Εκτύπωση

Αρχίζει τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αρχίζει τη Δευτέρα η εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΑρχίζουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι εργασίες της εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από την επικεφαλής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τους βουλευτές κ.κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Φωτεινή Πιπιλή, Δημήτρη Καιρίδη, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργο Κατρούγκαλο, Γιώργο Παπανδρέου, Θοδωρή Ρουσόπουλο, Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, Σωκράτη Φάμελλο, Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη, Λιάνα Κανέλλη, Κυριάκο Βελόπουλο και Φωτεινή Μπακαδήμα. Η Σύνοδος θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο και οι εργασίες της θα διαρκέσουν έως τις 22 Απριλίου 2021.

 

Για την επικείμενη Ολομέλεια έχουν προταθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος τα εξής θέματα: η σύλληψη και κράτηση του A. Navalny, καθώς και η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.

 

 

Το προτεινόμενο προς συζήτηση θέμα για την κράτηση του A. Navalny είχε τεθεί και κατά το 1ο μέρος της Συνόδου, τον Ιανουάριο, υπό το λήμμα «τρεχουσών υποθέσεων» για το οποίο όμως δεν ελήφθη καμία απόφαση.

 

Η Συνέλευση θα συζητήσει επίσης για τις τρέχουσες εξελίξεις στη Λευκορωσία, υπό το φως των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη χώρα.

 

Όσον αφορά το αίτημα για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, το Bureau κατά τη συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια, ορίζοντας ως εισηγητή τον Γερμανό Βουλευτή κ. Frank Schwabe.

 

Στην Ολομέλεια, πλην της Γενικής Γραμματέα κ. Marija Pejčinović Buric, θα παρέμβουν η Γερμανίδα Καγκελάριος, κ. Angela Merkel και ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Michael Roth, εκπροσωπώντας τη Γερμανική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurria, με δήλωση σχετικά με τις δράσεις του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φορολογικής ανισότητας, με αφορμή τη σχετική έκθεση του κ. Κατρούγκαλου, και τέλος η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Dunja Mijatović, η οποία θα παρουσιάσει την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων για το 2020.

 

Άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη είναι:

 

- η διατήρηση των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη

 

- ο διάλογος με το Μαυροβούνιο μετά τη διαδικασία monitoring

 

-το όραμα του Συνέλευσης σχετικά με τις στρατηγικές προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

-η έκθεση του Έλληνα Βουλευτή κ. Κατρούγκαλου για την καταπολέμηση της φορολογικής ανισότητας

 

-η διάκριση κατά ατόμων με χρόνιες παθήσεις

 

-η πρόταση για συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή πολιτική για τις εθνικές διασπορές

Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ 1Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙΟΥ

 

 

Ένα ιδιαίτερο όσο και μοναδικό Ευρωπαϊκό Τουρνουά Σκακιού διεξάγεται διαδικτυακά σήμερα το απόγευμα στη Βουλή των Ελλήνων με τη συμμετοχή 32 κορυφαίων σκακιστών - Βουλευτών και Ευρωβουλευτών από Κοινοβούλια της Ευρώπης και ώρα έναρξης τις 16:30.

Πρόκειται για το European Parliamentary Friendship Online Chess Tournament, το Διαδικτυακό Τουρνουά Σκακιού Φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με εκπρόσωπο από τη Βουλή των Ελλήνων τον Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Πρωταθλητή Ελλάδος με τα χρώματα του Ηράκλειο ΟΑΑ (1992 και 1993), κ. Χάρη Μαμουλάκη. 

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, με απόφαση του οποίου παραχωρήθηκε αίθουσα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή των αγώνων, συνεχάρη τον κ. Μαμουλάκη για τη συμμετοχή του στο τουρνουά, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσφέρει ένα θετικό παράδειγμα, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος για το σκάκι, ενός παιχνιδιού που καλλιεργεί τις πνευματικές και συναισθηματικές ικανότητες, αναπτύσσει τη στρατηγική σκέψη και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία.

 

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο Τουρνουά, ξεχωρίζουν οι Grand Maitre (GrandMaster) Loek Van Wely (Ολλανδία), Victor Bologan (Μολδαβία) και Antoaneta Stefanova (Βουλγαρία), η Daniela Movileanu (Ιταλία), ο Artak Manukian (Αρμενία), ο Roman Zambochο (Τσεχία) Giedrius Surplys (Λιθουανία), ο Marek Sefcik (Σλοβακία), ο Vaclav Klaus (Τσεχία) και ο Karl Gauti Hjaltason (Ισλανδία). Έχουν δηλώσει επίσης συμμετοχή οι:

Ambrozie Irineu Darau (Ρουμανία)

Artur Davtyan (Αρμενία)

Bart Smals (Ολλανδία)

Brynjar Thor Nielsson (Ισλανδία)

Dmytro Kostiuk (Ουκρανία)

Dmytro Liubota (Ουκρανία)

Dmytro Lubinets (Ουκρανία)

Iban Garcia Del Blanco (Ισπανία)

Ihor Nehulevskyi (Ουκρανία)

Ivan Ivanov (Βουλγαρία)

Jeroen Sikkema (Ολλανδία)

Maksym Zuiev (Ουκρανία)

Mikulas Ferjencik (Τσεχία)

Milan Brglez (Σλοβενία)

Mkhitar Hayrapetyan (Αρμενία)

Oleksandr Pasichnyi (Ουκρανία)

Pall Magnusson (Ισλανδία)

Sergey Shtepa (Ουκρανία)

Viktors Valainis (Λετονία)

Vitaljis Orlovs (Λετονία)

Vlad Batrincea (Μολδαβία)

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ