Εκτύπωση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΝΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΚΗ

Το πρόγραμμα CosmoPHOS-nano Project έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας καινοτόμου θεραπείας της στεφανιαίας νόσου ή αθηρωματικής νόσου της καρδιάς. Πρόκειται για θεραπεία που βασίζετε στη νανοτεχνολογία και ξεκίνησε μετά από ιδέα που είχε ο Έλληνας καρδιολόγος Παναγιώτης Τροχόπουλος.


Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην ερευνητική ομάδα του Έλληνα καρδιολόγου συμμετέχουν 13 ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και 6 καινοτόμες εταιρείες από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Πιο αναλυτικά τα στελέχη που μετέχουν στην ομάδα είναι επιφανείς ερευνητές, κλινικοί επιστήμονες και ανώτατα στελέχη εταιρειών από τους τομείς της νανοτεχνολογίας, φυσικής, χημείας, μοριακής βιολογίας, βιοτεχνολογίας, τοξικολογίας, νανοτοξικολογίας, φαρμακευτικής νανοτεχνολογίας, τεχνολογίας ιατρικών μηχανημάτων, μοριακής απεικόνισης, μοριακής ιατρικής, νανοϊατρικής και κλινικής ερευνητικής καρδιολογίας.
Το ελληνικής έμπνευσης πρόγραμμα CosmoPHOS-nano Project, σύμφωνα με τον συντονιστή του Παναγιώτη Τροχόπουλου, είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης νανοϊατρικής στην καρδιολογία! Παράλληλα είναι και το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο, που πρόκειται να εφαρμόσει νανοϊατρική τεχνολογία σε ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, έστω και πειραματικά.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε πως η στεφανιαία νόσος είναι σήμερα η πρώτη αιτία θανάτου και νοσηρότητας σε όλο τον κόσμο. Έτσι το πρόγραμμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς τα αποτελέσματα του καινοτόμου πειράματος που οραματίστηκε ο δρ Παναγιώτης Τροχόπουλος, μπορεί να ανοίξει νέες προοπτικές για τη διάγνωση και αποτελεσματικότητα της θεραπείας αυτής της σοβαρής νόσου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μαρτίου του τρέχοντος έτους και αναμένετε να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ ο προϋπολογισμός συνολικά φτάνει τα 12.900.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα το CosmoPHOS-nano Project συγχρηματοδοτείται με 4.400.000 ευρώ από όλα τα μέλη και με 8.500.000 ευρώ από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ.

 

Greekreporter.gr

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ