Εκτύπωση

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΑΝΟΥΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια του προγράμματος The Writers in Residence του πανεπιστημίου του RMIT, επελέγησαν δυο διακεκριμένοι Έλληνες ομογενείς προκειμένου να διδάξουν μελλοντικούς λογοτέχνες. Ο λόγος για τον συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα και τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Άννα Κόκκινος.

 


Ο Χ. Τσιόλκας είναι γνωστός συγγραφέας με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Το βιβλίο του "Το Χαστούκι" έχει πουλήσει 500.000 αντίτυπα στην Βρετανία, ήταν υποψήφιο ο για το Man Booker Prize, και έχει κερδίσει το Βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας. Παράλληλα έχει ήδη πραγματοποιηθεί και η τηλεοπτική του μεταφορά στην Αυστραλία. Ενώ ένα το βιβλίο του "Νεκρή Ευρώπη" τιμήθηκε με το βραβείο της αυστραλιανής εφημερίδας "Age". Φέτος ετοιμάζεται να εκδώσει το νέο του βιβλίο με τίτλο "Barracuda".
Οι γονείς του γνωστού συγγραφέα είναι Έλληνες μετανάστες και ο ίδιος αποτελεί μια μαχητική παρουσία στον χώρο των γραμμάτων στην Αυστραλία. Επίσης δεν έκρυψε ποτέ τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις και δηλώνει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Η Άννα Κόκκινος είναι παιδί Ελλήνων ομογενών από τις Σέρρες, ενώ η ίδια γεννήθηκε στα δυτικά προάστια της Μελβούρνης. Στην εφηβεία της ήρθε σε επαφή με τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο τον οποίο και ερωτεύτηκε. Ωστόσο κατά τα πρότυπα της εποχής της σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Η αγάπη της για τον κινηματογράφο όμως δεν έσβησε.
Η πρώτη της επιτυχία, που άνοιξε τον δρόμο για πολλές ακόμα, ήρθε με την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους, το βιβλίου του Χ. Τσιόλκα "Head On", ελληνικός τίτλος "Κατά μέτωπο", που το 1998 πέρσασε στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών και συζητήθηκε πολύ, ενώ βραβεύτηκε στο L & G Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, στο Οutfest του Λος Αντζελες και από το Σωματείο Συγγραφέων και Σεναριογράφων της Αυστραλίας.
Και οι δυο έχουν να δώσουν πολλά στους επίδοξους συγγραφείς.

 

ΠΗΓΗ: GREEKREPORTER.GR

add1

ad2