Εκτύπωση

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άφησε αιχμές για τη στάση της Κομισιόν στο θέμα της πώλησης της ΔΕΠΑ και η «απάντηση» των Βρυξελλών ήταν άμεση: ευθύνη της Ελλάδας οι ιδιωτικοποιήσεις, βρείτε αγοραστή το συντομότερο!

 


Το μήνυμα από τις Βρυξέλλες δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης ή παρέμβασης στη διαδικασία πώλησης της ΔΕΠΑ από τη Gazprom και ζητά από την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα σε νέο διαγωνισμό.
Ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ζήτησε την επανεκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική τόσο από πλευράς εσόδων, όσο και για την υλοποιούμενη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας.
«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τη ΔΕΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστεί το συντομότερο δυνατό, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των πιθανών συνεπειών στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι «ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών».
Ο Σ. Ο' Κόνορ σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην όλη διαδικασία είναι βοηθητικός, παρέχοντας τεχνική βοήθεια, μέσω της Task Force.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι είναι απόφαση των ελληνικών αρχών πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τις κάλεσε να αξιολογήσουν την κατάσταση και να διευθετήσουν το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ερωτηθείς για το κενό που δημιουργείται στα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις το 2013, ο Σ. Ο' Κόνορ απάντησε ότι οι όποιες επιπτώσεις στα έσοδα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της αποστολής της Τρόικας στην Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.
Τέλος, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν σήμερα ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε συμμόρφωση με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Και όσον αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ, σημείωναν ότι η Επιτροπή δεν είχε καμία ανάμειξη στη διαδικασία και απέκλειαν κατηγορηματικά ότι είχαν επαφή με την Gazprom για το θέμα αυτό.
Εξάλλου, η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Σύμφωνα με τον Αντουάν Κολομπανί, οι αποφάσεις και οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σε συμφωνία με το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σχετικά με την ΔΕΠΑ, ο Α. Κολομπανί υπογράμμισε ότι η Επιτροπή δεν είχε καμία εμπλοκή στη διαδικασία, ούτε επαφές με την Gazprom για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Neoskosmos.com

YOUTUBE ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ