Εκτύπωση

ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΗ ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΦΑΝΤΟΥ ΡΟΔΟΥ

Υπεγράφη «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο ήρθη η εμπλοκή που είχε προκαλέσει η απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για την περιοχή Αφάντου της Ρόδου όπου έχει κάνει επένδυση πριν από τρία χρόνια ο ομογενής επιχειρηματίας εκ Νέας Υόρκης κ. Μερκούριος Αγγελιάδης. Η απόφαση στοχεύει στην αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή.

Το εν λόγω μνημόνιο, που έχει ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου, κοινοποιήθηκε στον κ. Αγγελιάδη στις 13 Δεκεμβρίου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπέγραψε η κ. Μαρία Μιχαηλίδου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, που και για το ΤΑΙΠΕΔ είναι ο εκτελεστικός του πρόεδρος κ. Αρης Ξενόφος.

Με την εξέλιξη αυτή θα προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, για τη γεωφυσική διασκόπηση της περιοχής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν αρχαία και σε ποία σημεία.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μερκούριος Αγγελιάδης είπε ότι «αυτό που αποφασίσθηκε τώρα το είχαμε προτείνει πριν από δύο χρόνια. Οταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο κ. Μπαλτάς, ο οποίος είχε βγάλει όλο το Ελληνικό και το Αφάντου αρχαιολογικό, είχαμε πει τότε ότι δεν νομίζουμε ότι το Αφάντου είναι αρχαιολογικό, εκτός από το βουνό το λεγόμενο Ερημόκαστρο στο οποίο υπάρχουν αρχαία και μάλιστα υπήρχε και μέσα στη σύμβαση που μας είχαν δώσει. Στο υπόλοιπο, από τη γειτονιά και από ανθρώπους που έκτισαν γύρω, δεν βρήκαν τίποτε.

»Είχαν πει πως αν υπάρχει ο Κολοσσός της Ρόδου θαμμένος κάτω από οικόπεδο του γκολφ δεν μας πειράζει διότι δεν σκάβουμε εκεί, αλλά εκεί που θα χτίσουμε μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά τομές με δύο αρχαιολόγους οι οποίοι να επιτηρούν, πράγμα το οποίο δεν μας πειράζει διότι δεν έχουμε υπογράψει, είμαστε ανοιχτοί και θα δούμε. Αν τα ευρήματα είναι πάρα πολλά θα πούμε ότι δεν γίνεται».

Ο κ. Αγγελιάδης είπε ότι «οι σύμβουλοί μου στη Ρόδο μου είπαν ‘Μάικ μην κτίσεις με αρχαιολόγους πάνω από το κεφάλι σου με το ταγάρι στο χέρι, την πετσέτα την άσπρη και την σκουπίτσα και να καθυστερούν’. Κι έτσι τους είπα ότι με αρχαιολογία δεν κτίζουμε. Τώρα έπειτα από τρία χρόνια έρχονται να μας πουν ότι δέχονται τομές και μάλιστα να πληρώσουν και οι ίδιοι, πράγμα που είχαμε πει να επιβαρυνθούμε εμείς τα έξοδα».

Πρόσθεσε πως «τώρα δίνεται ένα τέλος, θα πω προχωρούμε. Θα πάνε οι ίδιοι, (εννοεί οι κρατικοί) εμείς φυσικά θα έχουμε τους αντιπροσώπους μας εκεί να κάνουν τις τομές. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχει πληθώρα αρχαίων θα προχωρήσουμε να υπογράψουμε το συμβόλαιο και έχω το κεντρικό σχέδιο -masterplan- από μεγάλους αρχιτέκτονες για το οποίο ξόδεψα αρκετά χρήματα».

Ο κ. Αγγελιάδης μας πληροφόρησε ότι «αυτό που θα χτιστεί είναι έργο εκτιμημένο περίπου 400 με 450 εκατομμυρίων ευρώ, υπάρχουν πολλοί επενδυτές που δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η Ρόδος είναι προορισμός». Και συνέχισε: «Για μένα είναι έργο ψυχής, με το αζημίωτο φυσικά, και θα γίνει ένα στολίδι του νησιού. Θα φέρει ένα άλλο είδος τουρισμού και θα επεκταθεί».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Αγγελιάδη, «θα γίνουν περί τα 200 σπίτια για παίκτες του γκολφ, μαρίνα, ελικοδρόμιο, ξενοδοχεία έξι και τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 1.800 κλινών. Ονειρό μου επίσης είναι να χτίσω σε μία γωνία κι ένα Κέντρο Αποκατάστασης διότι έχω μία αδελφή που πάσχει από πολιομυελίτιδα κι έχω ζήσει αυτό το δράμα». Και συμπλήρωσε: «Οταν όλα πάνε καλά μπορούμε να αρχίσουμε τον επόμενο χρόνο μέσα στο 2018».

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2