Εκτύπωση

ΤΖΩΝ ΦΡΗΜΑΝ:Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ & ΑΔΑΜΑΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ ΤΩΝ ΤΑΝΚΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΙΕΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ

http://mikros-romios.gr/wp-content/uploads/2011/10/%CE%94%CE%91%CE%92%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A3.jpgΣαν σήμερα πριν 71 χρόνια, γράφτηκε η Ελληνική Εποποιία στην Πίνδο στο θρυλικό πλέον 7αχώρι από μια χούφτα Έλληνες, που με τη βοήθεια γυναικών και παιδιών ακόμα αντιμετώπισαν με επικεφαλής τον τότε Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη ο οποίος με τη στρατηγική ευφυία του και πρωτοποριακή τακτική.

Αντιμετώπισε πολλαπλάσια στρατιωτική δύναμη και την διαφημισμένη και την πολυσυζητημένη μεραρχία Αλπινιστών Τζούλια. Με ελιγμούς άμεσες ενισχύσεις στα κρίσιμα σημεία, αντεπιθέσεις και περικύκλωση των πάνοπλων Ιταλών τους ανάγκασε να υποχωρήσουν.

Εκεί ενώ βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή των επιχειρήσεων, έξι μέρες μετά από την αρχή των συγκρούσεων, τραυματιστηκε στο στήθος μ ένα βόλι, αλλά ο ατρόμητος αδάμαστος και αγαπημένος στους στρατιώτες του Δαβάκης που έμεινε στην ιστορία, δεν φοβήθηκε.

Η νίκη του αποσπασματος που διοιηκούσε, ήταν κάτι το ακατόρθωτο, για τους συσχετισμούς των δυνάμεων και το πρώτο κατά πρόσωπο χτύπημα στον άξονα, ήταν η αρχή να πέσουν στη δυσμένεια του Χίτλερ οι Ιταλοί και να υποστούν αργότερα τις δολοφονικές επιθέσεις από τους σύμμαχους τους Ναζί.

Μετά, την ολοκλήρωση του ακατόρθωτου αυτού θριάμβου που σφράγισε, την τύχη του πολέμου, αφού απέδειξε πως οι μικροί αντίθετα με τους φαμφαρώνους κολοσσούς μπορούν να αποτρέπουν τους κατακτητές, 

ενώ έδωσε το παράδειγμα στους Έλληνες να μην υποχωρούν μπροστά στις άνισες κατακτητικές δυνάμεις, πήγε στον νοσοκομείο για να θεραπευτεί.

Δυστυχώς οι συνθήκες δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του παρά τον τραυματισμό γιατί οι Ιταλοί, το επέλεξαν μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εστίες αντίστασης, γι αυτό το λόγο τον έβαλαν στο Ιταλικό καταδρομικό Πόλη της Γένοβας για να μεταφερθεί σε στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Στα νερά της Αδριατικής, ένα Βρετανικό υποβρύχιο τορπίλισε το Ιταλικό καταδρομικό και το βύθισε οδηγώντας τον επικίνδυνο για τις αντίπαλες συμμαχίες αξιωματικό, στον υγρό τάφο.

Όμως οι ουρανοί ήταν ανοιχτοί και η δόξα, για το κατόρθωμα του καταγράφτηκε στην αιωνιότητα, κάνοντας τον Τζών Φρήμαν να γράψει πως ο Αντισυνταγματάρχης ήταν ο θεωρητικός προφήτης του μηχανοκίνητου πολέμου. Ο τροβαδούρος των τανκς πάνω στις άγριες βουνοκορφές, όπου μόνον άνθρωποι και μουλάρια μπορούσαν να ανεβαίνουν στις γιδόστρατες. Είχε αφομοιώσει τον πρωτόγονο πόλεμο που έπρεπε να διεξαγάγει. Και κάθε τόσο τηλεφωνούσε στους ήρωές του στα ακραία φυλάκια. Στο 25 της Κιάφας, μια αετοφωλιά στα 2398 μέτρα, στο 24 του Κουκουλιού, στο 23 της Μπάτρας και από εκεί σε ολόκληρη την υφήλιο!

Ενώ το παράδειγμα του Δαβάκη, όχι μόνο προς τους Έλληνες αλλά και τους καταρημαγμένους λαούς από τη Ναζιστική μηχανή, υπήρξε η αιτία να πει ο Churchill το περίφημο μέχρι σήμερα λέγαμε πως οι Έλληνες πολεμούν ηρωικά από τώρα και εμπρός θα λέμε οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

http://mikros-romios.gr