Εκτύπωση

ΧΩΡΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Το Σχολείο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας φαίνεται πως θα είναι το πρώτο που θα προχωρήσει σε γενναίες αναπροσαρμογές, λόγω των συνεπειών της πανδημίας της νόσου Covid-19, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του, καθώς θεωρείται ειλημμένη η απόφαση να μην πραγματοποιήσει μαθήματα Γυμνασίου και να λειτουργήσει με ανώτατη βαθμίδα την Πέμπτη τάξη.

Η διακοπή μαθημάτων για το Γυμνάσιο (Middle School) κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μείωσης των μαθητών αλλά και της διαφαινόμενης ανυπαρξίας εγγραφών για να λειτουργήσουν τα τμήματα 6ης, 7ης και 8ης τη χρονιά 2020 - 2021.

Τη σχετική είδηση επιβεβαίωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, ο οποίος ήρθε σε επικοινωνία με την Διεύθυνση του σχολείου, ενώ είχε προαναγγείλει, ουσιαστικά, με δηλώσεις του στο παρελθόν, το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο θα μπουν πολλά σχολεία της Ομογένειας.

«Η απόφαση αυτή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα. Γνωρίζω όμως ότι η Διεύθυνση είδε την εικόνα που διαμορφώνεται και κλήθηκε να λάβει αποφάσεις από τώρα. Οταν δεν έχουν εγγραφές μαθητών, έχοντας και προβλήματα με αποχωρήσεις από το παρελθόν, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση δεν είναι καλή. Τήρησαν μια στάση αναμονής, κράτησαν όλους τους καθηγητές αλλά οικονομικά δεν είχαν περαιτέρω δυνατότητες με τα παιδιά που απέμειναν», τόνισε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Σύμφωνα με τον Δρα Κουλαρμάνη, στο Γυμνάσιο είχαν απομείνει μόλις τέσσερις μαθητές, με τα τμήματα πλέον να θεωρούνται ασύμφορα. Κατόπιν τούτου, η Διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να έχουν ανοικτές τις επαγγελματικές επιλογές τους, εν όψει της επόμενης χρονιάς, αφού θα θεωρείτο «κεραυνός εν αιθρία» μια ανακοίνωση διακοπής συνεργασίας την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, την 1η Σεπτεμβρίου, με την αγορά εργασίας για δασκάλους και καθηγητές να είναι πιο ασφυκτική.

«Οι ιθύνοντες του σχολείου μίλησαν στους γονείς για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει Γυμνάσιο. Δεν θα ήταν σωστό να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο για να το ανακοινώσουν. Δεν θα μπορούσαν να βρουν σχολείο για τα παιδιά τους τότε. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Γνωρίζουν τα δεδομένα, είναι προετοιμασμένοι. Δεν θα βρεθούν να ψάχνουν για δουλειά ξαφνικά την 1η Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Πάντως, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου προκειμένου το σχολείο να παραμείνει ανοικτό και να προχωρήσει, εφόσον είναι δυνατό, σε «αναδόμηση» («rebuild») με βάση τους μαθητές των μικρότερων τάξεων. Η πρόθεση αυτή τονίζεται και σε κάθε ευκαιρία από κύκλους του σχολείου και της Αρχιεπισκοπής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για έναν «εξορθολογισμό λειτουργίας» και όχι για «προαναγγελία λουκέτου».

«Να σας υπενθυμίσω ότι τα σχολεία, παλαιότερα, έκλειναν άμεσα. Δεν ισχύει αυτό με το σχολείο του Καθεδρικού, το οποίο δεν πρόκειται να κλείσει. Ουσιαστικά θα προσπαθήσει στο μέλλον να ‘χτίσει’ τις επόμενες τάξεις. Να φτιάξει μια έκτη, μια εβδόμη και να ξεκινήσει από την αρχή. Θα κάνει αναδιάρθρωση, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Εχουν ήδη μιλήσει στο προσωπικό, όπως σας είπα. Εάν γίνει κάποιο θαύμα -που δεν το βλέπω- και ξεκινήσουν οι εγγραφές, αυτό θα αλλάξει. Αλλά είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Τα δεδομένα που επικρατούν, οδηγούν σε αυτήν την απόφαση. Είχε χάσει μαθητές στο παρελθόν, δεν μπορεί να μην προχωρήσει σε εξορθολογισμό», καταλήγει ο Δρ. Κουλαρμάνης.

Υπενθυμίζεται ότι το Ημερήσιο Σχολείο του Καθεδρικού ήταν το πρώτο που μπήκε επιτυχώς στη διαδικασία της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, μια φόρμουλα που είναι πολύ πιθανό να ακολουθηθεί και κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς.

Με την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες να θεωρείται και για τον Σεπτέμβριο εξαιρετικά αμφίβολη, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα προγραμματιστεί επιπλέον επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων, ενώ οι κοινότητες θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν μια μείωση μαθητών, την πολύ πιθανή απώλεια διδάκτρων αλλά και το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις για μείωση των διδάκτρων.

https://www.ekirikas.com/omogeneia_genika_nea/arthro/xoris_gymnasio_to_sxoleio_tou_kathedrikoy_ieroy_naoy_agias_triadas-320995/