Εκτύπωση

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ANDREW JACKOMOS ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΑΒΟΡΙΓΙΝΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 120ΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

Ο Andrew Jackomos εν μέσω των κ.κ. Μάρκου και ΠαπαδόπουλουO Επίτροπος για τα Ιθαγενή Παιδιά και Νέους της Βικτώριας, Andrew Jackomos, θα παρουσιάσει την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου διάλεξη με τίτλο «Σύνδεση Ελλήνων-Αβοριγίνων», στο Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 168 Lonsdale Street, Mελβούρνη), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 120ής επετείου ίδρυσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Ο Andrew Jackomos θα εξετάσει τους δεσμούς και τις ομοιότητες μεταξύ των Αβοριγίνων και των ελληνικών κοινοτήτων. Κατά τη διάρκεια της διάλεξής του θα μιλήσει για τη συμβολή του πατέρα του στη δικαιοσύνη για τους Αβοριγίνες στη Βικτώρια. Σημειώνεται ότι εξακολουθεί να είναι ο μόνος ανεξάρτητος Επίτροπος που διορίστηκε σε εθνικό επίπεδο για να υποστηρίξει ειδικά τα παιδιά των Αβορίγινων και των νησιών Torres Strait.

Ο Andrew Jackomos είναι υπερήφανος για την ιθαγενή και ελληνική καταγωγή του, καθώς είναι δεύτερης γενιάς Καστελορίζιος και απόγονος των φυλών Yorta Yorta / Gunditjmara. Είναι γιος του Alick και της Merle, δύο εθνικά καταξιωμένων υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ιθαγενών.

Ως επίτροπος, είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη και την επίβλεψη της παροχής κρατικών κυβερνητικών υπηρεσιών στα ιθαγενή παιδιά καθώς και αυτά από τα νησιά Torres Strait, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων σε θέματα προστασίας και δικαιοσύνης.

Ο Andrew Jackomos ολοκλήρωσε δύο έρευνες-ορόσημα το 2016: την έρευνα «Πάντα ήταν και πάντα θα είναι παιδιά των Koori» και την μελέτη «Για το καλύτερο συμφέρον του παιδιού».

Τα τελευταία 13 χρόνια, ο Andrew ήταν εκτελεστικός διευθυντής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Βικτώριας και, μεταξύ άλλων, ηγήθηκε της υπογραφής της Συμφωνίας Δικαιοσύνης Αβοριγίνων Βικτώριας και της ίδρυσης του Φόρουμ Δικαιοσύνης Αβοριγίνων. Το 2006 του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Δημόσιας Διοίκησης και έγινε δεκτός ως Βικτωριανός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Αυστραλίας (IPAA). Το 2013 διορίστηκε ως εθνικός συνεργάτης του IPAA.

πηγή:neoskosmos.com

add1

ad2