Εκτύπωση

ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΊΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΏΝ ΚΑΙ ΠΆΣΗΣ ΕΛΛΆΔΟΣ Κ. ΙΕΡΏΝΥΜΟ ΕΠΙΣΚΈΦΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΈΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΊΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΉΣ Κ. ΕΛΠΙΔΟΦΌΡΟΣ, ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΆΣ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΊ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τόνισε ότι «έχει την χαρά και την τιμή να διαποιμαίνει ίσως το πιο επιτυχημένο κομμάτι της ελληνικής διασποράς» και σημείωσε ότι «στα καθήκοντά του είναι η διατήρηση της συνείδησης του συνδέσμου με την πατρίδα, την Ελλάδα, αλλά και η διατήρηση της εθνικής, πολιτισμικής, γλωσσικής συνέχειας και της πιστότητας στην Ορθόδοξη παράδοση».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής «ο Θεός να δώσει δύναμη, ώστε να αντιμετωπίσετε όλα τα θέματα».

 

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντηση επισήμανε τη σημασία της ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για την Ομογένεια ευρύτερα και τον ενημέρωσε ότι θα παρευρεθεί στην ενθρόνισή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Είμαι χαρούμενος που η συνάντησή μου με τον υπουργό πήγε πάρα πολύ καλά. Αλλωστε γνωριζόμαστε από καιρού, και όχι μόνο με τον ίδιο, αλλά και τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ με τον οποίο μας συνδέει παλιά φιλία. Και έτσι οπλισμένος και εφοδιασμένος με τις ευχές και του Πατριάρχου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και με τις ευχές όλου του γένους και του έθνους αισθάνομαι ασφαλής να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα».

Παράλληλα, εξήγησε ότι προσκάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Κουίκ αλλά και όλους τους πολιτικούς ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε μέχρι τώρα στην Αθήνα, στην ενθρόνισή του, στις 22 Ιουνίου, ευχόμενος «να μπορέσουν όλοι να ξεπεράσουν τις υποχρεώσεις που έχουν λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας που διανύει η χώρα και να είναι μαζί μου σε αυτή τη μεγάλη μέρα, η οποία είναι μια μεγάλη μέρα όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και για την Ομογένεια στο εξωτερικό αλλά και για όλο το έθνος».

Συναντήθηκε επίσης με τριμελή αντιπροσωπεία του Τάγματος των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα και συγκεκριμένα τον Δρα Αντώνιο Λυμπεράκη, τον δικαστή Θεόδωρο Μποζονέλη και Παναγιώτη Σκιάδα, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την δομή, λειτουργία και αποστολή του Τάγματος.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκε με τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συζητήθηκε η δυνατότητα της συμβολής του ΑΠΘ, με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, στην εκπαίδευση των δασκάλων της νέας ελληνικής γλώσσας ως ξένης γλώσσας στις ΗΠΑ, αλλά και στον χώρο της ελληνικής ομογένειας, καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως διαύλου επικοινωνίας του ΑΠΘ με ομογενείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με στόχο την ανάπτυξη επιστημονικών συνεργασιών σε όλους τους τομείς.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλογρέζας της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

πηγή:ekirikas.com