Εκτύπωση

ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ

Η ιστορία των γονιών του Γρηγόρη (Γκρεγκ) Ασημακόπουλου, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί ενώ οι περισσότεροι ομογενείς, όπως συνηθιζόταν τις προηγούμενες δεκαετίες, έκοβαν τα επίθετά τους ώστε να είναι περισσότερο εύηχα και πιο εύκολα στην προφορά, οι γονείς του κ. Ασημακόπουλου ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη πορεία. Αλλάζοντας -ή αποκαθιστώντας- το επίθετό τους από Σμιθ σε Ασημακόπουλος.

Ο ίδιος ο κ. Ασημακόπουλος, που γεννήθηκε το 1952 στο Αϊντάχο, λέει ότι ο παππούς του, Χαράλαμπος-Αθανάσιος Ασημακόπουλος, μαζί με τον αδελφό του, μετανάστευσαν στις ΗΠΑ -μέσω της νήσου Ελις – περίπου το 1905 από το χωριό Κλήμα, δέκα χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου. Και εγκαταστάθηκαν στη βορειοδυτική Αμερική όπου αργότερα ο Χαράλαμπος άλλαξε το επίθετό του σε Σμιθ. Τον Αύγουστο του 1969 ο πατέρας του κ. Ασημακόπουλου, με δικαστική απόφαση, επανέφερε στην οικογένεια το ελληνικό της επώνυμο.

Η ιστορία αυτή είναι μια από τις πολλές που φιλοξενούνται στο πρωτότυπο, ψηφιακό Ελληνοαμερικανικό Ιστορικό Μουσείο της πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Το Μουσείο, του οποίου πρόεδρος είναι ο Τζον Νίκον και αντιπρόεδρος η Ανδριάνα Ράπτη – Ζαφειροπούλου, αναπτύσσει πολύπλευρη δραστηριότητα και είναι ήδη σημείο αναφοράς για την Ομογένεια της περιοχής. Ταυτόχρονα, από το 2009 και μετά, αναδεικνύεται στον βασικό πυλώνα διάσωσης, διατήρησης και ανάδειξης- μέσω του Διαδικτύου- ιστορικών στοιχείων που καταγράφουν την ελληνική παρουσία σ’ ολόκληρη την πολιτεία.

Το Μουσείο, που είναι γνωστότερο υπό τον τίτλο «Ελληνες της Ουάσιγκτον», έχει χαρακτηριστεί και ως «μουσείο χωρίς σύνορα» ακριβώς επειδή λειτουργεί με online παρουσιάσεις των ιστοριών, των αντικειμένων του και των συλλογών του, καταφεύγοντας σε καινοτόμες πρακτικές που προκύπτουν από τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Η πιο πρόσφατη δωρεά ήταν το βιβλίο «A Seattle Greek Immigrant family’s soft drink business», με συγγραφείς τους Steve Sourapas και Rosanne Costovich Royer, που παρουσιάζει -σε 310 σελίδες- ιστορίες από το ιστορικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της εποχής από το 1920 και μεταγενέστερα.

Μάλιστα, περισσότεροι από 125 ομογενείς παρακολούθησαν την τελευταία εκδήλωση του Μουσείου που διοργανώθηκε στο Σιάτλ, σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα των AHEPA. Στην πλειονότητά τους άνθρωποι που έχουν συνδράμει στη διεύρυνση του ψηφιακού αρχείου του ιδρύματος. Επίσης, πρόσφατο ρεπορτάζ στην αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» (Steve Frangos, 8-14 Ιουλίου 2017) κοινοποιήθηκε σ’ όλα τα μέλη του Μουσείου.

Οι «Ελληνες της Ουάσιγκτον», που είναι μη κερδοσκοπικός φορέας αναγνωρισμένος από την Ενωση Μουσείων της πολιτείας, έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις, όπως Charles Payton Heritage Advocacy Award και το Award of Project Excellence ενώ το 2015 τους απονεμήθηκε το βραβείο Aspasia Phoutrides Pulakis Memorial Award από το Συμβούλιο Εθνικής Κληρονομιάς.

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2