Εκτύπωση

«NΥΤ» ΚΑΙ «ΑΡ» ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ AΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Με καθυστέρηση μηνών η «New York Times» ασχολήθηκε σε εκτενές δημοσίευμά της μόνο για τον Ναό του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανάρτησε στην ηλεκτρονική της έκδοση το απόγευμα της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου 2017.

Ουκ ολίγοι ασχολούνται, όψιμα, με τα οικονομικά προβλήματα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, χωρίς να αποδίδουν το πλήρες credit, όπως η περίπτωση της «New York Times» ή απλώς credit όπως η περίπτωση του Πρακτορείου Ειδήσεων «Associated Press», στον «Εθνικό Κήρυκα».

Ως γνωστόν, ο «Εθνικός Κήρυκας» πρώτος και κατ’ αποκλειστικότητα απεκάλυψε την οικονομική «πτώχευση» της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και την παύση των εργασιών ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου, λόγω χρεών της Αρχιεπισκοπής προς την εργολαβική εταιρεία Skanska USA.

Το δημοσίευμα του «Associated Press» είναι ουσιαστικά βασισμένο στη «ΝΥΤ», έχει διασπαρθεί ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως και το οποίο έχει αναπαραχθεί από δεκάδες εφημερίδες ανά τη χώρα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί ραγδαίως, αφού πάνω από δυόμισι χιλιάδες εφημερίδες είναι συνδρομήτριες του «AP».

Η «New York Times» στο δημοσίευμά της άφησε στην άκρη τη γενικότερη οικονομική κρίση της Αρχιεπισκοπής, κάνοντας μόνο μερικές ακροθιγείς αναφορές, ενώ δεν προέβη σε καμία συγκλονιστική αποκάλυψη.

Επισημαίνει πάντως, ότι πλέον παραδέχονται στην Αρχιεπισκοπή ότι τα λεφτά λείπουν από τον Αγιο Νικόλαο. Επίσης, αναφέρεται στον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο, για τον οποίο γράφει ότι είναι «ο κεντρικός υπεύθυνος συγκέντρωσης των χρημάτων (the shrine’s main fund-raiser) και ο οποίος διαβεβαίωσε τους δωρητές ότι «τα χρήματα θα επιστραφούν».

Αναγράφεται ακόμα πως ο αρχικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του Ναού υπερέβη κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, όπως εξάλλου είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.», αλλά οι «ΝΥΤ» αναφέρουν πως ήδη έχει φτάσει στα $72 μέχρι και $78 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, στο τέλος του δημοσιεύματος υπάρχει παραπομπή σε άρθρο της «NYT» με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2013, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα αναφερόταν ότι ο Ναός του Αγίου Νικολάου αναμενόταν να στοιχίσει 20 εκατομμύρια δολάρια και θα είχε αποπερατωθεί στις αρχές του έτους 2016.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Σταμάτησαν οι εργασίες στο Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου» και το υπογράφει η θρησκευτική συντάκτρια της εφημερίδας, Sharon Otterman.

Αναφέρει πως «δέκα έξι χρόνια έπειτα από την καταστροφή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά το τρομοκρατικό πλήγμα της 11ης Σεπτεμβρίου, η επαναλειτουργία της στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου παραμένει απόμακρη».

Τονίζει ότι «η τελευταία αναποδιά στο έργο ήλθε αυτόν τον μήνα, όταν η Skanska U.S.A. η οικοδομική εταιρεία η οποία κατασκεύαζε την κάποτε απλή εκκλησία σε έναν φωσφορίζον προσκύνημα αρχιτεκτονημένο από τον Σαντιάγο Καλατράβα, έπαυσε το έργο της οικοδομής στο σημείο Liberty Park νοτίως του Μνημείου της 11ης Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έλαβε 37 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές για το Προσκύνημα, δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς, είπε η εταιρεία».

Το δημοσίευμα αναφέρεται «σε εσωτερική κρίση της Αρχιεπισκοπής, η οποία προήλθε, όπως παραδέχονται οι ηγέτες της, από οικονομική κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στο 1,5 εκατομμύριο ενορίτες της Αρχιεπισκοπής, τόσο ανάμεσα σε πλούσιους δωρητές όσο και σε απλούς πιστούς οι οποίοι διερωτώνται αν οι δωρεές τους χρησιμοποιήθηκαν σωστά».

Αναφερόμενη η δημοσιογράφος στη δεινή γενική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή, παραθέτει δήλωση του Θεοδώρου Καλμούκου αναφέροντας ότι είναι εκκλησιαστικός συντάκτης του «Εθνικού Κήρυκα». Στη δήλωσή του ο Θεόδωρος Καλμούκος είπε ότι «η Αρχιεπισκοπή βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη χρονική περίοδο, τα οικονομικά του οργανισμού βρίσκονται σε φρικτή κατάσταση» και συμπλήρωσε πως «η Αρχιεπισκοπή χρειάζεται μία καινούργια αρχή, ένα καινούργιο όραμα».

Στο δημοσίευμα αναγράφεται και το αρχικό κόστος το οποίο «το έτος 2013 ανερχόταν στα $20 εκατομμύρια, το 2015 ανήλθε στα $35, ενώ όταν τοποθετήθηκε ο τρούλος το 2016 έφθασε τα $40 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, αυτόν τον μήνα σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, ο υπολογισμός έχει φτάσει μεταξύ $72 και $78 εκατομμύρια εκ των οποίων τα $49 υπάρχουν σε υποσχέσεις».

Γίνεται αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και στην ηλικία του των 89 ετών, καθώς επίσης και Αρχιεπισκοπικά ανακοινωθέντα που αναφέρονται στο έλλειμμα, για το οποίο, όπως σημειώνεται, δεν το γνώριζε μέχρι τον Οκτώβριο. Ομιλεί ακόμα για τις αλλαγές που έγιναν στην Αρχιεπισκοπή, αλλά και για τις περικοπές κατά 25% στο προσωπικό και στα έξοδα.

Γίνεται μνεία στην παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος «επέβλεπε και το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου». Επίσης, σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή «αντικαταστάθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών, καθώς και ο διευθυντής των Οικονομικών».

Γίνεται μνεία στους διεξαγόμενους ελέγχους στους λογαριασμούς του Αγίου Νικολάου για να διαπιστωθεί εάν γινόταν μεταφορά χρημάτων για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων «κάτι το οποίο εσωτερικώς το έχουν παραδεχθεί».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρόσφατο φυλλάδιο του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου αναφορικά με τον Αγιο Νικόλαο όπως αναφέραμε πιο πάνω. Επίσης, η «ΝΥΤ» τονίζει πως «μερικά μέλη της Εκκλησίας έχουν ζητήσει την αποπομπή του Αρχιεπισκόπου».

Παρατίθεται η γνώμη της Αρχιεπισκοπής η οποία είναι αισιόδοξη ότι οι εργασίες θα επαναρχίσουν πάλι την άνοιξη. Υπογραμμίζεται ότι Αρχιεπισκοπικοί Αξιωματούχοι πιστεύουν πως όταν ολοκληρωθεί η έρευνα «η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί και το έργο θα προχωρήσει μπροστά με διαφάνεια και απολογισμό».

Παρατίθεται δήλωση του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου, πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής στην οποία τόνισε πως «η Αρχιεπισκοπή παραμένει αποφασισμένη να ανοικοδομήσει τον Αγιο Νικόλαο, και είμαστε βέβαιοι πως οι προσπάθειές μας συγκέντρωσης χρημάτων για την υποστήριξη αυτού του σπουδαίου έργου και διακονίας θα επιτύχουν». Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος δεν αναφέρει όλη στην προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων που ηγείται ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2