Εκτύπωση

ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ, ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) επικροτεί τη δράση μελών του Κογκρέσου που προτρέπουν με επιστολή τους τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ να καταδικάσει τις πράξεις επιθετικότητας της Τουρκίας εναντίον της κυριαρχικής επικράτειας της Κύπρου και να επιβεβαιώσει εκ νέου το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει ανεμπόδιστα τους πόρους υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΑΗΙ, δεκαέξι εκπρόσωποι του Κογκρέσου των ΗΠΑ υπέγραψαν επιστολή προς τον Πρόεδρο Tράμπ στις 12 Ιουνίου 2018, με την οποία ζητούν από τον Λευκό Οίκο να αντιμετωπίσει την ανησυχία τους για την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Κύπρου. Το AHI υποστήριξε την πρωτοβουλία που ανέπτυξαν ο Δημοκρατικός Βουλευτής του Νιού Τζέρσει Frank Pallone (D-NJ), ο ομογενής Ρεμπουπλικανός Βουλευτής από τη Φλόριδα Gus Bilirakis (R-FL) και ο επίσης ομογενής Βουλευτής του Μέριλαντ John Sarbanes (D-MD).

«Ευχαριστούμε τους κ. Παλόνε. Μπιλιράκη και Σαρμπάνη για την ηγετική πρωτοβουλία τους και σε αυτό το ζήτημα όπως και τα δεκαέξι μέλη του Κογκρέσου για την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νικόλαος Λαριγγάκης.

«Όπως επιβεβαιώνει η επιστολή των 16 μελών του Κογκρέσου», σημειώνει ο κ. Λαριγγάκης «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, στην οποία η τουρκική επιθετικότητα έχει εντατικοποιηθεί εναντίον ερευνητικών πλοίων πολυεθνικών εταιρειών όπως η ιταλική Eni και η αμερικανική ExxonMobil. Προσβλέπουμε σε ανταπόκριση του Λευκού Οίκου σε αυτή την πρωτοβουλία» τόνισε ο πρόεδρος του ΑΗΙ.

Στην επιστολή τους  οι Αμερικανοί Βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τις τουρκικές ενέργειες που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Εκτός από τους κ. Παλόνε. Μπιλιράκη και Σαρμπάνη, την πρωτοβουλία υποστήριξαν επίσης με την υπογραφή της επιστολής  προς τον Ντόναλντ Τράμπ τα μέλη του Κογκρέσου: Carolyn Maloney (D-NY), James McGovern (D-MA), Ted Deutch (D-FL), Ted Poe (D-NJ), Dita Titus (D-NV), David Cicilline (D-RI), Τζάκι Σπίρι (D-CA), Steve King ), Νίκη Τσόνγκα (D-MA), Zoe Lofgren (D-CA), Τσάρλι Κρις (D-FL).

Οι  κ. Smith, Poe, Deutch, Sires, Cicilline και Titus, είναι μέλη και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος.

add1

ad2