Εκτύπωση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «SWEET COUNTRY» («Ο ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ ΦΥΓΑΣ»)

Διθυραμβικές κριτικές κερδίζει το αυστραλιανό φιλμ Sweet Country που προβάλλεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα με τον ελληνικό τίτλο «Ο Αβορίγινας φυγάς». Πρόκειται για περσινής παραγωγής ταινία του Γουόρικ Θόρντον, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Hamilton Morris, Bryan Brown και Sam Neill και η οποία, μέσω του κινηματογράφου, κάνει γνωστή στην παγκόσμια κοινή γνώμη την αδικία των λευκών σε βάρος των Αβοριγίνων.

Όπως γράφουν και οι αθηναϊκές εφημερίδας «Όταν η άφατη βία, η εξοργιστική αδικία μεταφέρονται στο σινεμά με τρόπο ήσυχο, σιωπηλό, εικαστικά λυρικό, σπάνε κόκαλα και συνειδήσεις: μια τέτοια περίπτωση είναι η ταινία του Αυστραλού Γουόρικ Θόρντον που διαγωνίστηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας».

Στην αυστραλιανή έρημο του 1920, της βρετανικής εποίκησης και του ακραίου ρατσισμού, ο Σαμ, ένας μεσήλικας Αβορίγινας, σκοτώνει αμυνόμενος έναν Άγγλο αγρότη. Φυγάς, μαζί με τη γυναίκα του, διανύει το αφιλόξενο τοπίο, καταδιωκόμενος από τις Αρχές και τη συμπυκνωμένη οργή των λευκών.

Βασισμένος σε μια πραγματική τραγωδία, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα στο παρόν του και σε σχεδόν αντανακλαστικά flash forwards, που προοικονομούν τη φρίκη της τιμωρίας, ο Θόρντον κάνει ένα ανθρωπιστικό γουέστερν, πανέμορφο και χαμηλότονο, ποτέ κραυγαλέο, που όμως μιλά με τέχνη και δύναμη για το φυλετικό μίσος.

πηγή:neoskosmos.com

add1

ad2