Εκτύπωση

ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ: Μ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΚΛΕΙΔΙ Ο ΥΠΕΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ

ΥΠΕΣ: Όπως γνωρίζετε, στο δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους συστήθηκε η Ειδική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών για τα θέματα της Ιθαγένειας. Μαζί μου είναι ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης, ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας. Ανέλαβε τη θέση τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και ο λόγος της σημερινής συνέντευξης είναι διότι αισθανθήκαμε την ανάγκη να σας πούμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα και τι σκοπεύουμε να κάνουμε σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.

Θέλω να πω εξ αρχής ότι η κυβέρνηση πορεύεται αταλάντευτα στο δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων. Αυτή είναι μια αφετηρία στην προσέγγιση των ζητημάτων που σήμερα σας παρουσιάζουμε.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΡΟΥΒΙΝΕΤΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ.

Θέλουμε, με αυτή μας τη στάση και με τα όσα έχουμε κάνει και σχεδιάζουμε να κάνουμε, να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο το σύγχρονο κόσμο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενάντια στη ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, βασισμένοι στις αξίες της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, της ισότητας, αποσκοπώντας σε μια ισότιμη ένταξη των ανθρώπων που το δικαιούνται στην κοινωνία μας, με βάση τις αρχές λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Αυτό είναι ένα μήνυμα διαχρονικό. Θα έλεγα ένα μήνυμα αρκετά επίκαιρο με βάση τα προβλήματα που απασχολούν τη σημερινή Ευρώπη, αλλά και τη παγκόσμια σκηνή.

Έτσι, από τότε που ιδρύσαμε -  αλλά και λίγο πριν -  την Ειδική Γραμματεία, προσπαθήσαμε να δούμε πώς θα βελτιώσουμε ποιοτικά και διοικητικά ζητήματα που αφορούν το θέμα της ιθαγένειας. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση το 2015 ουσιαστικά θωράκισε το πλαίσιο και, με ένα αναγκαίο και επιβεβλημένο βήμα τότε που αφορούσε την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα, απάντησε στα όποια προβλήματα νομικής φύσης είχαν υπάρξει  με βάση τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια. Θα σας παρουσιάσουμε και θα σας δώσουμε κάποια αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για το τι έχει γίνει στο ζήτημα αυτό.

Ταυτόχρονα θέλουμε να βελτιώσουμε και την καθημερινή λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών, Αποκεντρωμένων και μη, που ασχολούνται με τα ζητήματα της ιθαγένειας. Στην κατεύθυνση αυτή το προηγούμενο διάστημα συγκροτήσαμε 13 νέες Επιτροπές, προστιθέμενες στις ήδη υφιστάμενες που ασχολούνται με το θέμα της απόδοσης της ιθαγένειας.

Εντοπίζοντας με μια αναφορά ένα από τα προβλήματα που παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες εμφανίζεται στην Ελληνική πραγματικότητα ο Εκπρόσωπος του Δικτύου μας ανέφερε τα εξής:

Κ. ΡΟΥΒΙΝΕΤΗΣ («Ευρωδίκτυο Ενημέρωση και Ομογενειακό Κόμβο»): Κύριε Υπουργέ πάνω σε αυτά που αναφέρατε, έχω να παρατηρήσω ένα πραγματικό γεγονός. Ένας καλλιτέχνης που είναι και δημοσιογράφος στο σωματείο μας, έχει παντρευτεί μια κυρία από την Ουκρανία. Είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι και εκείνη ήρθε στο σωματείο και κάθε μέρα διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί, είναι παντρεμένη τόσα χρόνια, ενώ κάποια άλλη γυναίκα ενός ταξιτζή από την πατρίδα της, την ίδια εποχή που ήρθε, έχει καταφέρει και έχει περάσει. Πώς γίνονται αυτά; Πώς είναι δυνατόν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Θα μπορούσα να προσθέσω άλλα δέκα παραδείγματα από την μία και την άλλη πλευρά που μπορεί να έχουν έρθει στην προσοχή μας και πολύ περισσότερο που δεν τα ξέρουμε.

Αλλά από το να περιπτωσιολογούμε, κρατήστε αυτή τη στιγμή τη διάθεσή μας να μπορέσουμε να ομογενοποιήσουμε τις διαδικασίες, να μην έχουμε διαφορετικού τύπου αντιμετωπίσεις ανάλογα το γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας και κυρίως και σε συνέχεια της ερώτησης της προηγούμενης, το βασικό βήμα ποιοτικό που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι η διαδικασία των 300 ερωτήσεων που έρχεται με ένα τρόπο αρκετά σύγχρονο και νομίζω όχι ακατόρθωτο απ’ τη μεριά του υποψηφίου να γνωρίζει το περιεχόμενο των απαντήσεων και των ερωτήσεων, να επιλύσει σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό τέτοιου είδους ζητήματα.

Αυτή είναι η κατεύθυνση. Προφανώς όταν πας να εφαρμόσεις κάτι, ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής του, τα προβλήματα που βγάζει το σύστημα, επιδέχεται και βελτιώσεις. Θα σταθώ σε κάτι που είπε πριν ο κ. Μπαλτσιώτης, που θα μπορούσε να είχε γίνει ανεξαρτήτως αν θέλετε και των νομοθετικών παρεμβάσεων του ’10, του ’15 κτλ. ή αυτά που θα κάνουμε τώρα: Η ψηφιοποίηση των φακέλων. Είναι ένα φοβερό πράγμα. Αν δείτε τον όγκο αυτών των φακέλων, όπου κρατούνται χειρόγραφα, αυτό θα είναι ίσως το πιο αποφασιστικό ποιοτικό άλμα που θα κάνουμε σ’ αυτή την υπόθεση.

 

add1

ad2