Εκτύπωση

''ΠΛΑΚΏΘΗΚΑΝ'' ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟ-ΕΛΠΙΔΟΦΌΡΟΣ

Γιά το θέμα του... κουταλιού στην θεία Κοινωνία. Γιά πολλά κουταλάκια (λαβίδες) μιλά ο Ελπιδοφόρος σε εποχή κορωνα-ιού, όχι λέει ο Βαρθολομαίος και η ''σύνοδός'' του, εκθέτοντας τον αρχεπ. Αμερικής (ΗΠΑ). Αφορμή βρήκε και ο μητροπολίτης Νέας Υερσέης Ευάγγελος, γιά να βγάλει απωθημένα.
Τα γεγονότα:
Ο αρχιεπ. ΗΠΑ Ελπιδοφόρος είχε προτείνει, σε εποχή κορωνα-ιού, να γίνεται χρήση πολλών ''λαβίδων'' (κουταλιών, μεταλλικών) γιά θεία Κοινωνία (μία γιά κάθε άτομο), στις εκκλησίες, ώστε να προστατεύεται το ''ποίμνιο''. Οι φανατικοί χριστιανέμποροι αντιδρούν.
Η ''σύνοδος Βαρθολομαίου'', που συνεδρίασε στην Ελβετία, 23-25 Ιουνίου '20, αποφάσισε ότι η χρήση μίας ''λαβίδας'' γιά κοινή χρήση, δεν θα γίνεται μόνο αν, ''α) υπάρχει από τον νόμο του κράτους κάποια απαγόρευση σχετικά με τη θεία λατρεία λόγω της πανδημίας, και β) ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη και την προς τούτο άδεια της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως''. Η απόφαση είναι σκοταδιστική και χαζή, μη έχουσα σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, αλλά δεν έχει σημασία.
Αφορμή βρήκε και ο ''άγιος'' Νέας Υερσέης, να επιτεθεί στον Ελπιδοφόρο, έμμεσα, ''συγχαίροντας'' τον πατριάρχη. Με μία δουλοπρεπέστατη εγκύκλιό του προς το ''ποίμνιο'', αδιαφορώντας γιά την ασφάλεια των πιστών, ''συγχαίρει'' τον Βαρθολομαίο γιά την ''απόφασή'' του, που είναι αντίθετη από αυτήν του Ελπιδοφόρου, αλλά επικίνδυνη γιά την υγεία των ανθρώπων.
Το ''ΚΑΛΑΜΙ'' εκτιμά ότι ο Ελπιδοφόρος έχει δίκιο. Αν και τον επικρίνει συχνά γιά άλλα ζητήματα, στο συγκεκριμένο, σωστά πράττει. Δεν είναι δυνατόν, σε έξαρση κορωνα-ιού στις ΗΠΑ, να χρησιμοποιείται ένα κοινό κουτάλι (''λαβίδα''), με δεδομένο ότι ο ιός εισχωρεί βασικά στον ανθρώπινο οργανισμό από την μύτη και το στόμα. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ηλίθιος γιά να προτιμά την χρήση μίας κοινής ''λαβίδας'' γιά όλους.
Οι Ομογενείς να προσέχουν: Αν ''κοινωνούν'' και δούν ότι χρησιμοποιείται μία κοινή ''λαβίδα'', να φεύγουν από την εκκλησία. Μην πέφτουν θύματα επικίνδυνων ρασοφόρων σκοταδιστών, με σκουριασμένα μυαλά. Ούτε να δίνουν σημασία στις ηλιθιότητες του ''κίτρινου τύπου Αστόριας'', την ''χαβούζα Εθνικός Κήρυξ''...