Εκτύπωση

Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ & ΜΗΝΥΜΑ ΜΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ

Απόψεις   Ομογενών

 

 

Με τις πρόσφατες επαφές και πρωτοβουλίες που χαρακτηρίζουν την πορεία του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου σε όποιο πόστο κι αν υπηρέτησε, παρουσιάζεται στα εθνικά και οικονομικά θέματα κάτι καινούργιο, σαν ουράνιο τόξο εν μέσω μιας γκρίζας πραγματικότητας κι ενός μίζερου θολού τοπίου.

 

Οι επισημάνσεις αυτές γίνονται από παράγοντες των Ελλήνων του Εξωτερικού που αναλύουν διαχρονικά την Ελληνική πραγματικότητα. Όπως υπογραμμίζεται είναι ανάγκη να μην παρασύρονται οι εντός κι εκτός Έλληνες από τις μεθόδους και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για την παραμόρφωση των εξελίξεων από ορισμένα ΜΜΕ, που δρουν ανάλογα με τους εκάστοτε παρασκηνιακούς πάτρωνες και τα συμφέροντα τους. Καλό θα είναι περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα να καταγράφονται και αναλύονται, γεγονότα παρεμβάσεις ντοκουμέντα και αποτελέσματα.

 

Στο παρόν σημείωμα-άρθρο που έχουμε αποστείλει στον Ομογενειακό Κόμβο, τονίζεται η υλοποίηση της μεθόδου Σοκ και Δέος που για αποπροσανατολισμό επιβάλλει στους Έλληνες πότε ελεύθερη πτώση σε γκρεμούς απόγνωσης και άλλοτε αναρρίχηση σε Ιμαλάϊα αισιοδοξίας.

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αναφέρουμε συγκεκριμένα πρόσφατες παρεμβάσεις του Υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες δυστυχώς δεν βρήκαν την οφειλόμενη ανταπόκριση από τα εντός ΜΜΕ παρόλο που γράφουν ιστορία.

Κάνουμε επίσης αναδρομή σε προηγούμενες πράξεις οι οποίες μπορούν να αναφερθούν ως σπάσιμο γόρδιων καθεστωτικών και γραφειοκρατικών δεσμών, που παρουσίασαν το Καινούργιο προωθώντας αποτελεσματικά καίριες και ζωτικές λύσεις.

  1. 1)Γραμματεία για άμεση απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ δίχως επιβάρυνση με οποιαδήποτε κονδύλια.
  2. 2)Μια αξιοπρεπή που έβαλε στη θέση του τον γερμανό υπουργό των οικονομικών για το θέμα των αποζημιώσεων.
  3. 3)Μη δουλική απάντηση όπως μέχρι τώρα συνηθίσαμε στους φαμφαρονισμούς του κ. Νταβούτογλου.

Τα παραπάνω είναι συνέχεια στην καθιερωμένη τακτική που είχε κάνει για ευρηματικούς και συγκροτημένους σχεδιασμούς σε καίρια θέματα. Ήταν πράξεις που απέδωσαν με ενέργειες που ξεπερνούν τα πολιτικά καθιερωμένα.

Ενώ κατά το παρελθόν αντιμετωπίστηκε με μεγάλη εσωπολιτική καχυποψία η πολύπλευρη αξιοποίηση της θέσης του υπουργού τουρισμού με επαφές υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου... Αποτέλεσμα ήταν δίχως διάθεση κονδυλίων, να γίνει μια τελικά επιτυχημένη καμπάνια που έφτασε ως το Χόλυγουντ, διαφημίζοντας την τουριστική επιλογή της χώρας μας, με πρωτόγνωρα ως τότε μέσα.

Ένα θέμα που δεν αναφέρθηκε ούτε αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, παρόλα τα λαμπρά αποτελέσματα που γίνανε ουράνιο τόξο για τις ομιχλώδης αναζητήσεις επενδυτών, είναι η δια του Υπουργείου Τουρισμού ανέξοδη, δηλαδή μόνο με έγγραφα υποστήριξη ενός κλιμακίου της Ένωσης Δημοσιογράφων Ελληνισμού και Ευρωπεριφερειακών ΜΜΕ ταυτόχρονα με συνάδελφους τους Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι πήραν μέρος στο 83ο παγκόσμιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ στη Βοστόνη και σε μια σειρά άλλες εκδηλώσεις σε Καναδά και Αυστραλία.

Στόχος να πείσουν για την ανάγκη συμμετοχής Ελλήνων Επιχειρηματιών της Διασποράς, σε επενδύσεις. Αποτέλεσμα ήταν: Να ενισχυθούν τα σχέδια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Κεφαλογιάννης-Βλάχος για την προώθηση του επίσης πρωτοποριακού θέματος αξιοποίησης των Λιμένων. Η ανταπόκριση Ομογενών επιχειρηματιών όπως αναφέρεται σε σχετικές επιστολές του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας(ΥΕΝ), έδωσε τη δυνατότητα να γίνει δανειοδότηση 6.000.000.000 ευρώ από την ΕΚΤ. Όλα τα παραπάνω άνοιξαν παράθυρο στο τούνελ της απομόνωσης με την διάθεση του λιμανιού στην COSCO, με αποτέλεσμα να ακολουθούν η Hewlett Packard η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες επενδύσεις οι οποίες προοιωνίζουν την επερχόμενη πολυπόθητη ανάπτυξη.

Τα προαναφερόμενα που ενώ σηματοδοτούν το καινούργιο και τη δυνατότητα που έχει η χώρα να απαλλαγεί από τα αποικιοκρατικά δεσμά αποκρύφτηκαν παρόλο που αποτελούν όπως καθημερινά αποδεικνύεται μια στέρεη βάση για ένα πραγματικό ελπιδοφόρο μέλλον δίχως την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται με ηχηρά λόγια και χρυσωμένα χάπια. 

Συγκεκριμένα σε μια εποχή που αναγγέλλονται και επαγγέλλονται δεκάδες ίσως και περισσότερες ανά μήνα, «ριζοσπαστικές και σωτήριες» αποφάσεις που δυστυχώς παραμένουν στα λόγια και άνευ αποτελέσματος… Με αποτέλεσμα η σκληρή και μίζερη πραγματικότητα να γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτη…

Ο Δ. Αβραμόπουλος σπάζοντας γόρδιους δεσμούς, καταρχήν έδωσε λύση στο πρόβλημα του ΕΣΠΑ όσο αφορά το υπουργείο Εξωτερικών. Ίδρυσε για αυτό τον σκοπό μια Γενική Γραμματεία δίχως να επιβαρύνει οικονομικά το Υπουργείο, η οποία θα δρα άμεσα με σίγουρα και έγκαιρα απτά αποτελέσματα.

Έτσι γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν μέθοδοι και τρόποι ώστε σε κάποιους τομείς να γίνει δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που σπάσουν τις αλυσίδες της συνεχώς εγκλωβισμένης εθνικής παθητικότητας σε όλα θέματα.

Π.χ. η απάντηση που δόθηκε στον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο τρόπος και ο αυταρχισμός του οποίου έχουν θίξει επανειλημμένα τον Ελληνισμό, αλλά έγιναν και θέμα σχολιασμού από διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, ως επαχθής συμπεριφορά που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές φασιστικά υπερφίαλης γερμανικής νοοτροπίας.

Προκειμένου δε να δώσει έμφαση και ένταση σ αυτό το πελώριο για την Ελλάδα και την οικονομία θέμα των αποζημιώσεων, ανέσυρε από ομιχλώδη και δυσδιάκριτα φάσματα ελιγμών και υπαναχωρήσεων, της εποχής μια διπλωματική αλλά υπερήφανη στάση υποστηρίζοντας την με επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε επίσημα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες να κάνει τις γνωστές δηλώσεις για λύση από διεθνή δικαστήρια.

Προϋπήρξε βέβαια και η απάντηση στον Νταβούτογλου: Ούτε στα όνειρα σας διχοτόμηση. Η Αθήνα απορρίπτει την νέα πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση, ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα που εδράζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο εθιμικό Διεθνές Δίκαιο»… ήταν μια απάντηση στη σύνδεση του κ. Νταβούτογλου μεταξύ του Κυπριακού και των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου.

Απάντηση Αβραμόπουλου σε Σόιμπλε έδωσε λαβή σε δημοσιεύματα και σχόλια ορισμένα εκ των οποίων σας αποστέλλουμε εις επίρρωση όλων των προαναφερομένων σημαντικών εάν όχι συνταρακτικών για την εποχή πρωτοβουλιών που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για τη σύγκριση εαυτών και αλλήλων μεταξύ του πολιτικού κόσμου και των Ελλήνων αυτές τις δύσκολες, στιγμές κόλασης και απόγνωσης που κάθε δυνατότητα και συγκροτημένη πολιτική θα έπρεπε να ζυγίζονται επιμελώς.

Αποφασισμένη να ασκήσει τα δικαιώματά της και να εγείρει θέμα αξιώσεων για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, εφόσον υπάρχει νομική βάση, είναι η Αθήνα, η οποία χθες διά στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου έδωσε σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο έλληνας ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να συμψηφίζεται με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας και διαμήνυσε ότι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει αν το θέμα είναι λήξαν ή όχι είναι η διεθνής Δικαιοσύνη (και όχι η Γερμανία).

Αφορμή για τη σκληρή απάντηση της Αθήνας είναι η δυσαρέσκεια που προκάλεσαν τα σχόλια του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ερωτηθείς για το θέμα των αποζημιώσεων ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να συνδέσει τη «μη ρεαλιστική», όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση με τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το Μνημόνιο. «Το θέμα έχει ξεκαθαριστεί εδώ και καιρό και δεν υπάρχει καμία ελπίδα στην αξίωση για αποζημιώσεις», είπε ο γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι ο κόσμος στην Ελλάδα «δεν πρέπει να οδηγείται σε εσφαλμένη κατεύθυνση». «Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται», κατέληξε, επιχειρώντας να νουθετήσει την Αθήνα να μην παρεκτρέπεται και να ξεχάσει τις όποιες αξιώσεις.

«Άλλο οι μεταρρυθμίσεις και άλλο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο θέματα. Ταυτόχρονα, ο έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε στην πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα είναι λήξαν, σημειώνοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ελλάδας ή της Γερμανίας να το αποφασίσει, αλλά Υπόθεση που από τη φύση της άπτεται του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι είναι σημαντικό να σταλεί μήνυμα προς το Βερολίνο ότι δεν αποφασίζουν οι Γερμανοί αν υπάρχει θέμα ή όχι, καθώς και ότι εφόσον στοιχειοθετείται νομικά η όποια ελληνική αξίωση, η Ελλάδα δεν θα διστάσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αυτός είναι ο λόγος που το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου εστάλη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν δύο κλειστές συσκέψεις υπό τον κ. Αβραμόπουλο στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου το βράδυ της Δευτέρας αποφασίστηκε το πόρισμα να πάρει τον δρόμο της νομικής τεκμηρίωσης.

Πάντως, αν και το περιεχόμενο του πορίσματος κρατείται επτασφράγιστο μυστικό, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι στοιχειοθετείται νομική βάση για το θέμα του κατοχικού δανείου (το οποίο αποτιμάται με σημερινούς όρους στα 54 δισ. ευρώ). Τη σημασία της νομικής αξιολόγησης των αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου ανέδειξε χθες και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος μίλησε για «πολιτική βούληση» να προχωρήσει το θέμα, αλλά ύστερα από την κατάλληλη νομική επεξεργασία.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ιστορική και ηθική διάσταση του θέματος επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει συσχετισμός των αποζημιώσεων με τη σημερινή οικονομική συγκυρία».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή υπέγραψε το 1960 συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση για αποζημιώσεις προς την Ελλάδα ύψους μόλις 115 εκατομμυρίων μάρκων για τα ναζιστικά εγκλήματα. Στη συμφωνία αυτήν πατάει μέχρι σήμερα η γερμανική πλευρά για να αρνείται οποιαδήποτε οφειλή, αφού σε ένα από τα άρθρα της αναφέρεται ότι ρυθμίζει «οριστικώς άπαντα τα ζητήματα» για «έλληνες υπηκόους». Η εν λόγω σύμβαση δεν περιλαμβάνει, πάντως, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Το συνολικό ποσό των 162 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ και σε περίπτωση που θα καταβαλλόταν θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της χώρας.