Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ A.ΠΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ανταλλαγή απόψεων με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Michael Noonan η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά επεσήμανε ότι «παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, γύρω από την οδηγία για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των τραπεζών και το μεγάλο θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης, «υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ανοικτά ζητήματα και ερωτηματικά».

 

Ειδικότερα, η κ. Ποδηματά αναφερόμενη στην διασύνδεση της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την εφαρμογή της οδηγίας για την εξυγίανση και την εκκαθάριση των τραπεζών - το γνωστό bail-in - τόνισε ότι «δεν είναι σαφές πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα χρησιμοποιείται αυτό το τελευταίο εργαλείο καταφυγής, όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Συμβουλίου».

Η Αντιπρόεδρος του ΕΚ άσκησε επίσης κριτική στην ασάφεια της απόφασης ως προς το ζήτημα της αναδρομικής εφαρμογής της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης σε χώρες που λαμβάνουν βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, όπως η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος και η Πορτογαλία επισημαίνοντας ότι «για τα κράτη αυτά αυτό το μέτρο θα σημάνει την πιο γρήγορη επιστροφή στις αγορές συμβάλλοντας καθοριστικά στη βιωσιμότητα του χρέους τους». Η κυρία Ποδηματά κατέληξε τονίζοντας ότι «η «κατά περίπτωση» και όχι με συστηματικό τρόπο εφαρμογή της αναδρομικότητας δεν είναι επαρκής. Χρειάζεται να προσδιοριστούν συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια, που να ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ώστε με αυτά τα κριτήρια να αποφασίζουν οι Υπουργοί Οικονομικών εάν και πότε θα ισχύσει η αναδρομική απευθείας ανακεφαλαιοποίηση».