Εκτύπωση

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

Την Κυριακή ο Ελληνισμός του Σικάγο έχει την τιμητική του. Χιλιάδες Ελληνες θα δώσουν βροντερό παρών στην ελληνική γειτονιά του Χόλστεντ για να παρακολουθήσουν την Παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Μία Παρέλαση που με σύμμαχο τον καιρό θα έχει πολύ κόσμο και ρεκόρ αρμάτων, ενώ με σύμμαχο την… προεκλογική περίοδο θα έχει υψηλά πρόσωπα όπως ο Δήμαρχος του Σικάγο, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας, ενώ με την παρουσία τους θα τιμήσουν την Παρέλαση ο νέος Μητροπολίτης, Ναθαναήλ αλλά και ο Κώστας Μπακογιάννης από την Ελλάδα.

κλικ για συνέχεια

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις, Κώστας Χανιωτάκης τις τελευταίες μέρες ήταν… επί ποδός πολέμου. Πολλές ευθύνες, πολύ τρέξιμο, πολλά τα επίσημα πρόσωπα που θα παρακολουθήσουν την Παρέλαση και φυσικά το άγχος στα ύψη αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η Παρέλαση είναι ο καθρέπτης του Ελληνισμού στις άλλες εθνικότητες».

 

Μία Παρέλαση που «η πρώτη έγινε το 1893 στη Νέα Υόρκη και τρία χρόνια αργότερα, το 1896, ο Σύλλογος ‘Λυκούργος’ που είχαμε στο Σικάγο με παρουσία 300 Ελλήνων, ανάμεσά τους και 30 γυναίκες, έκανε την Παρέλαση στο Σικάγο. Αυτό το ιστορικό στοιχείο το έβαλε το Chicago Tribune και μάλιστα ο Νίκος Νικολιδάκης που ήταν αποσπασμένος από το Υπουργείο Παιδείας και ήταν συντονιστής, βοήθησε για να γίνει.

Η παρέλαση του Σικάγο ξεκίνησε το 1896, σταμάτησε γύρω στα 1960 για μερικά χρόνια, και το 1966 ξανάρχισε, μέχρι σήμερα. Παλιότερα γινόταν στο κέντρο του Σικάγο, αλλά μετά πήγαμε στη Χόλστεντ Στριτ, που είναι ο δρόμος της ελληνικής συνοικίας του Σικάγο. Η μεταφορά έγινε αφενός γιατί δεν είχαμε την ανάλογη προσέλευση κόσμου αλλά κυρίως για να στηρίξουμε την ελληνική γειτονιά του Χόλστεντ», τόνισε για τα ιστορικά στοιχεία της Παρέλασης του Σικάγο ο κ. Χανιωτάκης που έχει και φέτος την ευθύνη για την άρτια οργάνωση και διεξαγωγή του.

Μία οργάνωση που τα τελευταία χρόνια ήταν πιο ολοκληρωμένη αφού «η παρέλασή μας αναβαθμίζεται με τον ερχομό των Ευζώνων. Είχαμε καιρό να δούμε τους Εύζωνες. Τους είχαμε πέρσι και θα τους έχουμε και φέτος», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις για να μας αποκαλύψει τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της Παρέλασης:

«Από την Ελλάδα ως επισκέπτες θα έρθει σίγουρα ο Κώστας Μπακογιάννης (σ.σ. περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας), ενδέχεται να έρθει ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, -περιμένει κάτι από τον ΣΥΡΙΖΑ-, και ίσως, ξανά, ο Γιώργος Πατούλη (σ.σ. δήμαρχος Αμαρουσίου, επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος). Ο κ. Μπακογιάννης είναι σίγουρο ότι θα έρθει και πιστεύω και ο κ. Πατούλης.

Από εμάς εδώ θα έρθει ο Γιάννης Σαρμπάνης που είναι βουλευτής από την περιφέρεια του Μέριλαντ, έχουν δηλώσει συμμετοχή ο Δήμαρχος Σικάγο, Ραμ Εμάνιουελ, ο Κυβερνήτης του Ιλινόις, Μπρους Ρόνερ. Επίσης θα έχουμε το Cook County Treasurer που είναι η δική μας Μαρία Παππά αλλά και επίδοξους Δημάρχους όπως ο ομογενής Παύλος Βάλλας που θέτει υποψηφιότητα για Δήμαρχος Σικάγο. Θα είναι σίγουρα ο νέος Μητροπολίτης, Ναθαναήλ, που μάλιστα θα είναι και η πρώτη του παρέλαση».

Πολλά και σημαίνοντα πρόσωπα στην Παρέλαση και για τον κ. Κώστα Χανιωτάκη έχει… εξήγηση: «Βέβαια είναι προεκλογική περίοδος, αλλά για μας μετράει ότι θα έρθουν όλοι αυτοί οι σημαντικοί άνθρωποι. Μάλιστα ο Δήμαρχος Σικάγο είναι η πρώτη φορά που έρχεται μετά από 20-30 χρόνια. Νομίζω ότι είναι πολύ καλό για τον Ελληνισμό εδώ».

Πηγή: Hellenic American Academy.

Οσο για το τι θα δει ο κόσμος: «Από τμήματα που θα κατέβουν θα έχουμε τα περισσότερα από κάθε άλλη φορά και σ’ αυτό βοηθάει και ο καιρός που θα είναι πολύ καλός, με έντονη ηλιοφάνεια χωρίς βροχές. Περιμένουμε γύρω στις 7 με 10.000 κόσμος να δώσει το παρών στην Παρέλαση. Υπάρχουν άρματα όπως είναι στη Νέα Υόρκη και σε όλες τις παρελάσεις. Εμείς ως Ελληνες κατακρίνουμε τα άρματα αλλά όπως μου είπε αυτός από τον οποίο νοικιάζουμε τα άρματα, οι Ελληνες έχουν τα περισσότερα άρματα από όλες τις άλλες εθνικότητες. Οι Ελληνες έχουμε τα περισσότερα άρματα σε κάθε Παρέλαση, αν και τα κατακρίνουμε. Μου λέει ‘έχω 35 άρματα, δεν έχω άλλα, δεν μου ζήτησαν περισσότερα, μόνο εσείς οι Ελληνες είσθε που έχετε τα περισσότερα’ και έχουμε 41. Λέμε ότι είναι… καρναβάλι αλλά είμαστε και πρώτοι στα άρματα».

Οι εκδηλώσεις όμως δεν ξεκινούν και δεν σταματούν με τα άρματα και την Παρέλαση: «Το Σάββατο το βράδυ θα έχουμε το Γκαλά με ανάλογους καλεσμένους, ενώ την επόμενη μέρα της Παρέλασης θα έχουμε μαζί μας και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Την Δευτέρα 30 Απριλίου θα υπάρχει προβολή του έργου ‘Καζαντζάκης’ του κ. Σμαραγδή, στο Pickwick Theater στο 5 S Prospect Ave Park Ridge, 60068 Ιλινόις, στις 5 μ.μ.».

Και στο εν κατακλείδι κ. Χανιωτάκη; «Οπως καταλαβαίνουμε οι άνθρωποι που θα μας τιμήσουν είναι σημαίνοντα πρόσωπα της ζωής μας στο Σικάγο αλλά και στην Ελλάδα, και η ευθύνη είναι μεγάλη. Προσπαθούμε για το καλύτερο και ευχόμαστε να πάει πολύ καλό. Εχουμε καλό συντονισμό και θέλουμε να έχουμε μία πολύ καλή παρουσίαση γιατί είναι ο καθρέπτης του Ελληνισμού της περιοχής μας σε όλες τις άλλες εθνικότητες».

Η δράση και ίσως το μεγάλο όνειρο του κ. Κώστα Χανιωτάκη δεν είναι η Παρέλαση αλλά κάτι πολύ πιο μεγάλο, που λέγεται «οργανωμένη Ομογένεια Αμερικής»:

«Εμείς είμαστε το δευτεροβάθμιο όργανο. Είμαστε η Ομοσπονδία που εκπροσωπούμε τις Ενώσεις. Προσπάθειά μας είναι να κάνουμε κι ένα τριτοβάθμιο όργανο από όλες τις Ομοσπονδίες της Αμερικής. Ξεκινήσαμε πέρσι συναντήσεις με όλες τις Ομοσπονδίες αλλά με τα μεγάλα Σωματεία όπως το Παμμακεδονική, Παναρκαδική κ.λπ. να φτιάξουμε ένα συνέδριο από όπου θα βγει το τριτοβάθμιο και θα αντιπροσωπεύει όλη την Ομογένεια της Αμερικής. Αν το πετύχουμε, θα είναι καλό. Στόχος μας είναι να έχουμε μία φωνή, γιατί όταν είσαι ανοργάνωτος δεν σου δίνουν σημασία οι πολιτικοί. Ομως μία οργανωμένη Ομογένεια θα την βλέπει αλλιώς ο πολιτικός, ο Δήμαρχος, η Ελλάδα και όλος ο κόσμος».

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2