνο σπαταλούν οι πολίτες σε ιδιωτικές τράπεζες και στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και πότε πέφτουν τα συστήματα, που δεν εξυπηρετούν τόσα εκατομμύρια χιλιάδες κόσμου ταυτόχρονα, θα καταλάβουμε πολλά πράγματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, ποσά κέντρα είναι γι’ αυτή την εξυπηρέτηση;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Είναι 9 στην Ο.ΣΥ. και είναι όλοι οι σταθμοί του μετρό.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι σε λειτουργία αυτά;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Βεβαίως.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Διότι, προηγουμένως από την ερώτηση έμεινε η εντύπωση -αυτό είναι το σημαντικό- ότι ήταν ένα ή δύο τα κέντρα. Να διευκρινιστεί. Κύριε Πρόεδρε, θα διευκρινιστεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Κύριε Πρόεδρε, επίσης, υπάρχει και ηλεκτρονική εφαρμογή που μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για να διευκολυνθεί και στην έκδοση της κάρτας και στα υπόλοιπα, αλλά θέλω να καταλάβουμε όλοι ένα πράγμα, ότι αυτό θα γίνει μια φορά. Είναι σημαντικό. Μέχρι τώρα είχαμε την αγορά χάρτινων καρτών, κάθε μήνα έπρεπε ο πολίτης να πηγαίνει στο εκδοτήριο και να αγοράζει χάρτινη κάρτα, αν ήταν κανονική και δεν ήταν πλαστή, με τη φωτογραφία ο ένας ή ο άλλος, τέλος πάντων… Αυτό θα γίνει μία φορά. Είναι προφανές ότι τη μια φορά που θα γίνει σε τρεις, τέσσερις ημέρες δεν μπορούν όσοι έχουν κάρτα να καλυφθούν, γι’ αυτό και είναι και μια έκκληση προς τους συμπολίτες από τώρα και για τον επόμενο μήνα να ανταποκριθούν στο να βγάλουν τις κάρτες.

Υπάρχει βεβαίως, μια ειδική πρόβλεψη και συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τους συμπολίτες μας με ειδικά προβλήματα, για τους ανέργους, για τις ειδικές κατηγορίες, που πρέπει να έχουν κάρτα.

Ποιος είναι ο στόχος για το ηλεκτρονικό εισιτήριο; Ο ένας είναι να μην έχουμε τις οικονομικές απώλειες που έχουμε. Οι οικονομικές απώλειες που έχουμε, αν θέλετε τη δική μου εκτίμηση, είναι μεγαλύτερες από τα πλαστά εισιτήρια και τις πλαστές κάρτες, παρά από την εισιτηριο-διαφυγή, παρά από τους πολίτες που δεν χτυπούν το εισιτήριο και πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουμε και ξέρουμε και το φιλότιμο του λαού μας και ότι τιμούν τέτοιου είδους υπηρεσίες. Αλλού είναι τα προβλήματα και τα προβλήματα είναι στα κυκλώματα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, για να το κλείσετε, επειδή ο κ. Λαμπρούλης έθεσε ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων, αν έχετε συνεργαστεί με την ανεξάρτητη αρχή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ναι, θα το καλύψω, κ. Πρόεδρε. Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα και γι' αυτό η συνεργασία του ΟΑΣΑ και οι παροτρύνσεις δικές μου με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ήταν πολύ λεπτομερειακή. Εύχομαι και πολλοί άλλοι φορείς, όχι μόνο δημόσιοι, αλλά και ιδιωτικοί να συνεργαστούν και να κάνουν αίτηση με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Καλούμε το Κ.Κ.Ε. και όποιον άλλον θέλει, να κάνει έλεγχο για το αν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο ηλεκτρονικού φακελώματος. Το παραμικρό.

Να ξέρετε ότι δεν καταγράφεται πουθενά και δεν παρακολουθείται πουθενά, ποιος πολίτης, με ποια κάρτα, ανεβαίνει σε ποιο σταθμό ή ποιο μέσο χρησιμοποιεί ή σε ποιο σταθμό κατεβαίνει, σε ποια στάση κατεβαίνει. Είναι τόσο αυστηρό το πλαίσιο και το software, αλλά και οι έλεγχοι που έχουν γίνει, που κανείς δεν μπορεί σήμερα με τον τρόπο που έγινε το software να παρακολουθήσει εάν εγώ έχω μια κάρτα πού θ’ ανέβω, πού θα πάω και όλα τα υπόλοιπα. Για να καταλάβετε την αυστηρότητα της διαδικασίας θελήσαμε να στέλνουμε ταχυδρομικά τις κάρτες, να γίνεται η αίτηση ηλεκτρονικά, η αποστολή της και η αποστολή της φωτογραφίας ηλεκτρονικά, να εκδίδεται η κάρτα και να τη στέλνουμε ταχυδρομικά και η ΑΔΑΕ το απαγόρευσε για να μην έχουμε στα αρχεία τη διεύθυνση των πολιτών, πόσο μάλλον τα υπόλοιπα που λέγονται. Αλλά, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καλούμε και το Κ.Κ.Ε. και όποιον άλλον θέλει να πάμε και να κάνει ό,τι έλεγχο θέλει και όποια στιγμή θέλει, για να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες.

Ποιος είναι ο στόχος: Ο στόχος είναι, συνάδελφε και σύντροφε Ρίζο, να αυξηθεί το κοινωνικό έργο. Το εισιτήριο αυξήθηκε πριν δύο χρόνια λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α, τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΑΣΑ στο σύνολό τους και της Ο.ΣΥ., ειδικότερα, είναι πολύ καλύτερα, παρά τη μείωση των εσόδων και όλα τα υπόλοιπα.

Να σας πω, χαρακτηριστικά, ότι η Ο.ΣΥ. χρωστούσε 120 εκατ. € σε προμηθευτές - εάν ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος και η προσπάθεια που κάναμε από το Υπουργείο δεν προερχόταν από τον χώρο των καυσίμων μπορεί να μην είχαμε καύσιμα στα λεωφορεία το 2015, δηλαδή να μη συνεχιζόταν απρόσκοπτα η προμήθεια αερίου για τα λεωφορεία. Από τα 120 εκατ. € ληξιπρόθεσμα το 2015 περίπου, το 2016 μειώθηκαν στα 55 εκατ. € και σήμερα είναι στα 12,7 εκατ. €. και, πρόσθετα σ’ αυτά, έχουμε να παίρνουμε 8 εκατ. € από ανταλλακτικά από την εταιρεία INVECO. Είναι μια πονεμένη ιστορία, είναι λεωφορεία που είχαν δοθεί στην Ο.ΣΥ. πριν 15 χρόνια, κυκλοφορούσαν 15 χρόνια, ναι, δεν είχαν παραληφθεί 15 χρόνια, ενώ κυκλοφορούσαν - είναι από τις γκρίζες ζώνες που έχουμε βρει - χρωστούσαν αρκετά εκατομμύρια σε ανταλλακτικά, αλλά δεν είχαν παραληφθεί ποτέ. Για να δούμε ποιες είναι οι μαύρες και οι γκρίζες τρύπες στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών!

Λοιπόν, δώσαμε εντολή, επιτέλους, μετά από 15 χρόνια που τα λεωφορεία κινούνται, για διοικητική και δικαστική διερεύνηση για τους λόγους που δεν είχαν παραληφθεί ενώ κυκλοφορούσαν 15 χρόνια, αλλά, ταυτόχρονα, μετά από 15 χρόνια, να κλείσει και αυτό το μέρος της σύμβασης προς όφελος του δημοσίου και να πάρουμε 8 εκατ. € σε ανταλλακτικά για να μην υπάρχει πρόβλημα ανταλλακτικών.

Το δεύτερο θέμα που έχουμε είναι το προσωπικό, το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε μια ανορθολογική κατανομή, έχουμε μετατάξεις που άλλες δικαιολογούνται, άλλες έχουν γίνει στο παρελθόν χάρις σε κάποιες κατηγορίες και το άλλο θέμα που προσπαθούμε να καλύψουμε είναι από μετατάξεις, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη, να γίνουν οι προσλήψεις που είναι αναγκαίες στις κρίσιμες ειδικότητες και μιλάω για οδηγούς, τεχνίτες, -πραγματικούς τεχνίτες, και όχι κατ΄ όνομα- γιατί οι τεχνίτες που έχει ο Ο.ΣΥ. μου φαίνεται ότι είναι πάνω από 600, οι πραγματικοί, όμως, είναι πολύ λιγότεροι.

Και πάμε στο στόλο των λεωφορείων. Στο στόλο των λεωφορείων βρήκαμε–ας το πούμε κομψά- ένα μέρος ήταν παλιό, που δεν μπορούσε καν -δεν συνέφερε- να φτιαχτεί και δεν χρειαζόταν για τα δρομολόγια. Υπήρχαν 2.200 – 2.300 λεωφορεία και δεν χρησιμοποιούνταν γιατί δεν υπήρχε και λόγος να χρησιμοποιηθούν αυτά τα λεωφορεία. Δεν μπορούσαν να φτιαχτούν. Παρά ταύτα, αυτά τα λεωφορεία ήταν ασφαλισμένα, πληρώναμε ασφάλειες, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτά που δεν φτιαχνόντουσαν και είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα -και το έχουμε ακόμη- με το τι γίνεται και πώς λειτουργεί η συντήρηση. Και το λέω επειδή ο πολύ αγαπητός –και το λέω έτσι με ειλικρίνεια και με εκτίμηση- ο Πρόεδρος κ. Τραγάκης, επικαλέστηκε τις προτάσεις του προέδρου του ενός σωματείου. Και θέλω να είμαι πολύ καθαρός, ακόμη και αν κάποια μέσα γράψουν πάλι ή κάποια σωματεία πουν ότι είμαι αντεργατικός. Δηλαδή, τη μια είμαι ο λάτρης και ο υπερασπιστής, ο «Ρομπέν των Δασών των συντεχνιών» και την άλλη είμαι αντεργατικός.

Εδώ, κύριε Τραγάκη, έχω ένα φάκελο, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά θα τον φέρω στον Πρόεδρο της Βουλής για να σας ενημερώσει, με συγκεκριμένες καταγγελίες και για το συγκεκριμένο πρόσωπο που αναφέρετε και με αναφορές πώς δεν φτιάχνονται λεωφορεία στις βάσεις της ΟΣΥ, σε συγκεκριμένα αμαξοστάσια, ενώ υπάρχουν ανταλλακτικά διαθέσιμα, προκειμένου να σαμποτάρεται το έργο και ο αριθμός των λεωφορείων που εξυπηρετούν τους πολίτες. Ορίστε..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τα έχετε συζητήσει αυτά με το σωματείο; Εσείς είχατε καλές σχέσεις με το σωματείο. Τα έχετε συζητήσει;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ξέρετε να μη συναντιέμαι με τα σωματεία; Συναντιέμαι με τα σωματεία όποτε επιθυμούν τα σωματεία. Οπότε το ζητήσουν, η πόρτα του γραφείου μου και του υπουργείου είναι όχι ανοιχτή, ορθάνοιχτη.

(συνέχεια σε άλλο σημείο)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Εντάξει. Υπάρχουν, ανεξάρτητα του χώρου που ανήκει ο καθένας, υπάρχουν σωματεία και συνδικαλιστές που θέλουν να πάει η κοινωνία παρακάτω και αυτούς τους τιμούμε, υπάρχουν και άλλοι που λειτουργούν με τον τρόπο που εκθρέφτηκαν μέσα σε κάποιες ομάδες, τις οποίες εμείς δεν πρόκειται, όχι να τις στηρίξουμε, ούτε να τις καλύψουμε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Δεν θέλω να ανοίξω αυτή τη συζήτηση. Εσείς ξέρετε γιατί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Να ανοίξετε συζήτηση. Εγώ ήμουν συνδικαλιστής για πάρα πολλά χρόνια στον επιστημονικό συνδικαλισμό. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι λέω και για…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί δεν ανοίγω τη συζήτηση, σας παρακαλώ πολύ…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Να την ανοίξουμε, οπότε θέλετε. Εγώ είμαι εδώ για να ανοίγουμε τέτοιες συζητήσεις…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): (ομιλεί εκτός μικροφώνου)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Δεν ξέρω. Η επιτροπή που έχει οριστεί θα καταλήξει φαντάζομαι. Τα στοιχεία μου τα έφεραν γιατί υπήρχε ένα πρόβλημα διαδικαστικού τύπου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε διατάξει ΕΔΕ, κύριε Υπουργέ;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Έχει διατάξει ΕΔΕ η διοίκηση της ΟΣΥ. Βεβαίως. Έχει συσταθεί επιτροπή και καταλήγει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί λέτε για ένα φάκελο…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Αρκετά μεγάλο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, εξελίσσεται μια έρευνα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Βέβαια. Λέω για έναν αρκετά μεγάλο φάκελο, ο οποίος από μένα, θα πάει στον εισαγγελέα, κύριε Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ολοκληρώνω, επειδή λέγαμε για τα καθρεφτάκια.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Θα είμαι πάρα πολύ ειλικρινής, για να τελειώνει αυτή ιστορία. Θα κάνουμε τα πάντα για να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας, όσο καλύτερα γίνεται. Προτιμώ να έχω οποιοδήποτε πολιτικό κόστος από τη μη εξυπηρέτηση τις τέσσερις-πέντε ημέρες, μια βδομάδα, στο τέλος που όλος ο κόσμος θέλει να βγάλει κάρτα, παρά να συνεχίσουν τα δωμάτια των πλαστών καρτών και εισιτηρίων να πουλιούνται στους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ και έξω από τους σταθμούς της ΣΤΑΣΥ. Είμαι πολύ ειλικρινής σε αυτό. Ας λέει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ό, τι θέλει, αλλά θα κάνουμε τα πάντα να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ελληνικό. Τις ξέρετε τις θέσεις μου, δεν έχουν αλλάξει, ούτε έχουν μετακινηθεί. Υποχρεώθηκε η Κυβέρνηση να προχωρήσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό που είχατε κάνει. Έγινε η διαπραγμάτευση και άλλαξε πολύ σημαντικά θέματα, στη δική μας λογική και κατεύθυνση, και λεφτά και υποδομές. Δεσμευτήκαμε να το προχωρήσουμε, το προχωρήσαμε και τώρα πια, κύριε Τραγάκη, η μπάλα είναι στα πόδια του επενδυτή. Είναι η μπάλα στα πόδια του επενδυτή και θα δούμε πόσο λοιπόν ο τομέας αυτός θα ανταποκριθεί γρήγορα, στο να μπουν οι μπουλντόζες.

(σ.σ για το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στο Ελληνικό)

Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και με το Υπουργείο Άμυνας. Η μια λύση, που υπάρχει είναι να επιτραπεί, αν γίνεται, ένα παλιό στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, να χρησιμοποιηθεί, ως μέρος του αμαξοστασίου, για να μην έχουμε πρόσθετο κόστος για την ΟΣΥ, αν πάει σε κάποιο υπάρχον αμαξοστάσιο και ανέβει πάρα πολύ το κόστος.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Πάντως, δεν θα είναι λόγος καθυστέρησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι βέβαια για όνομα του Θεού, και αύριο εάν θέλουμε να το αδειάσουμε, το αδειάζουμε.

Η καθυστέρηση δεν θα είναι από μας. Μέχρι τώρα, υπάρχουν σημεία καθυστέρησης, που είναι από τον ιδιωτικό τομέα, από τον επενδυτή. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να τα παρακολουθείτε αυτά, να αναδεικνύουμε. Δεν είναι μόνο το Κ.Α.Σ., που καθυστερεί, είναι και άλλοι που καθυστερούν και πολύ περισσότερο.

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Το Κ.Α.Σ. δεν καθυστέρησε, το αντίθετο. Κύριε Τραγάκη, από το 2011 δεν είχατε συγκαλέσει το Κ.Α.Σ..

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Είναι πάντως πραγματικά τρομερό να απαντάμε εμείς για το Ελληνικό, όταν για δεκαετίες το Ελληνικό ήταν σκουπιδότοπος και δεν είχε γίνει καν διαγωνισμός.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Εσείς, τον θέλατε το διαγωνισμό;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Βεβαίως, ήθελα διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά όχι όπως έγινε, κύριε Τραγάκη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Γιατί, δενόσασταν στα κάγκελα με αλυσίδες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ήμουν Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δεν είχα τεθεί ποτέ με αλυσίδες, όπως θυμάστε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Όχι εσείς, βέβαια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Μπορεί να γίνει στο μέλλον αυτό, εάν τρελαθώ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Υπουργέ, μην επεκτείνετε αυτή τη συζήτηση, διότι όλοι ήμασταν παρόντες και παρούσες αυτή τη δεκαπενταετία. Και το σχέδιο του κ. Σημίτη θυμόμαστε και τις θέσεις του κ. Καραμανλή θυμόμαστε, ήταν ένα θέμα, το οποίο συζητήθηκε από όλες τις πλευρές.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Του κ. Πολάλη, που είπε να γίνουν επτά διαγωνισμοί, οκτώ και την άλλη μέρα έφυγε από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., αν θυμάμαι καλά και πολλά άλλα…

Έβαλε ένα θέμα ο συνάδελφος ο κ. Σαρίδης για τα συστήματα πυρασφάλειας.

Τι υπήρχε, για να καταλάβετε, τι βρήκαμε και στους διαγωνισμούς. Ενώ πρέπει να εγκατασταθεί το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, που αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως είναι το να γεμίζεις τις κάρτες σε πάρα πολλά μηχανήματα, όπως είναι να συνδεθούν πάνω στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, στις πόρτες που

ανοιγοκλείνουν, τα συστήματα ασφαλείας σαν κι αυτό, δεν ήταν μες στο διαγωνισμό. Ήταν υποχρέωση του δημοσίου, από άλλο φορέα κιόλας, ούτε καν από την ΟΣΥ ή τον ΟΑΣΑ, από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί, έχουν γίνει οι συμβάσεις, γίνονται εγκαταστάσεις, μέσα στον Οκτώβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα και όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί, κύριε Σαρίδη, σε κάποιο σταθμό, θα υπάρχουν, στις ώρες λειτουργίας, οι υπεύθυνοι υπηρεσιακοί, για να ανοίγουν τις πόρτες σε περίπτωση κινδύνου ή σε ομάδες, που δεν έχουν προλάβει να βγάλουν κάρτα.

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Γλυκό, με το εξής:

Πρώτο και σημαντικό, ήθελα να παροτρύνω τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, να μάθουν ότι είμαστε υπέρ τη μία μέρα των ηλεκτρονικών συστημάτων και των πλατφόρμων, και κατά, την άλλη.

Δεν έχουμε τρελαθεί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Πάντα υπέρ ήμασταν, εμείς φέραμε το νόμο.

Γιατί το λέτε αυτό;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, για μένα το λέω αυτό. Εμένα κατηγορούν ότι θέλω να καταργήσω τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, κύριε Πρόεδρε.

Δε γίνεται να έχεις κάνει εκατό πλατφόρμες στη ζωή σου και τη μια να θες να καταργήσεις τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και την άλλη να θες να φτιάξεις στο ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τη μία είμαστε οι υπέρμαχοι των συντεχνιών και την άλλη είμαστε οι πολέμιοι των συντεχνιών.

Πρέπει η γραμμή που θα έχει η Αντιπολίτευση και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, να είναι πιο σταθερή. Έχει μπερδευτεί και ανά μέρα, αλλάζει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τώρα που απειλείτε τους εργαζόμενους με απολύσεις και τους συνδικαλιστές, είναι σταθερή η θέση σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών):

Δεν απειλώ κανέναν.

Εάν διαβάσετε, τα τελευταία σαράντα χρόνια, τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τους κανονισμούς των συγκεκριμένων εταιρειών, όταν ένας υπάλληλος δεν κάνει τη δουλειά του, για τους όποιους λόγους, πάει στο πειθαρχικό.

Το ξαναλέω, κύριε Τραγάκη και παίρνω εγώ την ευθύνη γι' αυτό, ότι εμείς δεν πρόκειται να χαριστούμε μια μέρα, μία μέρα, για να αφήσουμε περιθώριο σε όσους συνεχίζουν να θέλουν να πουλιούνται πλαστές κάρτες και πλαστά εισιτήρια. Το ξαναλέω με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αφήνετε κανένα υπονοούμενο, ότι υπάρχουν μερικοί από εδώ μέσα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι από εδώ μέσα, για όνομα του Θεού, αυτό λέω;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τι είπατε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αλίμονο, σε αυτό υπάρχει συμφωνία. Όπως και στο ηλεκτρονικό εισιτήριο έγινε αντιληπτό, όπως και…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Καλά κάνατε και το είπατε, για να μην υπάρχει καμιά παρεξήγηση.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αλίμονο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Καλά κάνατε.

Υπάρχουν, βέβαια, πολιτικές ευθύνες, κύριε Τραγάκη, υπάρχουν πολιτικές για τα πλαστά εισιτήρια.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Τις προσπάθειες που είχαν γίνει για τα πλαστά εισιτήρια από τις προηγούμενες διοικήσεις, με τους εθελοντάς ελεγκτάς, τα θυμάστε;

Είχε πετύχει αυτός ο θεσμός.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τα θυμάμαι.

Δεν ήταν εθελοντές. όσοι έπαιρναν ποσοστό του προστίμου δεν ήταν εθελοντές. Ήταν κεφαλοκυνηγοί.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Περιορίστηκε η εισιτηριοδιαφυγή, κατά 15%.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Για να πάμε στις πολιτικές ευθύνες, να σας θυμίσω ότι υπήρχαν εκθέσεις στη ΣΤΑΣΥ για το πώς πρέπει να διορθωθούν οι διαδικασίες. Ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ., τότε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, δεν είχε για αρκετά χρόνια αντεπεξέλθει στις εισηγήσεις και στις αναφορές που είχαν γίνει. Αλλά, σε επίπεδο πολιτικών ευθυνών, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Τι να γίνει τώρα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγκεκριμένων προσώπων εννοείτε. Δεν αναφέρεστε σε χώρο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Θα ήθελα να μου απαντήσει σε εκείνο το ερώτημα που είχα θέσει.

Κύριε Υπουργέ, εάν μπορείτε, για την ταμειακή ρευστότητα και πότε θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είναι διογκωμένες κατά 50%, την τελευταία διετία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ε, πως είναι διογκωμένες;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Εδώ είναι τα στοιχεία. Από 30 εκατομμύρια σε 45.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Αφού είπα πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν πάνω από 100 εκατομμύρια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αναφέρθηκαν αυτά. Έγιναν 50 και μετά 12,5.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Φέτος είναι 12,5. Που αυξήθηκαν;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Πού το είδατε. Εδώ, να το. Μα, συγνώμη, τα στοιχεία είναι εδώ. Ληξιπρόθεσμες οφειλές 45 εκατομμύρια.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Γλυκός, θα δώσει ολοκληρωμένη απάντηση μετά.

Κύριε Υπουργέ, απαντήστε στο ερώτημα της κ. Καφαντάρη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Προφανώς, δεν είναι μόνο τα εναλλακτικά καύσιμα. Παρακολουθήσατε από κοντά στην Επιτροπή, το σχέδιο νόμου που ψηφίσαμε για τα εναλλακτικά καύσιμα.

Όμως, θα πρέπει να πω και κάτι άλλο εκτός από τα εναλλακτικά καύσιμα. Η χώρα πρέπει να σταματήσει να είναι καταναλωτής μόνο. Είχε συνηθίσει, για παράδειγμα, στα λεωφορεία να δανείζεται ή να παίρνει πόρους από το ΕΣΠΑ και να αγοράζει λεωφορεία, τα οποία, μάλιστα, δεν είχε φροντίσει να έχουν και άλλα θετικά.

Η γνώμη μου είναι ότι και για τα εναλλακτικά καύσιμα και για τα λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που πρέπει να προμηθευτούμε και για ηλεκτρικά λεωφορεία που πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε να βάλουμε στο στόλο και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πρέπει να προσπαθήσουμε να μεταφερθεί και κομμάτι της παραγωγής τους στη χώρα μας.

Εμείς, αυτό παλεύουμε, παρότι δεν βρήκαμε ένα ευρώ για προμήθεια λεωφορείων. Έχουμε 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και 70 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και αυτή η διαδικασία γίνεται τώρα. Όμως, δε θα πάμε μόνο σε προμήθεια λεωφορείων. Θα πάμε στη λογική να μεταφερθεί κομμάτι της παραγωγής των λεωφορείων στη χώρα μας, συνδεδεμένο και με την προμήθεια και με τη συντήρησή τους.

(συνέχεια σε άλλο σημείο)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο κ. Αναγνωστόπουλος στη σελίδα 27. Είναι προς τα καύσιμα, προς τα ελαστικά, προς τις μπαταρίες. Η αδυναμία αποπληρωμής αυτών αδρανοποιεί μεγάλο μέρος του στόλου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Αυτά ήταν 120 εκατομμύρια το 2015.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπογραφή του κ. Αναγνωστοπούλου, σελίδα 27: 30 εκατομμύρια το 2015, 45,3 εκατομμύρια το 2016.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι. Τα έχουμε δώσει και αναλυτικά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Επομένως, ψεύδεται ο κ. Αναγνωστόπουλος;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΛΥΚΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (Ο.ΣΥ. Α.Ε.)): Πολύ σωστή η διάκριση μεταξύ ληξιπρόθεσμων και συνολικών βραχυπρόθεσμων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Με συγχωρείτε, πότε μια μη πληρωμή καθίσταται ληξιπρόθεσμη;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Καθίσταται μετά από 90 ημέρες αφού δεν πληρωθούν και σήμερα, που μιλάμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε πάρει και δόσεις από το δάνειο 4 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου είναι αυξημένες κατά 57% από το τέλος του 2014. Κομμάτι αυτών των αυξημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι αυτή η περίπτωση.

Θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Ληξιπρόθεσμες οφειλές 50% παραπάνω το 2016 σε σχέση με το 2015. Πώς θα τις πληρώσετε;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΛΥΚΟΣ (Προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (Ο.ΣΥ. Α.Ε.)): Όπως σας είπα, δεν προκύπτουν αυτά από τα νούμερα που έχω εγώ τους επίσημους ισολογισμούς, τις ληξιπρόθεσμες. Σαφώς και όλα αυτά είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ακριβώς από κάτω από τον πίνακα που λέτε, αναφέρεται έγκριση 41 εκατ. ευρώ έγκριση για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το ‘17.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Συνεπώς, συμφωνήσαμε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αυξημένες κατά 50%.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, τα 30 εκατ. σας το ξαναλέω - αν θυμάμαι καλά - είναι εσωτερικό χρέος της ΟΣΥ προς τον ΟΑΣΑ. Δεν είναι αυτά που δεν είχαν πληρώσει -120 εκ- σε καύσιμα, σε προμηθευτές ανταλλακτικών, σε ασφάλειες, δηλαδή, στον ιδιωτικό τομέα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 45 εκατομμύρια και το λέει ο προηγούμενος Πρόεδρος. Πώς θα πληρώσετε αυτό το ποσό;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Διευκρινίστηκε η υφή των οφειλών μέσα από τη συζήτηση.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι οποίες είναι αυξημένες.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι εσωτερικά, όπως λέει ο Υπουργός. Τα 30 εκατ. δεν είναι προς προμηθευτές

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Προφανώς, δεν είναι εσωτερικά. Το γράφει από κάτω: Καύσιμα, ελαστικά, μπαταρίες.

Το θέμα είναι, 45 εκατ. θα τα πληρώσετε φέτος; Είναι δέσμευση;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ναι, είναι δέσμευση. Θα πληρωθούν στις αρχές του χρόνου το αργότερο. Και θα σας πω γιατί.

Καταρχάς, όπως έχετε παρακολουθήσει από τα 120, ακόμη και από τα 120, 45 που λέτε ληξιπρόθεσμα μέσα σε δύο χρόνια, είναι μείωση περίπου 85 εκατομμύρια. Δηλαδή, 85 εκατ. ληξιπρόθεσμων πληρώσαμε το 2015, στην κατάσταση που ήταν η χώρα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Μην το λέτε αυτό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ(Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, το λέω.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Οι απλήρωτες το 2016 είναι 92 εκατ..

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ(Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όχι, το λέω κ. Σταϊκούρα. Μιλάμε για τις ληξιπρόθεσμες, εσείς το είπατε πριν.

Άρα, αυτό το 120 πήγε, ακόμη και με αυτό που λέτε εσείς, ακόμη και με τα χρήματα που χρωστάει η Ο.ΣΥ. στον ΟΑΣΑ στα 45. Πρέπει να μας δώσετε συγχαρητήρια, πού πήγε από τα 120 στα 45, το 2015 και 2016. Ειλικρινά, μιλάω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ (Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Αν θέλετε να πάρετε το λόγο για μισό λεπτό, χωρίς αυτό να τροποποιηθεί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ(Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Επειδή, όμως, έφυγε ο κ. Σταϊκούρας, δεν πειράζει, απλά θα του το πουν οι συνάδελφοι, για να το λάβει υπόψη και στις επόμενες τοποθετήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Χατζηδάκη. Στη σελίδα 26 βρίσκεται κάτι για το οποίο έχουμε δεχτεί κριτική, για αυτό και το αναφέρω. Λέει: «Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας βελτιώθηκαν περαιτέρω σε σχέση με το 2015. Η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι 57,73%». Το λέω γιατί αυτό που αναπαράγεται είναι ότι αυξάνουμε τα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς και το τι κάνουμε γι' αυτό. Και αυτό περιλαμβάνεται μέσα στην έκθεση. Δηλαδή, αυτό που είπα να το μεταβιβάσουμε κυρίως στον κ. Χατζηδάκη, που έχει μια στρεβλή εικόνα για τα ελλείμματα.

add1

ad2