Εκτύπωση

«ΝΑ ΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ»

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ διεκδίκηση αποζημίωσης από την Τουρκία για τις ζημιές που προκάλεσε η τουρ­κική ακταιωρός στο σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια -αίτημα που είχε διατυπώσει από την πρώτη κιόλας στιγμή η «δημοκρατία»- ζητεί με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βου­λευτής Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννης Αντωνιάδης. 
 
Ο βουλευτής Φλώρινας ζητεί να μάθει από τους υπουργούς Εξωτερικών και Ναυτι­λίας το ακριβές ποσό στο οποίο ανέρχονται οι ζημιές του σκάφους του Λιμενικού, αλλά και πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να διεκδικήσει νομικά οικονομική αποζημίωση από την Τουρκία «για τις ζημιές, τις οποίες εσκεμμένα προκάλεσε».
Παράλληλα, καλεί αμφότερους τους υπουργούς να αναδείξουν το συγκεκριμένο θέ­μα σε διεθνές επίπεδο, ώστε να υπάρξει η κα­ταδίκη της Τουρκίας. Όπως αναφέρει, οι ζημιές που υπέστη το ελληνικό σκάφος είναι μεγάλες, «όμως το περιστατικό καθαυτό ανέδειξε και ότι πολεμικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβιάζοντάς τα συ­στηματικά», καταλογίζοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση «παθητική στάση, στα όρια του ενδοτισμού και της δειλίας».
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό η οποία προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος και εντέλει τα κατάφερε εν μέρει, χωρίς όμως να το βυθίσει. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και του διεθνούς δικαίου. Αυτά κάνει η Τουρκία, η οποία με αθέμιτες και παράνομες μεθόδους προσπαθεί να υλοποιήσει την ιμπεριαλιστική της πολιτική.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε δυστυχώς μια ελληνική κυβέρνηση η οποία τηρεί παθητική στάση στα όρια του ενδοτισμού και της δειλίας. Λίγες μόλις μέρες πριν από αυτό το περιστατικό, υποστήκαμε την πρώτη μεγάλη ήττα ως ελληνισμός με την παρεμπόδιση του πλωτού γεωτρύπανου της Ιταλικής ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που οδήγησε στη ματαίωση εν τέλει της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση άφησε να περάσει άπρακτος ζωτικός χρόνος μέσα στον οποίο οφείλαμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ κλπ).

Προσφάτως, ακολούθησε και η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στην παραμεθόριο του Έβρου υπό περίεργες συνθήκες. Η παθητική και νωχελική αντίδραση δε βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί όταν δεν υπάρχει αντίδραση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο θα ακολουθήσει. Οι ζημιές που υπέστη το ελληνικό σκάφος του λιμενικού είναι μεγάλες, παράλληλα όμως το περιστατικό καθαυτό ανέδειξε ότι πολεμικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβιάζοντάς τα συστηματικά.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Σε τι ποσό ανέρχονται οι ζημιές του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού;

Πότε σκοπεύετε να διεκδικήσετε νομικά οικονομική αποζημίωση από την Τουρκία για τις ζημιές τις οποίες εσκεμμένα προκάλεσε η τουρκική ακταιωρός στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος;

Επειδή η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε με υπαιτιότητα της Τουρκίας, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την καταπάτηση των χωρικών μας υδάτων από την Τουρκία, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος σε διεθνές επίπεδο και καταδίκη της Τουρκίας;

Πότε επιτέλους θα ζητήσετε την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για όλες τις παράνομες ενέργειές της;

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης

πηγή:staratalogia.blogspot.gr

add1

ad2