Εκτύπωση

Ο ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΡΟΣΤΟΦ «25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ».

Στο Ροστόφ μεταβαίνει ο Σίμος Κεδίκογλου, ως αντιπρόεδρος της Κ.Σ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), προκειμένου να συμμετάσχει το διάστημα 25 με 26 Οκτωβρίου 2017 στις εργασίες της 50ης Συνόδου Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Το βασικό θέμα που θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση είναι: 25 χρόνια PABSEC, Ενίσχυση της Διακοινοβουλευτικής Συνεργασίας στην Περιοχή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια.

 

Επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί μία συνεκτική στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Προς αυτή την κατεύθυνση η κοινοβουλευτική διάσταση του θεσμικού οργάνου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την προώθηση του πολιτικού διαλόγου για την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών, την πολυπολιτισμική κοινωνία και την οικονομία της αγοράς. Αυτή η συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αρμόδιες Επιτροπές των Κοινοβουλίων ασχολήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την ανάγκη για ομαλή μεταρρύθμιση των οικονομικών και πολιτικών συστημάτων, την ειρηνική επίλυση διαφορών και την οικονομική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και διασφαλίζοντας τις πολιτικές και νομοθετικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Όπως αναφέρεται, «η PABSEC, έχει σημαντικά επιτεύγματα να δείξει στη διάρκεια των 25 χρόνων λειτουργίας της, όπως:

ü  Πολιτική αγωγών και σχέσεων στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Ρουμανίας.
ü  Πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην επέκταση των ευρωπαϊκών θαλάσσιων διαδρομών προς τη Μαύρη Θάλασσα.
ü  Υποστήριξη του μεγάλου αναπτυξιακού έργου για τον Δρόμο της Μαύρης Θάλασσας.
ü  Ενεργός συμμετοχή στην εφαρμογή της νέας περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ "Συνέργεια του Ευξείνου Πόντου"

Σημειώνεται, επίσης, ότι «η Ελλάδα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο υποστήριξαν ενεργά την εξέλιξη και την εμβάθυνση της PABSEC στους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα σχέδια διαπεριφερειακής συνεργασίας που εμπλέκονται στην περιοχή και στη δημιουργία μιας θεσμοθετημένης εταιρικής σχέσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανέλαβε δύο συνακόλουθες προεδρίες της 43ης και 44ης συνόδου, έτσι ώστε οι Προεδρίες του ΟΣΕΠ και της PABSEC να συντονιστούν καλύτερα. Υπό την αιγίδα του ICBSS και στο πλαίσιο της 43ης συνόδου του PABSEC, το Ελληνικό Κοινοβούλιο διοργάνωσε ένα στρογγυλό τραπέζι για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Ο ρόλος των κοινοβουλίων να παράσχουν το νομικό και πολιτικό πλαίσιο για την προσαρμογή των κρατών μελών του ΟΣΕΠ στις δύσκολες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης έχει μεγάλη σημασία. Και είναι σαφές ότι το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης θα πρέπει να βασίζεται στην κατανόηση αυτού του ρόλου και στην κατανόηση της ιστορικής αποστολής και ευθύνης που έχουμε ενώπιον του λαού αυτής της περιοχής».

 

add1

ad2