Εκτύπωση

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΣΤΩΝΗ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ«Εγρήγορση, ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση και ενότητα» ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βοστώνη όπου ξεκίνησε την Δευτέρα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, η οποία θα συνεχιστεί την Τρίτη και Τετάρτη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει και σειρά πολιτικών επαφών με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

«Ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στην Αμερική είναι να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνει η Τουρκία, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και γιατί σε αυτή τη συγκυρία ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας, πρέπει να αναβαθμίζεται και όχι να υποβαθμίζεται. Ακριβώς γι’ αυτά θα μιλήσω και εδώ στη Βοστώνη, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στις ΗΠΑ, στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό «Ελληνική Ηχώ».

Μέσω αυτής έστειλε και «μήνυμα εθνικής ενότητας όλου του ελληνισμού, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οι οποίες βαίνουν κλιμακούμενες».

 

«Δεν χρειάζεται πανικός, πρέπει να διαβάσουμε σωστά τις εξελίξεις, ούτε χρειάζονται σπασμωδικές αντιδράσεις», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα «να έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στις διεθνείς μας συμμαχίες».

«Δεν είμαστε μια χώρα μόνη. Είμαστε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, με σταθερούς ιστορικούς δεσμούς με χώρες που μπορούν να μας υποστηρίξουν όταν αισθανόμαστε ότι βάλλονται τα εθνικά μας δίκαια», τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας παράλληλα να υπάρχει «εμπιστοσύνη στις αποτρεπτικές μας δυνατότητες, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κινήθηκε κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ σε σαφώς χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά την κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα, προτάσσοντας την ανάγκη για ενότητα έστω και εάν- όπως είπε- «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκούμε λελογισμένη και υπεύθυνη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης».

Απέφυγε ωστόσο να ασκήσει κριτική και σε ότι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ. «Δεν θέλω εδώ πέρα, από τις ΗΠΑ, να ασκήσω κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Έχω πει όσα είναι να πω στην Ελλάδα και στην Ελληνική Βουλή. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν την ιδιαίτερη ευαισθησία των Ελλήνων και των Ελλήνων της Διασποράς στα ζητήματα της εθνικής μας ταυτότητας. Να σταματήσω εδώ για λόγους που νομίζω ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε», σχολίασε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε και μήνυμα ότι «είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ». Επέμεινε μάλιστα ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χώρα μας «είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν θα αλλάξει». Και δεν είναι τυχαίο ότι αναγνώρισε πως αυτή την πολιτική «υπηρέτησε και η σημερινή Κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι ιδεολογικές της αναφορές ίσως προοιώνιζαν μια άλλη πολιτική», όπως είπε. Χαρακτήρισε μάλιστα «σημαντικό» που «σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», ενώ απευθυνόμενος στην ομογένεια παρατήρησε ότι «σε μια εποχή όπου η Τουρκία γίνεται νευρική και απρόβλεπτη, ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται και είναι σημαντικός ο ρόλος της ελληνικής ομογένειας, αυτήν ακριβώς τη στρατηγική ευκαιρία να τη «διαφημίσει» επαρκώς και εδώ στις ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, ευρισκόμενη «σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι».

«Είναι πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων, ταυτόχρονα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και η ίδια δικούς της ενεργειακούς πόρους που τώρα αρχίσαμε να ερευνούμε τη δυνατότητα αξιοποίησής τους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «στον καινούργιο ενεργειακό χάρτη, έτσι όπως διαμορφώνεται, είτε μιλάμε για παραδοσιακές μορφές ενέργειας (υδρογονάνθρακες) είτε για καινούργιες μορφές ενέργειας (ανανεώσιμες), η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους δυνητικούς ενεργειακούς της πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου». «Και οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης άσκησης αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικαστεί από όλη τη διεθνή κοινότητα. Αυτό όσον αφορά την Κύπρο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι και σε αυτή την επίσκεψη στις ΗΠΑ- η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη με την συμμετοχή του σε εκδήλωση της ομογένειας στη Νέα Υόρκη- προτίθεται να αναδείξει εκ νέου και το ζήτημα της ψήφου των ομογενών στον τόπο κατοικίας τους για το οποίο- όπως υπενθύμισε- η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και 18 μήνες σχετική νομοθετική πρόταση στο Κοινοβούλιο «και ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβερνητική πλειοψηφία δεν την έχει εισάγει καν προς συζήτηση». Υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα στους ομογενείς να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους», «ίσως γιατί θεωρεί ότι δεν την βολεύει αυτό κομματικά», αλλά διαβεβαίωσε πως «θα είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης».

«Το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο, μιλάμε για μία απλή διαδικαστική αλλαγή που θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στην Ελλάδα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, στα προξενεία, στις πρεσβείες. Δεν μιλάμε για ολική ψήφο, αλλά για μια σχετικά απλή διαδικασία που δεν στοιχίζει πολύ και μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα εντός 6 μηνών», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης , ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι «θα βρούμε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή».

Απαντώντας μάλιστα στο επιχείρημα περί «κομματικοποίησης της ομογένειας», αντέτεινε πως «η ενασχόληση με τα κοινά της μητέρας πατρίδας, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να κρατήσουμε ζωντανές τις σχέσεις της ομογένειας με την Ελλάδα».

Αναφερόμενος τέλος στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στο εσωτερικό της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στα ζητήματα της «ποιότητας των θεσμών», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει η σημερινή Κυβέρνηση δεν είναι τόσο στην οικονομία, όσο στην υποβάθμιση της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας». «Με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη- όπως είπε χαρακτηριστικά- με παρεμβάσεις στα Μ.Μ.Ε. με οικοδόμηση νέων εκλεκτικών σχέσεων με μια νέα γενιά ολιγαρχών, που προφανώς αντιλαμβάνονται την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με άλλους όρους από αυτούς που θα έπρεπε».

«Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν και γι’ αυτό και η έμφαση που θα δώσουμε την επόμενη μέρα ως, ελπίζω, η επόμενη Κυβέρνηση του τόπου, δεν θα είναι μόνο στην ανάταξη στην οικονομία, αλλά και στην ενίσχυση της ίδιας της Δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Με αφορμή τέλος το πολιτικό κλίμα στη χώρα ανέφερε ότι ο ίδιος θα εξακολουθεί να μιλά για το μέλλον και ότι «το μέλημά του είναι να ενώνει τους Έλληνες και όχι να τους διχάζει». «Αυτούς που θέλουν να επιλέξουν τη λογική του διχασμού, της πόλωσης, της όξυνσης, των σκανδάλων, της λάσπης, τους αφήνω να τους κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Εγώ θα μιλήσω για το μέλλον και για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για την πατρίδα μας σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία», κατέληξε.

πηγή:athina984.gr

add1

ad2