Εκτύπωση

Γ. ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΚΕΕΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Προτάσεις για μια αποτελεσματικότερη ΚΕΕΕΤις προτάσεις του για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (KEEE) διατυπώνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, εν όψει των εκλογών για τη Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου 2018, όπου είναι υποψήφιος.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τονίζει ότι η "η πίεση των μνημονίων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχει συμπιέσει την ελληνική οικονομία και έχει προκαλέσει μία σειρά αρνητικών επιπτώσεων σε ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα".
" Πολλοί συνάδελφοι μας ουσιαστικά καταστράφηκαν, καθώς δεν υπήρξε το αντίδοτο στα υφεσιακά μέτρα που απαιτούσαν και συνεχίζουν να απαιτούν δανειστές και εταίροι. Με την συνεχή πτωτική πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών και μία σειρά μέτρων όπως η υπερφολόγηση και η κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ήταν νομοτελειακό ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, με μία κοινωνία βαθύτατα πληγωμένη και την μεσαία τάξη συρρικνωμένη", επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΕΑ.
Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα, όπως υπογραμμίζει, μοναδικός σύμμαχος στο πλευρό επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, "ήταν μόνο τα Επιμελητήρια της χώρας. Και αυτά όμως με σημαντικές διαφοροποιήσεις στις οικονομικές τους δυνατότητες. Η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής και η ευρύτερη καθίζηση της οικονομίας μας, υποχρέωσε και τα Επιμελητήρια μας να προσαρμοστούν σε συνθήκες μνημονιακής λειτουργίας: λιγότερο προσωπικό, μικρότερες δυνατότητες ενίσχυσης προς τα μέλη τους, παρατεταμένο κλίμα εσωστρέφειας".
Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη στήριξης του επιμελητηριακού θεσμού καθώς είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα για τη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων και τονίζει ότι "το έναυσμα των πρωτοβουλιών μπορεί να το δώσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Απαραίτητο συστατικό στην κοινή προσπάθεια, η επίδειξη πνεύματος συνεργασίας και συμπόρευσης". 
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για μια αποτελεσματικότερη ΚΕΕΕ ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει:
  • "Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να υπάρχει ενότητα. Θεωρώ περιττή την οποιαδήποτε διαφωνία μέσα στους κόλπους της ΚΕΕΕ, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε αρνητικό παράγοντα.
  • Είναι δεδομένο ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές, όμως αυτές είναι αναγκαίο να προκύψουν μέσα από διάλογο και με μοναδικό στόχο την στήριξη των επιμελητηρίων.
  • Στο πλαίσιο των αλλαγών για την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη για κοινή μηχανόγραφηση, όπως και για κεντρική νομική υπηρεσία. Πρόκειται για εργαλεία που ανά πάσα στιγμή πρέπει να είναι διαθέσιμα προς όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
  • Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την επιβίωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων της χώρας, είναι η εξεύρεση αλλά και η αξιοποίηση πόρων. Για την ορθότερη κατανομή τους αλλά και για την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης, κρίνω ότι πρέπει να ασχολείται με αυτά μία Κεντρική Επιτροπή προγραμμάτων.
  • Θεωρώ ότι μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις ένα Ινστιτούτο που θα προχωρά σε απαραίτητες μελέτες και έρευνες οι οποίες αν αξιοποιηθούν σωστά, θα ενισχύσουν σημαντικά την προσπάθεια μας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κρίσης. Θα μπορεί να αναδείξει ευκαιρίες και να επισημάνει τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού.
  • Στις Γενικές μας Συνελεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γίνεται προεργασία των θεμάτων που μας απασχολούν, ώστε να καταστεί αμεσότερη και αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση τους. 
  • Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι προς όφελος όλων μας είναι η διεξαγωγή εξαντλητικού διαλόγου και η προσπάθεια μίας ευρύτερης συναίνεσης. Ας μην ξεχνάμε ότι αποφασίζουν 11, κάτι που σημαίνει ότι νωρίτερα θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για τη χάραξη της γραμμής που θα εκφράζει την πλειοψηφία και να μην οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.
  • Μέλημα μας πρέπει να είναι η εκπροσώπηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων περιοχών της χώρας. Μπορεί τα ισχυρότερα επιμελητήρια να είναι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθούν αυτά της ελληνικής περιφέρειας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι είναι όλοι απαραίτητοι και δεν περισσεύει κανείς".
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΕΕΑ τονίζει:
"Αυτή την στιγμή έχουμε μία ιστορική ευθύνη. Να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα κοινότητας και να χτίσουμε τις βάσεις για μία ανταγωνιστικότερη οικονομία. Ας εκμεταλευτούμε στο μέγιστο τις δυνατότητες που μας δίνει η ΚΕΕΕ και ας χαράξουμε έναν νέο δρόμο, μέσα από τη διάσωση των επιχειρήσεων μας και τη δημιουργία νέων που θα στηρίζονται σε πιο υγιείς βάσεις".

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ