Εκτύπωση

Η «WSJ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΑΙΜΟΝ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΟΡΘΙΟΣ

Ο ομογενής τραπεζίτης της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon), θα είναι σύντομα ο μοναδικός διευθύνων σύμβουλος από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ που ήταν επικεφαλής της εταιρείας του πριν την οικονομική κρίση και έχει παραμείνει στη θέση του.

Την έρευνα που κατέληξε στο σχετικό πόρισμα την διεξήγαγε η οικονομική εφημερίδα «The Wall Street Journal» («WSJ»), η οποία αναφέρει πως ο κ. Ντάιμον, επικεφαλής και εκτελεστικό στέλεχος της «JPMorgan Chase», είναι ο ένας από τους δύο διευθύνοντες συμβούλους των 6 μεγάλων οικονομικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ που έχει ηγηθεί της εταιρείας του τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο έτερος είναι ο Λόιντ Μπλάνκφεϊν της «Goldman Sachs Group Inc.», ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχη αναφορά, σημειώνεται έκανε προ μερικών εβδομάδων και η «New York Post».

Είναι ένα από τα τελευταία επιτεύγματα του Ντάιμον, του οποίου η τράπεζα έχει γίνει η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία υπό την επίβλεψή του, σημειώνει η «WSJ».

Ενα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στην Οικονομία, έχει αναδειχθεί και ως μια κορυφαία παρουσία στη δημόσια πολιτική σκηνή – συμπεριλαμβανομένης και μιας περιόδου κατά την οποία το όνομά του ακουγόταν έντονα για μια πιθανή υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για την προεδρία της χώρας. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «θα λάτρευα να έχω αυτή τη θέση, αλλά δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος».

Για την ώρα, η εταιρεία του Ντάιμον και οι ανταγωνιστές τους απολαμβάνουν «μια χρυσή εποχή για τις τράπεζες», όπως είχε δηλώσει ο ομογενής τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία επεκτείνεται και οι τράπεζες είναι σε θέση να αναπτύσσονται και πάλι.

Η JPMorgan βαδίζει προς την πραγματοποίηση ενός ιστορικού ρεκόρ: Σημείωσε κέρδη $8,3 δισεκατομμυρίων, ενώ η μετοχή της έχει τριπλασιάσει την αξία της κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Ο κ. Ντάιμον υπηρέτησε στο επιχειρηματικό συμβούλιο του προέδρου Τραμπ μέχρι τη διάλυσή του τον Αύγουστο του 2017.

Εγινε πρόεδρος του εταιρικού ομίλου λόμπινγκ «Business Roundtable», όπου και συνεχίζει να αναμειγνύεται στον πολιτικό διάλογο στην κεντρική σκηνή της Ουάσιγκτον, μία περιοχή που οι τραπεζίτες συνήθιζαν να αποφεύγουν ακόμα και τα χρόνια μετά την κρίση.

«Στους πιο πιεστικούς τομείς όπου η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν κοινό έδαφος θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι επενδύσεις στις υποδομές, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, οι πιο ευνοϊκές εμπορικές συμφωνίες και μια λογική μεταναστευτική πολιτική», έγραψε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους τον Απρίλιο.

Κάποιες από αυτές τις αλλαγές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για την τράπεζα, η οποία συνεργάζεται πλέον με την «Amazon.com Inc.» και την «Berkshire Hathaway Inc.» σε μια προσπάθεια να μελετηθεί και να επιδιορθωθεί το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων.

Ο κ. Ντάιμον είναι πλέον 62 ετών και διατελεί πρόεδρος και κορυφαίο εκτελεστικό στέλεχος της JPMorgan από τον Ιούλιο του 2004.

πηγή:ekirikas.com

add1

ad2