Εκτύπωση

ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΎ ΈΡΓΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΌΝΗΣ ΚΑΜΠΈΡΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΈΝΕΙΑ ΤΗΣ ΦΛΌΡΙΔΑΣ

Την παρουσίαση του συγγραφικού έργου της Ελληνίδας συγγραφέως Αντιγόνης Καμπέρου διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας στην αίθουσα υποδοχής του εστιατορίου «Gondolier Pizza» στο Κλίαργουότερ την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020, στις 7:30 το απόγευμα.

Την συγγραφέα προλόγισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Αλεξάνδρου, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τους αγώνες των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων και τον παραλληλισμό των γεγονότων του παρελθόντος με τις σημερινές πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσίαση μιας καταξιωμένης συγγραφέως στους Ελληνες της Ομογένειας κι εξήρε το συγγραφικό της έργο.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αρια Σωκράτους παρουσίασε τη συγγραφέα και τα λογοτεχνικά της έργα «Πόντος: Ανεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης» από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων και Δημήτριος Καμπέρος – Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Ελληνα στρατιωτικού αεροπόρου» από τις Εκδόσεις Μένανδρος.

Η Αντιγόνη Καμπέρου σπούδασε Αγγλική, Γερμανική και Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και του Αμβούργου και κατόπιν συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Γενεύης στις Ευρωπαϊκές Σπουδές με διατριβή τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το διδακτορικό της εστιάστηκε στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την κοινή ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε αγγλικά, γερμανικά και ελληνικά στη Γενεύη παράλληλα με τις σπουδές της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από δωδεκάχρονη παραμονή στο εξωτερικό, δίδαξε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αγγλική ορολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

 

Εμφανίζεται ως συγγραφέας με το ιστορικό αφήγημα το 2014 με τίτλο «Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Ελληνα στρατιωτικού αεροπόρου» και με μια σειρά διηγημάτων το 2016 «Του Νου Κλωθωγυρίσματα». Το 2018 εκδίδει την παιδική ιστορία «Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες», η οποία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Τα δύο λογοτεχνικά έργα έχουν ως σημείο αναφοράς και βασικούς πρωταγωνιστές τους προγόνους της συγγραφέως και γι’ αυτό η ίδια εκπόνησε μακροχρόνια έρευνα μελετώντας χειρόγραφα των προγόνων της και τα ήθη κι έθιμα της εποχής και του τόπου όπου εκτυλίσσεται η υπόθεση των βιβλίων.

Στις σελίδες του βιβλίου «Πόντος: Ανεμος ευδαιμονίας – Θύελλα οδύνης» ξετυλίγεται η αληθινή ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου.

Μέσα από αυτό το έργο περιγράφονται η καθημερινή ζωή, οι συνήθειες, τα ήθη και έθιμα του Πόντου κατά τη διάρκεια των αρχών του 20ού αιώνα, και πώς τα φιλόδοξα σχέδια των Νεότουρκων και του Μουσταφά Κεμάλ για μια ισχυρή και φυλετικά καθαρή Τουρκία σάρωσαν την ήσυχη και γόνιμη ζωή των Ελλήνων, την ευδαιμονία τους. Η ιστορία του Γιώργου Θαλασσινού και της Αντιγόνης Τουζτσόγλου εκτυλίσσεται σ’ αυτά τα ταραγμένα χρόνια.

Η συγγραφέας δήλωσε πως το σημείο που την δυσκόλεψε περισσότερο ήταν η αποκρυπτογράφηση των χειρογράφων των προγόνων της και η ιδιαίτερη σημειολογία την οποία χρησιμοποιούσαν. Τόνισε επίσης πως στη σημερινή εποχή εν όψει των τόσο δύσκολων εθνικών περιστάσεων, το έργο της είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και αποκαλύπτει στον αναγνώστη ότι η ιστορία κάνει κύκλους και στην ερώτηση αν πιστεύει πως υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς στη ψυχοσύνθεση του Ελληνα του τότε και του Ελληνα σήμερα, δήλωσε πως όντως ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποια κοινά ψήγματα θάρρους και τόλμης αλλά ο τομέας στον οποίο πάσχει ο Νεοέλληνας είναι η οργάνωση.

Οσον αφορά στο δεύτερο βιβλίο της «Δημήτριος Καμπέρος – Ο Τρελοκαμπέρος, η ζωή του πρώτου Ελληνα στρατιωτικού αεροπόρου», η ίδια ανέφερε πως πολλοί χρησιμοποιούν την έκφραση «τρελοκαμπέρος», ελάχιστοι είναι όμως αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν από πού πηγάζει ο χαρακτηρισμός, τονίζοντας παράλληλα πως η μόνη του «τρέλα» ήταν η περιφρόνησή του για τον κίνδυνο και η λαχτάρα του να κατακτήσει τους αιθέρες, αλλά και να πολεμήσει υπερασπιζόμενος την πατρίδα του σε περιόδους πολέμου. Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε ο πρώτος στρατιωτικός αεροπόρος-θρύλος για τα κατορθώματά του τόσο σε πόλεμο όσο και σε περίοδο ειρήνης. Ο πρωτοπόρος ιπτάμενος, με ενθουσιασμό και τόλμη, έσπασε κάθε ρεκόρ της εποχής του.

Η συγγραφέας εκμυστηρεύτηκε επίσης πως η συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ένα χρέος που όφειλα στην οικογένεια και την πατρίδα μου για έναν τόσο σημαντικό και χαρισματικό άνθρωπο σαν τον Δημήτριο Καμπέρο. Το εξέδωσε το 2014 έπειτα από 4 χρόνια έρευνας και συγγραφής με απώτερο στόχο τη γνωστοποίηση της προσωπικότητας του πρώτου Ελληνα στρατιωτικού αεροπόρου στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Στην ερώτηση «πόση «τρέλα» θεωρεί πως χρειάζεται ένας μέσος Ελληνας στις δυσχερείς συνθήκες του σήμερα, η κ. Καμπέρου απάντησε ότι δύσκολα βρίσκει στους Νεοέλληνες τέτοια «καλή τρέλα» σήμερα γιατί ειδικά η νέα γενιά φοβάται να τολμήσει και να πειραματιστεί και να δοκιμάσει παράτολμα εγχειρήματα στη ζωή της.