Εκτύπωση

ααα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε, σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, με αντιπροσωπεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Κωνσταντίνο Αγοραστό. Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, ήταν η κατάθεση των παρατηρήσεων και των προτάσεων της ΕΝΠΕ  επί του σχεδίου νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1».

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους:

«Στόχος μας είναι μία ισχυρή αυτοδιοίκηση, με περισσότερους πόρους, με περισσότερες αρμοδιότητες. Σήμερα κάνουμε τα πρώτα βήματα και γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να βελτιωθούν, για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.

Ξεκαθαρίσαμε στη συζήτηση που είχαμε πριν από λίγο με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ότι οι προτάσεις που λαμβάνουν ως βάση συζήτησης το ήδη κατατεθειμένο νομοσχέδιο, θα αξιοποιηθούν, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Προφανώς, όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτές προτάσεις οι οποίες κινούνται σε μία διαφορετική λογική.

Εμείς, όπως ξέρετε, έχουμε επιλέξει παράλληλα με αυτά τα βήματα που θα ενισχύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ρόλο της, να κάνουμε μία βαθιά δημοκρατική τομή, να δώσουμε μία νέα ώθηση στην υπόθεση της Δημοκρατίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της προώθησης της απλής αναλογικής. Πάνω σε αυτή τη βάση δεχόμαστε οτιδήποτε μπορεί να είναι πιο λειτουργικό.

Δεν κατάλαβα ειλικρινά, κάποιες από τις προτάσεις, ποιον ακριβώς σκοπό υπηρετούν. Επαναλαμβάνω ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα δεχτούμε ό,τι μπορεί να είναι χρήσιμο για την υπόθεση της αυτοδιοίκησης, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι ισχύουν αυτά που σας είπα πριν.

Τις επερχόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα τις δείτε, είναι αρκετά τα σημεία που συζητήσαμε. Κάτι που ανακοίνωσα και τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι δεν θα υπάρξει, τελικά, η δυνατότητα της ενδοεπικοινωνίας ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή να βάζει κάποιος πολίτης έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης περιφερειακής ενότητας. Υπάρχουν αρκετές  αλλαγές, τις οποίες θα δείτε τις επόμενες ημέρες.

Το ποσοστό των υποψηφίων στις εκλογές -ήδη έχουμε δεχθεί και από την ΚΕΔΕ αντίστοιχα αιτήματα- θα  αυξηθεί από αυτό που τέθηκε αρχικά στο νομοσχέδιό μας, δηλαδή το +10%. Κρίνεται ως μέτρο το οποίο θα διευκολύνει στην ανανέωση συνδυασμών και θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε διάφορα πρόσωπα.

Δεν συζητάμε για έναν γύρο εκλογών και μάλιστα σε μία λογική ότι ο πρώτος υποψήφιος που θα «κόψει το νήμα», αυτομάτως να είναι ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος. Αντίθετα, οι δύο γύροι ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθέσεις σε μία γνήσια προγραμματική βάση και ταυτόχρονα ο ίδιος ο λαός να επισφραγίσει ποιον θεωρεί καλύτερο Περιφερειά

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, με τον Σύλλογο Σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ).

 

Με τους εκπροσώπους του ΔΣ του Συλλόγου συζητήθηκαν οι θέσεις του οργάνου για το σχέδιο νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1», το οποίο συνιστά την πρώτη φάση της αναγκαίας μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κατεύθυνση την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών, την αποτύπωση των πραγματικών συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ενίσχυση των ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού.

 

Ο Σύλλογος των σπουδαστών εξέφρασε την υποστήριξή του στην απλή αναλογική και χαρακτήρισε προοδευτική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου, καθώς  ενισχύει τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν βοήθησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Θετικά αντιμετωπίστηκαν και οι προτεινόμενες διατάξεις για τις ελεγκτικές δομές που ενεργοποιούνται και τίθενται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, οι ρυθμίσεις για τα δημοψηφίσματα και για την ποσόστωση του 40% για κάθε φύλο  στα εκλεγμένα όργανα.      

 

Οι σπουδαστές έθεσαν επίσης μία σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων η προώθηση των ψηφιακών οργανογραμμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη Δημόσια Διοίκηση.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλευρές του σχεδίου νόμου και στη λογική του, καθώς και στις προσπάθειες ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το υπουργείο με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα χρηματοδοτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με προοπτική 2,3 δισ. ευρώ στην πενταετία.

add1

ad2