Εκτύπωση

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Είναι πιθανόν η Βουλή των Ελλήνων να δώσει την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν δικούς τους βουλευτές

Τις τελευταίες μέρες κορυφώθηκε η φημολογία για την δημιουργία κόμματος στην Ελλάδα από απόδημους Έλληνες.

Σχετικά δημοσιεύματα είχε κάνει πριν δυο μήνες η εφημερίδα «Εστία» και τα αναπαρήγαγαν διάφορα sites στην Ελλάδα.

Το θέμα επανήλθε όμως στην επικαιρότητα και λέγεται ότι η ίδρυση του κόμματος «κρίθηκε απαραίτητη και αναγκαία, εξαιτίας της έλλειψης σεβασμού στο Σύνταγμα από τα κόμματα Ελλάδας και έχει σχέση με το άρθρο 51 παρ. 4, που ομιλεί ξεκάθαρα γιά το δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων πολιτών, εντός ή εκτός επικράτειας και με επιστολική ψήφο των εκτός συνόρων Ελλήνων».

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την όλη προσπάθεια λένε πως δεν έχουν άλλη επιλογή αφού «τα κόμματα στην Ελλάδα επιμένουν να αγνοούν την συγκεκριμένη αναφορά του Συντάγματος και το παραβιάζουν συστηματικά, εξαπατώντας τον λαό στην Ελλάδα και τους απόδημους Έλληνες».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα το «Καλάμι» που εδρεύει στις ΗΠΑ «έγινε επίσημα η αναγγελία για δημιουργία κόμματος, ενώ ο πρώτος που ενημερώθηκε στις ΗΠΑ, ήταν ο αρχιεπίσκοπος.

Η αρχή έγινε από τον πρόεδρο Βασίλη Ματαράγκα, ο οποίος ανάγγειλε στον Ελπιδοφόρο (20 Μαΐου ’21) στην συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή, την πρόθεσή του για δημιουργία κόμματος στην Ελλάδα.

«Αν και είπε ”από Ομογενείς”, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός θα φτιάξει το κόμμα, αυτός θα είναι και αρχηγός του» αναφέρει «Το Καλάμι».

Πρόσφατα η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», στο πρωτοσέλιδο της, προανήγγειλε την ίδρυση νέου κόμματος στο οποίο θα συμμετέχουν και προσωπικότητες από τον ελληνισμό της Διασποράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις έκαναν και άλλες ελλαδικές εφημερίδες που σημείωναν:

Στη σημερινή Ελλάδα και με δεδομένους τους κομματικούς σχηματισμούς που ήδη υπάρχουν, εκ πρώτης όψεως ανάγκη νέου κόμματος δεν φαίνεται ότι υπάρχει.
Αν εμφανισθεί, μπορεί απλώς να ανακατανείμει υπάρχοντες συσχετισμούς, σε οριακά επίπεδα.

Είναι αυτονόητο νομίζω πως οι αρχές και το πρόγραμμα του νέου κόμματος δεν θα επαναλαμβάνουν θέσεις που ήδη υπάρχουν στα προγράμματα των κομμάτων, ενώ πέρασε και η εποχή των γενικόλογων «αγαπησιάρικων» διακηρύξεων. Κόμμα-Εθνική Ελλάδος δεν μπορεί να επιβιώσει.

Πολιτική σημαίνει συγκρούσεις, ρήξεις, αντιθέσεις.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως το προαναγγελθέν κόμμα θα βρίσκεται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική γεωγραφία. Αυτό λέει η λογική, γιατί εκεί όλοι οι υπό ίδρυση σχηματισμοί αποβλέπουν.

Δηλαδή στο να καρπωθούν την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά.
Πάντως, ας περιμένουμε και μετά θα κρίνουμε τη σοβαρότητα του εγχειρήματος.

Η ΨΗΦΟΣ

Στο μεταξύ μία ψήφος φέρεται να χωρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων, αν το ΜεΡΑ25 ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων

Το Σύνταγμα υψώνει μεν μεγάλο πήχη για την αλλαγή του νόμου για τους Απόδημους Έλληνες (είναι εκτελεστικός και για να εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές απαιτείται να ψηφιστεί από 200 Βουλευτές), ωστόσο η δυναμική που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των κομμάτων αυτή την εποχή δείχνει ότι υπό προϋποθέσεις όλα είναι δυνατά.

Και διότι τα περισσότερα κόμματα πλην ΣΥΡΙΖΑ έχουν να προσδοκούν σε αύξηση των ποσοστών τους λόγω της επιρροής τους σε συγκεκριμένες χώρες του πλανήτη (το έχουν ανάγκη σε συνθήκες απλής αναλογικής) αλλά και διότι ακόμη και εντός εκείνων που διαφωνούν (ΣΥΡΙΖΑ) υπάρχουν δυνάμεις που συμφωνούν με την νέα αλλαγή στο καθεστώς της ψήφου των Αποδήμων.

Κάτι που κατέστη σαφές κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής όπου το νομοσχέδιο Βορίδη συγκέντρωσε κατ αρχάς την συναίνεση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Το σύνολον 190 ψήφους σε επίπεδο Ολομέλειας (158+22+10).

Όποιος όμως διαβάσει προσεκτικά τις θέσεις που εξέφρασαν οι εισηγητές του ΜεΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα (έδρες 9) και του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας (έδρες 15) καταλαβαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης για να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 ψήφων. Kαι ας καταψήφισαν αυτά τα δύο κόμματα το νομοσχέδιο στην Επιτροπή.

Το Μερα25 ζητά οι Απόδημοι Βουλευτές να εκλέγονται χωριστά σε ειδικές επικράτειες (Αμερικής, Ευρώπης, Ωκεανίας ) ενώ το ΚΚΕ ζήτησε να αποδεικνύεται πως υπάρχει οικονομικός δεσμός μεταξύ της χώρας και του Αποδήμου που διεκδικεί το δικαίωμα ψήφου.

Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εξής: Η Ελλάδα καλείται να δώσει στους αποδήμους της ένα προνόμιο που απολαύουν ακόμη και οι ψηφοφόροι της Τουρκίας ή της Αλβανίας. Την ψήφο εξ αποστάσεως στα κατά τόπους Προξενεία.

Οι Απόδημοι το επιθυμούν για εθνικούς λόγους. Θέλουν να έχουν παρέμβαση στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Τα κόμματα το θέλουν για πολιτικούς λόγους.

Η ΝΔ ήταν ανέκαθεν ισχυρή οργανωτικά στην Αμερική και στην Μεγάλη Βρετανία, το ΠΑΣΟΚ στην Γερμανία και την Αυστραλία, το ΚΚΕ καταγράφει επίσης αξιοσημείωτη δύναμη στην Ευρώπη και ειδικά στο Λονδίνο (!), ενώ η Ελληνική Λύση επίσης έχει λόγω γέννησης του Κυριάκου Βελόπουλου ισχυρά ερείσματα στην Γερμανία.

Ο Πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης έχει λόγω της αναγνωρισιμότητας του διεθνώς αλλά και της διείσδυσής του στα μέσα κοινωνικής δικτυωσης να αναπληρώσει με την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων τυχόν απώλειες στο εσωτερικό.

Οδεύουμε λοιπόν προς μία ψηφοφορία που μοιάζει με πολιτικό θρίλερ. Η ΝΔ απέχει σύμφωνα με τις ενδείξεις μία μόλις ψήφο από την επίτευξη του στόχου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνισε στην Επιτροπή:«Αν αυτό που απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ είναι αν θα κάνουμε εκλογικές περιφέρειες ομογενών και θα εκλέγονται εκεί οι ομογενείς, ανοίγουμε τώρα τη συζήτηση, αλλά η ψήφος τους θα πρέπει να μετρά παντού. Αν αυτό είναι το θέμα σας, σταματάμε τη συζήτηση εδώ. Σκεφτείτε το μέχρι την Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς. Συμφωνώ και εγώ. Λέει να δούμε πώς θα εκπροσωπούνται, θέλουμε εκλογικές περιφέρειες. Εγώ ως εκεί το συζητάω, αλλά δεν θα λέτε ότι δεν θα προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Μόλις μου το πείτε αυτό, σταματάει η συζήτηση εδώ και ξεκινάμε συζήτηση για τα τεχνικά θέματα, για το πόσες εκλογικές περιφέρειες, πόσες έδρες, σταυρούς μη σταυρούς και ό,τι άλλο θέλετε».

Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος συντάχθηκε με την πρόταση του κ. Βορίδη τονίζοντας: «Έχετε μέχρι τη συζήτηση στην Ολομέλεια χρόνο να μπορέσετε να συμβάλετε στην ιστορική ευκαιρία να δώσουμε αυτό που μας ζητούν διαχρονικά οι ομογενείς μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «προσπαθεί να θολώσει τα νερά»: «Η θέση εξαρχής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι υπέρ του να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες ομογενών και να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος, «στη Γαλλία εφαρμόζεται το κλειστό σύστημα που σταθμίζει διαφορετικά την ψήφο των ομογενών» και προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει νομολογήσει ότι δεν παραβιάζεται η ισότητα της ψήφου».

Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε σήμερα μία εξέλιξη. Ο κ. Βορίδης έριξε το «γάντι» στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι σταματά τη συζήτηση και δεν το φέρνει στην Ολομέλεια, θα το συζητήσει εξ αρχής αν δεχτεί να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, τόνισε ότι το κόμμα του διαφωνεί ριζικά με το ΣΥΡΙΖΑ που απορρίπτει το ενιαίο ψηφοδέλτιο ισχυριζόμενο ότι έτσι κομματικοποιείται η ψήφος των αποδήμων.

Παράλληλα, επέμεινε στην θέση του κόμματός του, ότι πρέπει να αποδεικνύεται ότι υπάρχει ισχυρός κοινωνικός ή οικονομικός δεσμός στο δικαίωμα ψήφου των ομογενών.

Θετική στην πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών εμφανίστηκε η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα της από την αρχή είχε ταχθεί υπέρ των εκλογικών περιφερειών ομογενών και υπέρ της ισοτιμίας της ψήφου.

https://neoskosmos.com/el/293526/sta-skaria-komma-apodimon-ellinon/?utm_medium=email&utm_campaign=2021%2005%2020%20NK%20GREEK&utm_content=2021%2005%2020%20NK%20GREEK+CID_44b378576c21168a4382cc6228e1c92b&utm_source=newsletter

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ