Εκτύπωση

Συνέντευξη με τον ύπατο πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ Γιώργο Χωριάτη

«Η αποστολή της AHEPA για την υπεράσπιση του Ελληνισμού ήταν πιο εστιασμένη από ποτέ, αυτή ειδικά τη χρονιά και σε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές», δήλωσε ο Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, σε μία αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Greek News την Τετάρτη και η οποία κάλυψε το φιλανθρωπικό έργο της ΑΧΕΠΑ στην πανδημία, τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης τους 1821 και το επερχόμενο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα.

 

«Ήμασταν μια κοινωνία σε καραντίνα σε αυτήν την πανδημία, ωστόσο παρέχουμε φροντίδα σε όλο τον κόσμο μέσω της πρωτοβουλίας AHEPA Capital C Cares για την καταπολέμηση του COVID-19. Πολλά από τα τμήματά μας προσφέρουν ανακούφιση σε όλες τις κοινότητες, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον Καναδά, την Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλη την Ευρώπη.

GN: Πώς βοήθησε η ΑΧΕΠΑ την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Γ.Χ.: Στην ίδια την Ελλάδα, έχουμε βοηθήσει για την προστασία των συνόρων, παρέχοντας εξοπλισμό στην αστυνομία καθώς και σε άλλο προσωπικό που υπερασπίζεται τα σύνορα στον Έβρο. Αυτή τη στιγμή παρέχουμε επίσης βοήθεια στα νοσοκομεία μας, συμπεριλαμβανομένου του Ευαγγελισμού στην Αθήνα με μια μονάδα επιμέλειας, καθώς και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για την πανδημία. Έχουμε επίσης χρηματοδοτήσει έρευνα για τον COVID-19, ώστε να βοηθήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι η εξάπλωση του ιού στην Ελλάδα δεν είναι τόσο δραστική όσο και σε άλλες πληγείσες περιοχές. Η δουλειά μας συνεχίζεται σε όλους αυτούς τους τομείς, ενώ προωθούμε και τα θέματα σχετικά με τον Ελληνισμό.

Βοηθήσαμε τις ελληνικές κοινότητες σ’ όλο τον κόσμο πάνω σε πολλά και διάφορα ζητήματα,

ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων καταφέραμε να βοηθήσουμε σε διάφορα ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο, ενεργώντας ως αγωγός μεταξύ Ελλάδας και Δύσης. Συνεχίζουμε να καταπολεμούμε την τρέχουσα τάση της διακοπής των ελληνικών κλασικών σπουδών στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Και η φιλανθρωπική μας δουλειά όσον αφορά την υπεράσπιση του Ελληνισμού κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, ήταν πέραν συγκρίσεως.

GN: Ποιο ήταν το μοντέλο πάνω στο οποίο εργάστηκε η ΑΧΕΠΑ για τους εορτασμούς της 200ής επετείου;

Γ.Χ.: Η μεγαλύτερη δέσμευση της AHEPA για την διακοσαετία είναι να επισημάνει τη βοήθεια της Αμερικής στην ελληνική επανάσταση και την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ / Ελλάδας, μέσα από όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μέσω της διαφήμισης. Πιστεύουμε, σε συμφωνία με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Πάιατ, ότι αυτές οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Η Ελλάδα έχει αναλάβει νέο ρόλο στην κορύφωση της 200χρονης συμμαχίας μεταξύ Δύσης και Ελλάδας, με τη νέα γεωπολιτική της ταυτότητα να προωθείται ως προπύργιο στη Δύση και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι προσπάθειές μας σχεδιάστηκαν για να συμπεριλάβουν αμερικανικές προοπτικές και φωνές, όπως τα σχέδια της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2021. Τιμούμε και εκφράζουμε τον σεβασμό μας για τα ελληνικά ιδανικά της δημοκρατίας, επισημαίνοντας παράλληλα ιστορίες φιλίας στην ιστορική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ –ιδίως στον αγώνα για ανεξαρτησία– τη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής και στα 200 χρόνια από τότε, τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στη Δύση.

Η εκστρατεία της ΑΧΕΠΑ, από τις αρχές του έτους, ήταν να επισκεφτεί διάφορες περιοχές και να κάνει εξαντλητική έρευνα για τα 200 χρόνια. Ξεκινήσαμε με ένα αφιέρωμα στον Δρα Samuel Gridley Howe στο Ρόουντ Άιλαντ και τη Βοστώνη και κατόπιν συνεχίζουμε να επισημαίνουμε διάφορα άλλα σημαντικά κομμάτια του ιστορικού παζλ της ιστορίας … που συνεχίζεται… και πρέπει να ειπωθεί. Ένα άλλο ήταν ένα υπέροχο πρόγραμμα που κάναμε στην Ανάπολη του Μέριλαντ, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Αμερικανό φιλέλληνα ναυτικό John M. Allen, για τους αγώνες του στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Ως κεντρικό κομμάτι των εορτασμών της 200ετίας, πραγματοποιήσαμε μια αναπαράσταση του Ελληνικού Χορού της Νέας Υόρκης. Είχαμε επαγγελματίες ηθοποιούς οι οποίοι έκαναν στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας μια αναπαράσταση του Ελληνικού Χορού της 27ης Φεβρουαρίου 1827, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Πάρκ. Ήταν από αυτόν και άλλους εράνους που βοηθήθηκε η ελληνική υπόθεση και καταφέραμε να μεταδώσουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινότητα, καθώς και στην ευρύτερη κοινότητα, για τον ειδικό ρόλο της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά τον Ελληνικό Χορό, τιμήσαμε τον Δημήτριο Υψηλάντη στην Πόλη Υψηλάντη του Μίσιγκαν και αφιερώσαμε μια προτομή του Υψηλάντη (από τον Έλληνα γλύπτη Χριστόφορο Νάστο), το πρώτο δημόσιο έργο της Αμερικής που εγκρίθηκε στο 6ο Ύπατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ. Θεωρήσαμε ότι ήταν πολύ σημαντικό καθώς εκπλήρωσε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι η ανάγκη να διατηρηθούν οι συνεισφορές και τα συναισθήματα, όχι μόνο των Αμερικανών Φιλελλήνων, αλλά όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποφάσισαν να τιμήσουν αυτόν τον σπουδαίο και γενναίο στρατηγό, μετονομάζοντας το όνομα της πόλης τους.

Στον Παρθενώνα της πόλης Νάσβιλ του Τενεσί, συμμετείχαμε επίσης σε μια έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ξεκινώντας τη φάση της αποστολής μας για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Επίσης τιμήσαμε τους πεζοναύτες στο Fort Mifflin της Φιλαδέλφειας, τους πρώτους στρατώνες πεζοναυτών Θαλασσών, όπου πριν 200 χρόνια συγκεντρώθηκαν χρήματα για να βοηθήσουν την ελληνική υπόθεση.

Θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε εκδηλώσεις όπως αυτές για να ενθαρρύνουμε όλους και να υπενθυμίσουμε στο κοινό ότι έχουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ελλάδας… όχι μόνο στον αγώνα της για ανεξαρτησία, αλλά και για τη συνεργασία μας καθώς προχωράμε. Δεν είμαστε μόνο για να λέμε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ τον Μάρτιο. Το λέμε όλο το χρόνο, καθώς τιμούμε ολόχρονα την επέτειο των 200 χρόνων. Λέμε επίσης, ο Θεός να ευλογεί την Αμερική, επειδή η χώρα μας προωθεί αξίες που έχουν τις ρίζες τους στα ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας.

GN: Και τελικά το Ύπατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ τον φετινό Ιούλιο στην Αθήνα και με φυσική παρουσία.

Γ.Χ.: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε φέτος το συνέδριό μας στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε την 99η επέτειο από την ίδρυση της ΑΧΕΠΑ, καθώς και την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821. Ενθαρρύνουμε όλους στην παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθήσουν το συνέδριο. Όχι μόνο επειδή η Ελλάδα χρειάζεται τα δολάρια από τον τουρισμό, αλλά επειδή η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη των Ελλήνων σε όλη την Ελληνική Διασπορά για να γιορτάσει σωστά την 200ετία της.  

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από τις 31 Ιουλίου. Θα έχουμε διάφορες εκδηλώσεις προς τιμήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Θα έχουμε μια νύχτα στον Παρθενώνα, μια βραδιά στο Ζάππειο, μια βραδιά στο Προεδρικό Μέγαρο, μια νύχτα στο Μουσείο Μπενάκη. Είμαστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματά μας και πιστεύουμε ότι αυτά τα επιτεύγματα θα συνεχιστούν καθώς γιορτάζουμε και ολοκληρώνουμε αυτήν την πιο ένδοξη χρονιά της 200ής επετείου. Καλούμε κάθε Έλληνα και φιλέλληνα να παραστεί αυτοπροσώπως και να γιορτάσουμε μαζί, στο Ύπατο Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, αυτό το καλοκαίρι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ahepa.org

https://www.greeknewsonline.com/synentefxi-me-ton-ypato-proedro-tis-achepa-giorgo-choriati/

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ