Εκτύπωση

Φ. ΔΑΛΙΔΑΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΟΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ:«ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΜΑΣ»

Ο υπουργός Φίλιππος Δαλιδάκης Ο Φίλιππος Δαλιδάκης, υπουργός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Καινοτομίαςκαι Εμπορίου της  Βικτώριας, μιλά για τη σημασία τις μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για τα μέτρα που είναι  αναγκαία για να διασφαλίσουν την ευημερία της.

 Καινοτομία - εμπόριο - μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: ένα τρίπτυχο που περικλείει την  'πραγματική' οικονομία της Αυστραλίας. Είναι το τρίπτυχο που, επίσης, περιγράφει το  χαρτοφυλάκιο του Φίλιππου Δαλιδάκη, ως μέλους της κυβέρνησης Andrews στην Βικτώρια.  

Μιλώντας στον "Νέο Κόσμο",ο υπουργός τονίζει εμφατικά την δέσμευσή του να εργαστεί για το  συμφέρον του κλάδου και υπόσχεται μέτρα που θα μειώσουν την γραφειοκρατία - και την  φορολογία για τις μισθωτές υπηρεσίες - διασφαλίζοντας ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα παραμείνουν  η καρδιά της κοινωνίας.

Πρόσφατα, η Βικτώρια φιλοξένησε το ετήσιο Φεστιβάλ Μικρών Επιχειρήσεων. Τι  αποκομίσατε από αυτό;

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την έκβαση του Φεστιβάλ. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω  πολλές από τις εκδηλώσεις του και αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι η ορμή και η  αισιοδοξία που διέπει τον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι  που ήδη λειτουργούν επιχειρήσεις, είτε σχεδιάζουν να ξεκινήσουν και οι οποίοι έχουν έναν  απίστευτο ενθουσιασμό και θέλουν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους στον κλάδο.

Η φετινή  διοργάνωση ήταν η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ, με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε όλη  την επικράτεια της Πολιτείας που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις τοπικές επιχειρήσεις και  προσέφεραν πολύτιμες πληροφορίες και χρήσιμα εργαλεία στους επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση Andrews ξέρει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η καρδιά και η ψυχή των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών που απασχολούν τους μισούς σχεδόν από το σύνολο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

 

Αν συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε και εκείνες με την σειρά τους συνεχίσουν να αναπτύσσονται, αυτό θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίες για τους πολίτες της Βικτώριας. Και τις στηρίζουμε μειώνοντας τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, περιορίζοντας την γραφειοκρατία, προωθώντας τις ενέργειες για την έγκαιρη εξόφληση των τιμολογίων και τα προγράμματα του οργανισμού Small Business Victoria. 

 

Τι είναι αυτό που καθιστά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σημαντικές για την οικονομία και την κοινωνία;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθοριστικής σημασίας για δύο λόγους. Από οικονομικής άποψης είναι προφανώς σημαντικές διότι δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Είναι επίσης σημαντικές από κοινωνικής άποψης. Ειδικά στην επαρχία και την περιφέρεια της Βικτώριας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι θεμέλιοι λίθοι και το σημείο αναφοράς για τις τοπικές κοινότητες. Η τοπική παμπ δεν είναι μόνο χώρος εργασίας για τους ανθρώπους, αλλά και τόπος συνάντησης στις γιορτές, στις στιγμές χαράς ή στις δύσκολες στιγμές. Το τοπικό καφέ δίνει στους έφηβους την πρώτη τους δουλειά, μια γεύση οικονομικής ανεξαρτησίας και μία αίσθηση του ανήκειν, έναν σκοπό μέσα στην κοινωνία. Παρ' ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι επίσης σημαντικές, δεν μπορούν ποτέ να ισχυριστούν ότι είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της τοπικής κοινωνίας, όπως το κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις. 

Πώς βλέπετε την κατάσταση του κλάδου σήμερα;

Ο κλάδος είναι απίστευτα υγιής, μόνο την περσινή χρονιά σημειώθηκε καθαρή αύξηση με περισσότερες από 15 χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως συμβαίνει σε κάθε κλάδο κι εδώ υπάρχουν δυσκολίες, αλλά συνεργαζόμαστε στενά με τους επιχειρηματίες ώστε να τις αντιμετωπίσουμε.

Ξέρουμε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές εμποδίζουν τη ρευστότητα, γι' αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία να δημουργήσουμε το Αυστραλιανό Σχέδιο Δίκαιης Πληρωμής (σ.σ. το οποίο δίνει κίνητρα για την εξόφληση τιμολογίων μέσα σε ένα μήνα, προβλέποντας προσαυξήσεις στην αντίθετη περίπτωση). Μας είπαν επίσης ότι ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών περιορίζει την ανάπτυξη, οπότε τον μειώσαμε.

Ξέρουμε ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στην περιφέρεια της Βικτώριας πολλές φορές δεν έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και συμβουλές, οπότε δημιουργήσαμε το Λεωφορείο Μικρών Επιχειρήσεων, ένα κινητό γραφείο που φέρνει αυτήν την εξειδίκευση στον χώρο τους. 

Ο όρος 'καινοτομία' είναι μία λέξη-κλειδί που εμφανίζεται σε κάθε συζήτηση περί ανάπτυξης και οικονομίας, αλλά συχνά είναι κενός νοήματος, παίρνοντας διαστάσεις πολιτικού συνθήματος. Για σας τι είναι καινοτομία; 

Για μένα καινοτομία σημαίνει άνθρωποι και οιργανισμοί που είτε κάνουν εντελώς καινούρια πράγματα είτε απλώς λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να έχουν σχέση με την τεχνολογία, αλλά είναι πιο εμφανής στις περιπτώσεις που κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσουν παλιά προβλήματα. Η καινοτομία είναι σημαντική γιατί, στην περίπτωση της Βικτώριας, αν έχουμε ανθρώπους και επιχειρήσεις που καινοτομούν, αυτό μας κάνει ανταγωνιστικούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές από τις δουλειές και τους κλάδους που θα οδηγήσουν την οικονομία του μέλλοντος δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί. Είναι η καινοτομία που δημιουργεί αυτές τις δουλειές και αυτούς τους κλάδους. Για παράδειγμα επιχειρήσεις της Μελβούρνης, όπως η «99Designs» που απάντησε στις ανάγκες ανθρώπων που ψάχνουν γραφίστες, γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα και συνασπίζοντας ανεξάρτητους γραφίστες, ή η «Carsales.com.au», που μετέφερε στο διαδίκτυο τις μάντρες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και είναι τώρα μια επιχείρηση αξίας πάνω από ένα δις δολάρια, ή την πασίγνωστη πια επιτυχία του «Seek.com».

Όλες αυτές οι ιδέες φαίνονται απλές εκ των υστέρων, αλλά είναι αυτού του είδους η καινοτομία που μπορεί να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους πολίτες της Βικτώριας και να κάνει τις επιχειρήσεις μας μεταξύ των πιο επιτυχημένων στον κόσμο. 

Ο βασικός στόχος κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι το κέρδος, αλλά υπάρχουν και άλλες διαστάσεις, όπως η αυτοπραγμάτωση και το κοινωνικό αποτύπωμα. Εσείς πώς βλέπετε τον τρόπο που εξελίσσεται σήμερα η επιχειρηματικότητα;

Χωρίς αμφιβολία, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επικεντρώνονται πια σε περισσότερα πράγματα από το τελικό κέρδος, κι αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι μια εξέλιξη που έχει δημιουργηθεί χάρη στο προσωπικό των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για δουλειά που να έχει νόημα και σκοπό πέρα από τον μισθό τους. 

Ως εκ τούτου, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν πλέον όχι μόνο στο τι κάνουν, αλλά και στο πώς το κάνουν. Όχι μόνο τι παράγουν, αλλά και πώς το παράγουν.Οι πελάτες πλέον δεν θέλουν απλώς ένα καλό προϊόν, θέλουν να ξέρουν ότι αυτό έχει παραχθεί με ηθικούς κανόνες και οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται σ' αυτήν την απαίτηση. Επίσης, οι επιχειρήσεις πλέον εστιάζουν περισσότερο στη σωματική και πνευματική ευεξία του προσωπικού τους, κάτι που είχε παραμεληθεί για πολύ καιρό.

Για παράδειγμα, εγώ γνωρίζω ότι η πολιτική μπορεί να είναι εξαιρετικά χαοτική και αγχωτική δουλειά κι επομένως, ενώ περιμένω από τους συνεργάτες μου να εργάζονται σκληρά όποτε χρειαστεί, περιμένω επίσης να ξεκουράζονται όταν είναι άρρωστοι, ή να φεύγουν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, αν είναι μία ήσυχη μέρα. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να κάνει το ίδιο, γιατί το ευχαριστημένο προσωπικό είναι και πιο παραγωγικό. Ο κόσμος τώρα διαπιστώνει αυτήν την πραγματικότητα. 

Πώς έχει επηρεάσει την δραστηριότητάς σας η ελληνική σας καταγωγή;

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την καταγωγή μου. Είχα την τύχη φέτος να συμμετάσχω στις εργασίες της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην Αθήνα, μαζί με άλλους βουλευτές ελληνικής καταγωγής από όλον τον κόσμο.

Ήταν η δεύτερη φορά που έλαβα μέρος και είχα την ευκαιρία να συναντήσω άλλους Έλληνες βουλευτές και να μάθω για την συμβολή τους στη δημόσια ζωή σε διάφορες χώρες του κόσμου. Παράλληλα, ήταν και μία ευκαιρία να μάθω περισσότερα γι' αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας στην Ελλάδα.

πηγή:neoskosmos.com

add1

ad2